• image
  • image

Nr. 2., 2015

Anja Papa i Eleonora Biočić

Umjetnička akademija, Osijek

 

 

Izvještaj s osmog GLAZ-B-OS-a, UAOS i Fakultet za glazbu Pečuh, 8. – 11. prosinac 2014.

 

 

Za svakoga po nešto

 

preuzmiOsmi GLAZ-B-OS
Fotografija Davor Dedić
Osmi po redu GLAZ-B-OS započeo je u ponedjeljak 8. prosinca 2014. godine svečanim otvorenjem u 20h i paralelnim koncertima na dva različita mjesta. U dvorani Umjetničke akademije  povodom Svjetskog dana zborskog pjevanja pod vodstvom dirigentice Antoanete Radočaj-Jerković i u izvedbi Akademskog zbora UAOS-a izvodile su se zborske skladbe skladatelja Cesara Francka, Richarda Smallwooda, Williama Hawleya, Josipa Štolcera Slavenskog, Györgya Orbána. U Pečuhu u Bazilici izvodio se Adventski koncert na kojem su sudjelovali solisti Umjetničke akademije u Osijeku pod vodstvom profesora Berislava Jerkovića i solisti Fakulteta za glazbu, Pečuh. 

Utorak je započeo u 11h slušaonicom Božić u glazbi. Studenti su pod vodstvom profesora Zdravka Drenjančevića zanimljivo prikazali i upoznali slušatelje sa skladbom Oliviera Messiaena Vignit regards sur l'enfant Jésus (20 pogleda na dijete Isusa) te s još nekoliko prigodnih zborskih kompozicija. Nakon slušaonice i kratke pauze uslijedila je projekcija u 12h. Pod vodstvom profesora Davora Dedića projekcija komičnog oratorija Not the Messiah (Monty Python's life of Brian) protekla je opušteno i u smijehu. Iste večeri održao se i koncert solista Umjetničke akademije. Pod vodstvom profesora Berislava Jerkovića i klavirskom pratnjom korepetitora Ante Blaževića nastupili su solisti: Anja Papa, Andrea Poljaković, Gabrijela Škrabal, Mirna Vidović, Filip Hozjak, Boris Šili i Hrvoje Nemec u izvedbi poznatih arija G.F.Händela, J.S.Bacha, C. Franka, H. Purcella, H. Duparca, W.A.Mozarta, F. Schuberta, R. Wagnera, F. Lehara, E.P.Tostia i B.Smetane.

preuzmi 1Osmi GLAZ-B-OS
Fotografija Davor Dedić
Srijeda je u glazbenom tjednu započela rano i radno. Već u 8 sati studenti 2. i 3. godine Glazbene pedagogije sudjelovali su projektu Hrvatske božićne tradicije u OŠ Višnjevac. Pripremili su razne božićne radionice u kojem su sudjelovali i učenici 2. i 4. razreda OŠ Višnjevac i učenici Umjetničke škole Beli Manastir. Pod vodstvom profesorice Tihane Škojo, profesora Marka Sesara i studentice Barbare Pavić, studenti su s učenicama izrađivali božićne ukrase, zapisivali tradicionalne božićne recepte za kolače, učili božićne pjesmice... Nakon uspješnih radionica svi sudionici preselili su se na Umjetničku akademiju kako bi stigli na plesnu radionicu voditelja Vuka Ognjenovića i koncert Tamburaški Intermezzo u kasnijim satima na kojem je sudjelovao komorni tamburaški ansambli i solisti pod vodstvom profesora Marka Sesara. Izveli su skladbe B. Potočnika, A.Piazzolla, J. Straussa, S. Joplina u raznim aranžmanima. Iste večeri slijedi koncert studenata obligatno klavir pod mentorstvom profesorice Mirne Sabljar. Studenti su izveli poznate božićne pjesme u jazz obradama za klavir, Nikki Illes. Na repertoaru su se našle pjesme: Have yourself a merry little Christmas, Silent Night, Winter Wonderland, Christmas song, Balullalow i druge. Koncertom In The Christmas Jazz Mood završila je srijeda glazbenih božićnih svečanosti.

U isto vrijeme, ali ne drugom mjestu, održan je solistički recital. Bariton Boris Šili, student diplomskog studija pjevanja u klasi izv. prof. mr. art Berislava Jerkovića, održao je uspješan solistički recital u Kapelici Sv. Trojstva, dvorca Norman-Prandau u Valpovu. Koncert je održan u suradnji s Županijskim koncertnim ciklusom i povodom proslave Dana grada Valpova. Publika je imala priliku čuti skladbe G. F. Händela, R. Schumanna, arije W. A. Mozarta, P. I. Čajkovskog, R. Wagnera, G. Bizeta. Klavirska pratnja je bio umjentički suradnik Ante Blažević.

preuzmi 2Osmi GLAZ-B-OS
Fotografija Davor Dedić
Posljednji dan bio je rezerviran za najuzbudljiviji dio GLAZ-B-OS-a, natjecanje u pjevanju božićnih pjesama pod vodstvom Veronike Hardy. Sudjelovali su svi studenti Odsjeka za Glazbenu umjetnost podijeljeni u ansamble po godinama studija. Za natjecanje su samostalno pripremili dvije skladbe po slobodnom izboru te jednu hrvatsku i jednu zadanu skladbu. Ansambli su bili izvrsno uvježbani, što je žiriju otežavalo u ocjenjivanju, no nakon dugog viječanja stigli su rezultati. Prvu nagradu u pjevanju božićnih pjesama osvojili su ansambli 3. i 5. godine, drugu nagradu ansambl 1. godine te treću nagradu ansambli 2. i 3. godine. Kako bismo zaokružili najljepši dio prvog semestra koji vrvi od pozitivne atmosfere, raznih aktivnih slušaonica, uspješnih radionica i koncerata, svi studenti i profesori zaputili su se u u Campus Caffe na after party. Time su 8. glazbene božićne svečanosti završene!

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.