• image
  • image

Nr. 2., 2015

Ban Marina

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Vuk Ognjenović: Fortuna (moderni balet), HNK Osijek, redatelj, koreograf, scenograf, oblikovatelj svjetla i projekcija Vuk Ognjenović; premijera: 22. studeni 2014.

 

 

Povratak baleta u Osijek

 

 

HNK - Fortuna - balet 28-05-2014 1748Vuk Ognjenović: Fortuna
HNK Osijek
Premijera 22. studeni 2014.
Fotografiju ustupio HNK Osijek

2013. godina uspješno je najavila povratak baletne umjetnosti na kazališne daske Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. U formi bijelog baleta HNK Osijek nam je ponudio balet Orašar, P. I. Čajkovskoga. Tim uratkom oformio se baletni ansambl osječkog HNK. Ove godine, pozitivan transfer očitovao se u zamisli Vuka Ognjenovića, moderatora cijelog projekta pod naslovom Fortuna.  Scenografija, koreografija, režija, zamisao, svjetlo i izbor projekcija bili su plod rada spomenutog umjetnika, koji je, ujedno, u djelu nastupio i kao solist. Bila je ovo prilika kako bi se oformljeni baletni sastav (Andrea Alpeza, Vanja Dušić, Helena Horvat, Lucija Horvat, Tessa Ljubić, Kaho Nakayasu, Danijel Novoselac, Mislav Šimić i Laura del Carmen Velasco Farrera) pokazao u sasvim novom ruhu. 

 

 

Balet, kao moderni fenomen dosad je bio rijetkost u Osijeku. Umjetnost, koja, sama po sebi, iziskuje snažnu sposobnost shvaćanja, razmišljanja i promišljanja samoga djela, tijekom cijelog iznošenja na scenu posebnu nit dodaje kada ju se svrstava u modernu! Fortuna je balet drugačiji od svih dosada viđenih u Osijeku. Uz snažnu glazbenu podlogu, djelo Carla Orffa Carmina Burana, plesači su na sceni prikazali sreću! Sreća im je bila motiv, no i u samom kontekstu govora (naratorice i plesačice Petre B. Blašković), publici je predstavljena misao sreće u različitim oblicima. Teško bi bilo strukturalno objediniti i zaokružiti pojam sreće, no Fortuna (kakva nam je bila prikazana u ovom sastavu i pod ovakvim umjetničkim vodstvom) „oslobodila“ nas je težine svjetovnog tereta. U jednome satu imali smo priliku ući u svijet pravih umjetnika, zaviriti u prostor njihove sreće i dozvoliti im da svojim pokretima i oblikovanjem tijela pokažu nama što je sreća za njih! Takav futuristički pogled nagoviješta budućnost i mogućnosti različitih umjetničkih razmišljanja: je li moguće da izvrsnost onih na sceni može čistim pokretom postaviti pitanje, ostaviti ga retoričkim, a zatim i odgovoriti na njega?

HNK - Fortuna - balet 28-05-2014 1727Vuk Ognjenović: Fortuna
HNK Osijek
Premijera 22. studeni 2014.
Fotografiju ustupio HNK Osijek

 

Vuk Ognjenović je osoba koja standardno i neumorno razmišlja o povratku baleta na scenu; baletne umjetnosti na redovan kazališni repertoar, koji bismo kao jedna velika kazališna kuća u Hrvatskoj svakako trebali imati. Ovim projektom potvrđena je izvrsnost baletnog ansambla (osvrćući se, pritom, na prošlogodišnji Orašar) iskorakom u modernu. Fortuna, koja doista govori dovoljno sama za sebe, finalizirala je povratak baleta na ove daske (uz sjajne i sposobne umjetnike). Senzualnost pokreta, usklađenost misli (koja je ponekad djelovala kao igra, a ponekad poput iznimno zahtjevne umjetničke priče) pronešena je u hipu kazališnim daskama HNK Osijek. Bravo!Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.