19.1.2021.

Posted on Posted in Danovnik

U utorak, 19. siječnja 2021. godine, na Akademiji za umjetnost i kulturu u  Osijeku uživo je, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, održano proglašenje i predstavljanje najboljih studentskih kratkih videouradaka (filmića) usmjerenih na temu suzbijanja i borbe protiv produciranja i širenja (dez)infodemije u medijima i javnosti.

Od početka prosinca 2020. do sredine siječnja 2021. studenti treće godine preddiplomskogastudija, smjera Medijska kultura – njih ukupno 19 podijeljenih u 6 skupina – kao praktičan zadatak u okviru obveznog stručnog kolegija Medijska pismenost i civilno društvo prema zadanim smjernicama osmišljavali su, snimali i montirali videouratke na navedenu aktualnutemu, a potom ih je ocijenilo i bodovalo peteročlano stručno povjerenstvo. Povjerenstvo su činili: zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović; glavna urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler; prodekan Akademije za razvoj kulturne i kreativne industrije izv. prof. art. Anđelko Mrkonjić; zatim doc. art. Vjeran Hrpka s Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost Akademije te Tomislav Levak, asistent na ovom kolegiju i Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije.

Rezultate ovoga izbora pred svim studentima sudionicima te predstavnicima niza nacionalnih i lokalnih medijskih kuća objavilo je troje od petoro članova povjerenstva: Robert Tomljenović, Ana Dokler i Tomislav Levak. Kako je istaknuto, većinom glasova pobijedio je studentski videouradak koji su zajednički potpisale studentice Josipa Crnčić,Roberta Cvijetović, Lucija Marić i Nikolina Vidaković. Taj je videorad tijesno odnio pobjedu ispred videouratka koji su zajednički kreirale studentice Ivona Maria Cvidrak, Martina Dasović i Renata Jakšić, a kojega su članovi povjerenstva također istaknuli kao izvrstan. Tom prigodom one su dobile i simbolične darove Agencije, dok su ostalim studentima uručeni promotivni tiskani materijali i izdanja usmjerena na razvoj medijske pismenosti. Potom je prikazan prvo pobjednički, apotom i svi ostali videouratci koje su članovi povjerenstva analizirali i prokomentirali zajedno sa studentima. Pri tome su posebno pohvalili inventivnost i kreativnost studenata, kao i činjenicu da su zadatke realizirali uspješno i u roku unatoč svim aktualnim mjerama i ograničenjima.

Nakon toga održana su zanimljiva i interaktivna gostujuća predavanja. Robert Tomljenović govorio je na temu „Zašto je potrebno regulirati medije?“, a Ana Dokler na temu „Medijska pismenost može biti zabavna“. Pobjednički videouradak bit će objavljen na portalu medijskapismenost.hr te na društvenim mrežama portala i Agencije za elektroničke medije. Svi studentski videoradovi bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici osječke Akademije te na društvenim mrežama Akademije i Odsjeka za kulturu, medije i menadžment.

 

 

Podijeli...