• image

Snježana Barić-Šelmić

DANOVNIK IZ KARANTENE

 

Vrlo važan memento kriznoga vremena

 

Danovnik iz karantene vrlo važan memento kriznoga vremena, jer nakon ove krize ništa više neće biti isto, niti mi sami više nećemo biti isti. A tko bolje i kvalitetnije svjedoči našim mijenama od dnevničkih zapisa naših misli

 

Danovnik iz karantene, foto: AUKDanovnik iz karantene, foto: AUK

 

"Pitanje je također je li  ovo uopće dnevnik ili je prije danovnik, knjiga o danima, nešto za povremeno zapisivanje iz bujice onoga o čemu razmišljate, što čitate, što gledate, zasigurno ne knjiga ispovijedi...", Cees Nooteboom, "533 dana", Fraktura, Zagreb, 2019.

 

Na ideju pokretanja dnevnika, odnosno danovnika  je došla dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, promišljajući kako da u ovo vrijeme ostanemo aktivni i održimo našu 'malu' zajednicu na okupu. 

 

Naime, Akademija za umjetnost i kulturu je poticajno i kreativno mjesto za studiranje te jedna od niti vodilja nam je i kontinuirano poticati studente promišljati kreativno, uvijek gledati otvoreno i ne posustajati. Upravo ovo izazovno vrijeme prijeti da nas skuči, zatvori u ograničen prostor, a to nikako ne želimo. Držimo kako je ovaj projekt upravo jedan od 'prozora' koji će studentima, ali i nastavnicima i svim zaposlenicima, omogućiti pogled izvan ograničenoga prostora. Ovaj Danovnik iz karantene je zapravo dnevni boravak naše zajednice koji nas drži na okupu i daje okrijepu u ova teška vremena. Ujedno, ostat će i trag, zapis, fotografija na jedno vrijeme koje je bilo teško, ali nas je učinilo jačima i izdržljivijima.

 

Odaziv studenata

 

Povratna informacija i odaziv studenata ali i nastavnika je Iznenađujuće vrlo dobar. Dosta kolega je odreagiralo vrlo pozitivno i pohvalilo ovakvu inicijativu, a studenti su počeli naveliko slati različite uratke. Ima fotografija, video uradaka, dnevničkih zapisa, priča, pa čak i pjesama. Polako ali sigurno svakim danom sve je više zanimljivog sadržaja. Iako smo zapravo svi izolirani, kreativnosti i ideja uopće ne nedostaje.

 

Vjerujem kako ćemo jednoga dana imati iznimno zanimljivu multimedijalnu monografiju.

 

Čega sve ima u danovniku?

 

Studenti šalju različite video uratke, vrlo zanimljive, šaljive ali i sjetne. Ima čitav niz različitih fotografija u smislu tematike, od zatvorenoga prostora i detalja, do otvorenoga prostora, prirode, proljetnih motiva, ali upravo ta šarolikost motiva je ono što je zanimljivo čitateljima / gledateljima našeg Danovnika. Osim vizualno-auditivnoga izričaja, imamo i pregršt tekstova u formi bloga odnosno dnevničkoga zapisa, ali imamo čak i jedan mali scenarij za dječju kazališnu predstavu, imamo performansa, plesa, kazališnu bajku koju su odigrali naši studenti glume, pa do proznih tekstova, poezije pa čak i Enciklopedije čudovišta. Također, imamo i praktičnih primjera, npr. kako izraditi zaštitnu masku kod kuće.

 

Cilj danovnika

 

Cilj je bio prije svega osigurati nekakav protok pozitivne energije i motivacije, u vrijeme kada smo svi na neki način doslovno kao 'mačem' bili odsječeni od svakodnevice i prisilno 'osamljeni'. Važno nam je bilo da naši studenti, ali i nastavnici i administracija znaju jasno da nisu sami, da nisu zaboravljeni, da nam je važno pobrinuti se da se naša mala zajednica ne raspe i 'ne potone'. Upravo ova aktivnost je dala svakodnevnu živost i ritam, ne samo našoj web stranici nego i društvenim mrežama. Na taj način smo odaslali snažnu poruku: tu smo, borimo se,  ne predajemo se, kreativni i u teškim uvjetima ... tu za široku zajednicu u kojoj smo ukorjenjeni.

 

Iz povratnih informacija iščitavam kako su svi vrlo pozitivni prema ovom našem projektu, rado sudjeluju i rado čitaju/gledaju/slušaju sve uratke koje svakodnevno objavljujemo. Čini mi se da smo 'zakoturali' snažnu i pozitivnu lavinu, o kojoj će se pričati, a nadamo se i rado joj se vraćati danas-sutra kroz neku multimedijalnu monografiju.

 

Mislim da će danovnik iz karantene ostaviti dugotrajni utisak na studente i nakon pandemije, jer je on jedan 'zgodan' primjer kako se može upravljati (menadžerirati) u krizno doba. I ovo je vid komunikacije, vrijeme vrlo snažnih poruka. Otvorili smo 'agoru' svima koji žele govoriti. Poručili smo da se svaki glas čuje i da je dobrodošao. Naša online agora ili naš Dnevni boravak, ako hoćete, i u vrijeme socijalne distance, bio je mjesto druženja i intimnosti. I upravo stoga je naš Danovnik iz karantene vrlo važan memento kriznoga vremena, jer nakon ove krize ništa više neće biti isto, niti mi sami više nećemo biti isti. A tko bolje i kvalitetnije svjedoči našim mijenama od dnevničkih zapisa naših misli.