2. travnja 2020.g.

Posted on Posted in Karantena

2. travnja, 00:49

Prije trideset i pet godina u ovome trenutku umro je moj tata. Imala sam tada 17, a moj brat 14 godina. Bila je srijeda.
Vec nekoliko dana razmisljam trebam li dati osmrtnicu u “Glas Slavonije”. Nisam ucinila nista.
Prije dva dana otisla sam na Anino groblje upaliti dvije svijece –  Njemu i mami.
Otvoreni stand sa svijecama ispred groblja nije radio – pise COVID 19.
Svijece se nisam sjetila kupiti u “Sparu” gdje sam cekala pola sata u redu na dva metra udaljenosti od druge osobe kako bih usla da bih se potom medju policama susretala s mnostvom ljudi. Ne samo susretala, vec  ne prepoznavala osobe koje su me iza maski pozdravljale i nesto zeljele razgovarati.
O cvijecu koje bih odnijela na grob nisam niti razmisljala, a nemam ga gdje ni kupiti.
..
Jucer sam primila mail iz Spanjolske u kojemu mi poznanik pise o praznim ulicama i glasu koji kruzi cestama pa iz megafona upozorava na boravak u kući, koji govori broj telefona na koji se trebaju javiti oni koji imaju pse za setnju, pise i o spanjolskoj nacionalnoj pjesmi koja se nakon toga ori kako bi odrzavala duh nacije i o tome kako sat poslije ponoci u samoci na rostilju pece odrezak crne svinje.
Dobila sam vec nekoliko pariskih poruka da se prikljucim novoj aplikaciji koja se zove houseparty napravljenoj zbog virusa.
Stigao mi je i sms vapaj prijateljice iz Njemacke koja kaze kako paket toalet papira iznosi 10 eura,
Toga sam dana u kojemu je bilo “zabranjeno!” saliti se na racun lijeka protiv virusa, trebala uci u Privrednu banku i platiti racune, ali bez potpisane izjave kako nemam koronu nisam mogla dobiti broj. Potpisala sam se pseudonimom, preko plastike uplatila novce i u sebi se smijala na tragu Ecovog “Imena ruze”.
..
Procitala sam jucer i vijesti iz Srbije u kojemu stoji kako oni iznad 65 godina mogu izaci iz kuce-stanova iskljucivo u nedjelju od 4 do 7 i to SAMO u apoteke i  supermarkete za umirovljenike.
..
Na osjeckim cestama mnostvo vozaca s rukavicama i maskama, u mojoj zgradi i ispred kuca silni parovi cipela. Paranoja! U kojemu cemo stanju izici iz karantete, pitam se.
..
Iris i ja na daljskoj tavi ispekle argentinske crvene kozice, skuhale panzerotte punjene sirom i kozicama, prelile ih maslinovim uljem i parmezanom,  meni salju sliku crvenih sipa s kaparima i palentom, a njoj punjenu papriku s krumipir pireom – EU corona trpeza.
Ernest sanja kosarkasko igraliste i kaze kako sutra ide ubaciti jednu loptu jer bez rizika nema profita, a i dosta mu je stalnog prijepodnevnog  pisanja zadaca i printanja zadataka iz kemije.
..
“Sto si dosad radio” pitaju Roberta De Nira u filmu “Bilo jednom u Americi”

“Isao sam rano leci.”

h

 

Do koljena zlatne nožice, do lakata srebrne ručice a na svakoj vlasi svjetlucav biserčić, Ana Cmrečnjak, Toni Leaković, Matilda Fatur, Marijin Kuzmičić, Andrija Krištof, Irin Šime Rabar, Jura Ruža, Mihael Elijaš, Silvijo Švast, Odsjek za kazališnu umjetnost

 

Sleep, studentica Petra Mičević, Odsjek za kulturu, medije i menadžment

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roses are red, I’m going to bed, studentica Tatjana Rigo, Odsjek za kulturu, medije i menadžment

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezanci (čikmaci) s makom, umirovljenica Vera Erl, nekadašnja profesorica na Akademiji

2. travnja

Rano budjenje je najgluplje što mi se dešava, jedina korist je ranojutarnje čitanje Glasa Slavonije koji je u pošt  sandučiću već oko 6 sati. Privid življenja je u nama i s nama.No ne mogućnost izlaska i susreta s mojom obitelji, prijateljima mene sluđuje.   Kada mi stariji unuk dođe opterećena sam i bojim se. Dakle u meni postoji strah i možda glupo ali sam u moj neseser stavila sve najnužnije za bolnicu. Moji Šokci komuniciraju elektronički a ja sam  stalno sa Šokačkom granom jer pišem o Šokcima. Volim kuhati   i nastojim imati uvijek i nešto od povrća. Danas imam kelj  i šnicla  bijelog pilećeg mesa. Slatko –  rezanci sa makom ( šokački čikmaci sa makom) i pekmezom od  kajsija. Na TV Osijeku su emisije  četvrtkom o posnim šokačkim jelima koje kuha Ana Muhar (uživo) pa možemo nešto i naučiti kako se nekad jelo.
Podijeli...