• image

Mia Janković Shentser

KREATIVNE TERAPIJE

Muzikoterapija

 

Rubrika „Kreativne terapije“ u svakom broju donosi teme iz različitih polja Kreativnih terapija. U prošlom broju otvorili smo poglavlje Art terapije. U ovom broju, predstavljamo vam Muzikoterapiju, još jednu sponu između znanosti i umjetnosti.

 

Objavljujemo četiri znanstvena članka u autorstvu specijalizantica prve generacije glazbenih terapeuta u Hrvatskoj, sa studija Kreativnih terapija pri Akademiji kulture i umjetnosti na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, koje stručno i opširno govore o muzikoterapiji, tako da je ovdje ne trebamo posebno predstavljati.

 

Iz opće kulture, nekog generalnog znanja možemo pojmiti koja je važnost glazbe tokom života, kako nas opušta, povezuje i pokreće, emocionalno involvira, daje smisao filmskom/fiktivnom ili životnom/realnom trenutku. Međutim, glazba čini puno više od toga, što dokazuje sve veći broj znanstvenih istraživanja koji se bave učincima muzikoterapije u terapeutskom radu s mentalnim i fiziološkim poteškoćama.

Upoznajte se u nastavku sa načinima primjene muzikoterapije, doživite ih kroz primjere iz prakse. Donosimo članak Marine Hojsak koja piše o muzikoterapiji korištenoj u svrhu ostvarivanja i održavanja odnosa između novorođenčeta i majki u riziku, te tako pokazuje i opisuje kako na samom početku jednog života glazba ima krucijalni utjecaj u ostvarivanju privrženosti s roditeljem ili značajnim drugim osobama.  Antonija Vukelić je u svom radu opisala kako muzikoterapija utječe na mentalno zdravlje i koji su pozitivni učinci muzikoterapije općenito. Dajana Miloš opisuje višeslojnu ulogu muzikoterapije u starijoj životnoj dobi, te svoje iskustvo rada u domu za skrb o starijim osobama. U doba velikih promjena, starenja, osobe kroz glazbu aktiviraju različite segmente bivanja, profitirajući na kognitivnom, mentalnom, emotivnom i fiziološkom nivou. Između ovih stručnih članaka tu je i opis vibroakustične tehnike autorice Mije Janković Shetsner te praksi zvučnog kreveta, koji je nastao kao pomagalo u muzikoterapiji prije 30-tak godina, a u posljednje vrijeme se u prilagođenom obliku koristi i u medicinskoj rehabilitaciji sa različitim populacijama. U Hrvatskoj se ova praksa provodi u Malom domu, u Zagrebu, pod vodstvom Ane Katušić, predsjednicom Udruge Muzikoterapeuta Hrvatske, muzikoterapeutkinjom, znanstvenicom, voditeljicom studija i profesoricom na studiju Muzikoterapije u Osijeku.

 

Ovi zanimljivi, stručni tekstovi otvaraju nam mali prozor s pogledom na ovu bogatu temu o kojoj ćemo opet, uskoro. 

 

Ugodno čitanje,

Mia Janković Shentser

U međuvremenu, komentare, ideje, želje i pozdrave, šaljite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.