• image
  • image

Broj 5., 2016.g.

Margareta Turkalj Podmanicki

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Dani Julija Knifera u Osijeku

 

Senzibiliziranje javnosti o rođenom Osječaninu Juliju Kniferu, umjetniku svjetskog glasa, dugoročni je cilj Umjetničke akademije u Osijeku. Sve je započelo  2014. godine kada je na inicijativu UAOS ta godina proglašena godinom Julija Knifera (1924.-2004.) – na 90. obljetnicu njegova rođenja i 10. obljetnicu njegove smrti te je obilježena nizom umjetničkih zbivanja s ciljem da se promovira lik i djelo jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika.  Ta se ideja nastavila i 2016. godine utemeljenjem Dana Julija Knifera.

27.-30.travnja 2016. održani su 1. Dani Julija Knifera, manifestacija koju je inicirala i organizirala  Umjetnička akademija u Osijeku. Ovogodišnji suorganizator bio je Građevinski fakultet Osijek, a u realizaciji su sudjelovali brojni partneri, uz potporu Grada Osijeka. Svrha manifestacije bila je s jedne strane - promocija lika i djela Julija Knifera kao i utjecaja koji je izvršio na umjetnost, a s druge strane  -  poticanje i promicanje likovnog stvaralaštva i uopće važnosti kreativnog izražavanja.

Program je otvoren promocijom zbornika Osijek Kniferu uredničkog trojca u sastavu Igor Gajin, Hrvoje Duvnjak i Karmela Puljiz. U zborniku su predstavljeni rezultati aktivnosti koje je Umjetnička akademija provela  u  Godini Julija Knifera (2014.). Prije svega, radi se o tekstovima najistaknutijih poznavatelja Kniferova rada, ujedno sudionika umjetničko-znanstvenog skupa posvećenog Kniferu (Zvonko Maković, Ješa Denegri, Vlastimir Kusik, Leonida Kovač, Blaženka Perica, Sonja Briski Uzelac). Integralni dio publikacije predstavlja i manja zbirka poezije pjesnika inspiriranih meandrom čime je uspješno provedeno povezivanje likovne i literarne umjetnosti te, između ostalog, i katalog izložbe profesora i pozvanih gostiju pod nazivom 1+1.

Organiziranim predavanjima otvorena su pitanja mogućnosti novih načina prezentacije Kniferova djelovanja i vrednovanja (izlaganja doc. dr.sc. Andrej Mirčev - Biopolitičko čitanje Kniferovog pisma Jugoslavenskoj akademiji i doc.dr.sc. Krešimira Purgara Paradigma vidljivosti. Julije Knifer i teorija apsolutne slike). Odnosno, govorilo se i o osječkoj arhitekturi moderne koja je nastajala u vrijeme Kniferova života u Osijeku (Miroslav Pavlinić dia i Lucija Lončar, mag. Ing. Arch.). U suradnji s Muzejom Slavonije Osijek održano je izlaganje Knifer danas u kojemu jeprof. dr. sc. Zvonka Makovića dao zanimljiv pogled zašto je danas ime Julija Knifera u muzejima, zbirkama i privatnim kolekcionarima, ne samo u Hrvatskoj nego i širom svijeta, intrigantnije i cjenjenije nego za njegova života. U sklopu Dana promovirana je monografija kiparice i izvanredne profesorice na Umjetničkoj foto 3Predstavljanje monografije kiparice i izvanredne profesorice Umjetničke akademije Božice Dee Matasić (Margareta Turkalj Podmanicki, 29.4.2016.)akademiji Božice Dee Matasić, na čijem su predstavljanju govorili autor Feđa Gavrilović, povjesničari umjetnosti Vlastimir Kusik i Igor Loinjak te sama umjetnica. Studenti Odsjeka za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Dane Julija Knifera uključili su se kroz izložbe, promocije grafičkih mapa i knjige crteža,  radionice za djecu i mlade te jednom kreativnom intervencijom u javnom prostoru. „Ritmogrami moderniteta“ naziv je izložbe studentskihfoto 1Otvaranje izložbe Ritmogrami moderniteta na Umjetničkoj akademiji (Margareta Turkalj Podmanicki, 27.4.2016.) radova nastalih pod mentorstvom doc.art. Vjerana Hrpke.  Izloženo je 19 radova studenta preddiplomskog i diplomskog studija, u tehnikama alternativnih foto procesa i digitalne fotografije (Lucija Mitar, Dražen Mesarić, Viktorija Križanović, Martina Kovačević, Ivona Matoušek, Mirela Blažević, Mirjana Pjevac, Marko Pavić, Marija Šurina, Antonela Juriša) te videa (Mislav Rotim).  U Vukovaru, u Memorijalnom centru Domovinskog rata predstavljena je grafička mapa studenta Umjetničke akademije pod mentorstvom doc.art. Ines Matijević Cakić.

Veliko zanimanje građana izazvala je i „Cash and Carry“ prodajna izložba studentskih radova održana u prostorima Likovnog odsjeka UAOS. U suradnji s HDLU Osijek u knjižari Nova održano je predstavljanje umjetničke knjige Gordane Bakić, dugogodišnje suradnice Umjetničke akademije, autora Marijana Špoljara. Kroz tri dana u prostorima Umjetničke akademije održane su i dvije radionice za djecu i mlade na kojima su učenici OŠ Frane Krste Frankopana i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kroz kreativno izražavanje učili o Juliju Kniferu. Radionice su vodili predavači s Umjetničke akademije Lana Skender i Zlatko Kozina  u suradnji s nastavnicima škola. Ovogodišnji Dani Julija Knifera zaključeni su u 30. travnja kada je u dvorištu Dječjeg vrtića Vedri dani predstavljen projekt Interaktivni zid Vedri dani – kreativna intervencija u javnom prostoru. Ovaj je projekt rezultat suradnje Dječjeg vrtića Vedri dani, udruge roditelja Vedri grad i Umjetničke akademije u Osijeku. Zid je osmišljen u suradnji studenata Umjetničke akademije (Ivona Matoušek, Lucija Mitar, Tamara Sekulić i Josip Kovačević) pod mentorstvom arhitektice doc. dr. sc. Dine Stober, profesorice na Građevinskom fakultetu u Osijeku i  umjetnice doc. art. Ines Matijević Cakić, profesorice na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Ovom je kreativnom intervencijom javno vidljivi zid vrtića postao foto 6Interaktivni zid u DV Vedri dani nakon završetka radova (Margareta Turkalj Podmanicki, 10.9.2016.)vizualno atraktivan i funkcionalno interaktivni prostor igre, izražavanja i imaginacije, kako za vrtićku djecu, tako i za cijeli centar Osijeka i njegove građane. Program su pratile i projekcije filmova Željka Senečića o Kniferu i hrvatskim slikarima u Parizu, a zanimljivo, i o Kniferovom odnosu prema nogometu – čime se progovorilo o još jednoj Kniferovoj strasti – sportu, odnosno nogometu – što je bilo polazište za sportski dio programa koji je inicirao Studentski zbor Umjetničke akademije. Podsjetimo, Dani Julija Knifera najavljeni su maratonskom utrkom Osijek trči za Knifera  te je u studentskom kampusu održana malonogometna utakmica. Posljednje dvije godine Umjetnička akademija kontinuirano provodi inicijativu za imenovanje jedne osječke ulice imenom Julija Knifera, označavanje pješačkog prijelaza zebrom – meandrom, obnovu i obilježavanje rodne kuće Julija Knifera (Vukovarska 39, Osijek). Veliko je zadovoljstvo da je dio tih inicijativa urodio plodom. Naime, Grad Osijek je u listopadu 2016. ulicu koja povezuje Trpimirovu i Istarsku ulicu posvetila Juliju Kniferu. Navedeno, kao i dobar odaziv i reakcije građana na programska događanja Dana Julija Knifera poticaj su za daljnje djelovanje i pripremu  Dana Julija Knifera i u 2017.

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.