• image
  • image

Broj 5., 2016.g.

Denis Juraj Krašković

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Međunarodna studentska kiparska radionica – Jarčevac 2016

 

 

Međunarodna studentska kiparska radionica u drvu Jarčevac realizirana je od 7.11. do 16.11.2016. godine u istoimenoj šumi kod mjesta Petrijevci u blizini Valpova. Radionica je bila iznimno uspješna i protekla je u kreativnom, radnom i prijateljskom ozračju. Na osmoj po redu radionici Jarčevac (trećoj međunarodnoj), u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku, sudjelovalo je deset studenata. Troje jarc1Pogled na studentske radove postavljene za prezentaciju na finalnom danu radionicestudenata Kiparskog odsjeka sa Akademije za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha (Emőke Horváth, Krisztián Mezei i Balázs Sárkány), te sedam studenata Diplomskog studija Odsjeka likovne kulture Umjetničke akademije u Osijeku (Tina Banjan, Josip Barišić, Doris Despot, Martina Kovačević, Tamara Sekulić, Josipa Stojanović i Vinko Vidmar). Radionica Jarčevac 2016 ujedno je bila i terenska nastava za studente modula Kiparstvo, Diplomskog studija Likovne kulture Umjetničke Akademije u Osijeku, a važan doprinos u procesu funkcioniranja radionice dali su asistentica Margareta Lekić i tehničko osoblje UAOS Ružica Matković i Damir Šafar. Ove godine radionicu su posjetili: profesorica Kiparstva sa Akademije za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha Katalyn Rezsonia DLA, dekanica UAOS prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić, prodekanjar7Studentica 2. godine Diplomskog studija Josipa Stojanović na lirski način oblikuje floralnu i razigranu formu u drvu. UAOS red.prof.art. Davor Bobić, voditeljica Odsjeka za kazališnu umjetnost doc.dr.sc. Livija Kroflin te brojne druge kolege profesori i studenti sa UAOS. Na radionici pod mojim vodstvom i uz pomoć djelatnika Hrvatskih šuma, studenti su vrlo kvalitetno i vrijedno realizirali svoje skulpture većih dimenzija u lipovom i hrastovom drvu. Vrijednost radionice izuzev nastalih skulptura čini i stečeno znanje i kompetencije studenata u manipuliranju drvom, te razvoj socijalne inteligencije i motivacijskih procesa kroz medij kiparstva, koji je u fokusu interesa sudionika ove likovne kolonije. Studenti su u prirodnom ambijentu, uz svesrdnu pomoć profesionalnih radnika sa motornim pilama, izvodili svoje autorske skulpture.

Iz priloženih fotografija radova, može se primjetiti kako se poetike, stilovi i koncepti drvenih skulptura uvelike razlikuju, iz čega se nazire i koncept radionice. Radovi studenata nemaju zadanu temu ni gabarite. Cilj je realizirati autorsko djelo studenta, te ga suočiti sa mogućnostima izražavanja u zadanom materijalu.

jar4Bojana skulptura studentice 1. godine Diplomskog studija Tine Banjan. Skulptura govori o nužnosti suočavanja pojedinca sa samim sobom.

Uz prethodni mentorski rad i pripremu skica, studente treba pripremiti i za siguran rad, to jest prije i za vrijeme radionice važan segment je zaštita na radu, te permanentna sigurnost i oprez u svakom obliku gdje je to potrebno. Rad u zahtjevnom materijalu kao što je drvo, nakon iskustva ovakve radionice, u studentu budi samopouzdanje i neophodnu hrabrost za kasnije izazove i eksperimente sa bilo kojim kiparskim materijalom.

Studenti su u Jarčevcu dodatno definirali svoje estetike i koncepte, te stekli neophodna znanja o drvu, alatima za obradu drva, te konzerviranju i zaštiti drveta. Također su i kroz komunikaciju sa profesionalnim šumarima, upoznali eko sustav šume i njezine zakonitosti.

Budući da studenti tijekom deset dana dijele svoj radni i stambeni prostor, držim da je vrijednost ove radionice i silna količina zdrave komunikacije i povjerenja koja se dogođala između sudionika, koja je svakako potencirana i nedostatkom signala za mobilne telefone, televiziju i internet. Premda vrlo naporno rade, studenti zasigurno u čitavom procesu i uživaju, što je vrlo bitno u prezentaciji i percepciji ove vrste kiparske tehnike. Kroz gotovo svaki od nastalih radova reflektira se mladalačka razigranost, nesputanost pa i iznimna količina svježe energije prenesena u prirodnu materiju. Deset skulptura visoke kvalitete zalog su za budući likovni rad ovih mladih ljudi, koji su na počecima svojih profesionalnih puteva. Radovi sa radionice Jarčevac biti će naknadno izloženi u zatvorenim prostorima osječkog Kampusa (Studentski centar, Građevinski fakultet) u proljeće 2017. godine, a naknadno, početkom 2018. godine i u Galeriji Nador u Pečuhu. Pojedini radovi trebali bi u budućnosti postati javne skulpture u zatvorenim i otvorenim prostorima Kampusa Osječkog sveučilišta.

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.