11. svibnja 2020.g.

Posted on Posted in Karantena
Autoportret od kartona, studentica Stella Perica, Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti 

 

“States of heart”, 2020., 23x15x17cm, kaširani papir i vuna
Katarina Čović, 2. god. preddiplomskog studija Likovne kulture, odsjek za vizualne i medijske umjetnosti

 

Znanstveni simpozij ,Franjevci u Vukovaru’, doc. dr. sc. Brankica Ban, Odsjek za glazbenu umjetnost

Znanstveni simpozij ,Franjevci u Vukovaru’ održan je u Vukovaru, dana 4. svibnja 2020. godine. Simpozij je otvorio predsjednik Programsko-organizacijskog odbora i vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić, a moderirli su Marina Jemrić i dr. sc. Dražen Živić (kao suorganizator u ime Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar). Virtualnim načinom održavanja simpozija koordinirao je Darko Raguž ( računalni tehničar i programer). Bilo je to u prigodi obilježavanja prve godišnjice od početka rada Franjevačkog muzeja u Vukovaru kao i Dana Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova apostola (3. Svibnja). Zbog pandemije koronavirusa simpozij je održan u posebnim okolnostima (virtualno, putem platforme Zoom aplikacije).

Znanstveni simpozij  Franjevci u Vukovaru’ održan je u organizaciji Franjevačkog samostana Vukovar, Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru, Državnoga arhiva u Vukovaru i Gradskog muzeja Vukovar.

Bio je to znanstveni ‘video-simpozij’ pod naslovom ‘Franjevci u Vukovaru’.

Održavanje ovog znanstvenog skupa imalo je prije svega za cilj ukazati na značenje djelovanja vukovarskih franjevaca na duhovnom i obrazovnom planu. Istovremeno, ukazao je na neizbrisiv trag višestoljetnog franjevačkog djelovanja u kontekstu povijesti i identiteta grada Vukovara.

Tijekom cjelodnevnog rada prezentirano je ukupno 25 vrlo zanimljivih znanstveno-stručnih priopćenja.

Tematski krug ovog Znanstvenog simpozija ,Franjevci u Vukovaru’ obilježavao je izbor iz slijedećih tema: O povijest franjevačke prisutnosti u Vukovaru i vukovarskom kraju od srednjega vijeka do danas; od duhovnog do materijalnog; od izgradnje crkve i samostana početkom 18. stoljeća, preko stradanja i pustošenja u Domovinskom ratu; do poslijeratne obnove i revitalizacije samostanskog blaga (arhitektonskog, sakralnog, umjetničkog i knjižnog).

Među sudionicima ovog franjevačkog simpozija bili su povjesničari, demografi, teolozi, povjesničari umjetnosti, sociolozi, restauratori, konzervatori, muzeolozi i dr. Putem zoom-platforme javljali su se sa svojim zradovima znanstvenici iz Salzburga i Bregenza u Austriji (te Samobora, Varaždina, Zagreba, Osijeka i Vukovara).

Franjevci su u Vukovaru su već stoljećima nositelji ne samo duhovnog i vjerskog rasta. Ideja o održavanju simpozija nastala je kao rezultat provedbe projekta Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara. Zato je od izuzetnog značenja vrednovati ovaj međunarodni video – znanstveni skup Franjevci u Vukovaru upravo kao integralni dio spomenutog projekta. Nakon toga, pristupit ćemo radu na objavljivanju Zbornika ‘Znanstveni skup Franjevci u Vukovaru 2020. (što je i konačni cilj revitalizacije Vukovarske franjevačke povijesti).

/Marina Jemrić / Dražen Živić/Brankica Ban

 

 

 

Autoportret od kartona, studentica Stella Perica, Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti, kolegij Kiparstvo II

 

 

Student Nikša Borovac, Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti, kolegij Crtanje II

 

 

Autoportret (ulje na platnu), studentica Stella Perica, Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti, kolegij Slikarstvo II

 

 

Studetnica Lorena Žunić, Odsjek za kulturu, medije i menadžment

 

Studentica Karmela Janković, Odsjek za vizualne i medijske studije, kolegiji Kiparstvo i Slikarstvo 

Podijeli...