• image

Zdravko Drenjančević, urednik teme broja

UVOD U TEMU

 

Suvremeno viđenje tradicije

 

Tradicija, kao dio našeg identiteta, norme, vrednote, vjerovanja, običaji i mitovi, teme su, koje zasigurno i danas propitujemo i o njima razmišljamo. Našem nasljeđu, gledano sa povijesnog ili suvremenog aspekta, moguće je pristupiti višeslojno: folkloristički, književnoantropološki, etnomuzikološki, etnoteatrološki, kulturnoantropološki, kulturnoteorijski i dr. Za tematsko opredjeljenje novog, devetog po redu, broja Artosa odabrali smo tradiciju, tradicijsko, promatrano iz suvremenog kuta gledanja.

 

Veći dio razmišljanja unutar naše teme donosimo sa područja glazbe: Vesna Ivkov, Muzički folklor iz treće ruke,  Sunčana Bašić i Tihana Ivanković Stari klavirski programi i Nada Bezić Glazbene šetnje Zagrebom. Doprinos temi dala je i Lucia Leman, tekstom Engleska ikona europskog porijekla.

 

Sadržaj temata broja:  

 

Vinko Žganec, foto: regionalni.comVinko Žganec, foto: regionalni.com

Vesna Ivkov, IZVORNE NARODNE PESME IZ SOMBORA I OKOLINE DR. VINKA ŽGANCA - Muzički folklor iz „treće ruke“
U iščekivanju i nadi da će knjiga Izvorne narodne pesme iz Sombora i okoline, oblikovana od rukopisa pjesama koje je sakupio dr. Vinko Žganec, ostvariti svoj krajnji cilj „povratni knjiški utjecaj“ i potaknuti glazbene izvođače da pojedine melodije, u izvornom ili obrađenom vidu ožive u praksi, ova muzičko-folklorna građa zasigurno će biti predmet daljih pisanih teorijskih razmatranja.

 

Stari klavir, foto: Michal Jarmoluk / pixnio.comStari klavir, foto: Michal Jarmoluk / pixnio.comSunčana Bašić - Tihana Ivanković, KLAVIRSKA PEDAGOGIJA U OSIJEKU - Što nam danas govore stari klavirski programi
Stari su klavirski programi podsjetnik slavne prošlosti i trajna obveza nasljednicima takve klavirske pedagogije na održanje visoke kvalitete poduke, produkcije i reprezentativnosti.

 

 

 

 

  

Punch i Judy, foto: Privatni albumPunch i Judy, foto: Privatni albumLucia Leman, MR PUNCH - Engleska ikona europskog porijekla
Poput kraljevske obitelji Windsor, jorkširskog čaja i lošeg vremena, lutkarska igra Puncha i Judy smatra se konstitutivnim elementom britanskog nacionalnog identiteta. Sukladno tomu, Punch je 2000. godine bio izložen u The Millennium Dome kao jedan od simbola britanske kulture, iduće se godine pojavio se na novoj seriji britanskih poštanskih marki, a 2006. mu je dodijeljena i titula službene ikone, te mjesto među Icons of England, projekta sponzoriranog od strane britanske vlade u svrhu poticanja diskusije o značaju i značenju engleske nacionalnosti i kulture. Medutim, Punch nije (samo) engleska ikona. Unatoč crnoj sjeni Brexita - ustvari baš usprkos njoj! - ova kraća studija ima namjeru podsjetiti na europsku tradiciju na koju Punch neprekidno referira, a u svezi s time i na njegovanje internacionalnih veza i kozmopolitizma kao temeljnih odrednica kulturne politike Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Glazbene šetnje Zagrebom, foto: YouTube ScreenshotGlazbene šetnje Zagrebom, foto: YouTube ScreenshotNada Bezić, GLAZBENE ŠETNJE ZAGREBOM - Ishodišta, svrha, iskustva
Ako se ide tragom samog naziva projekta, glazbene šetnje Zagrebom povezane su s osnovnim pitanjem: koliko i gdje može u njima biti glazbe i zvukova.