Galerija Knifer – otvorenje 3. lipnja

Posted on Posted in Obavijesti, Studenti obavijesti

Osječka će scena vizualne umjetnosti postati bogatija za još jedan galerijski prostor.

U srijedu 3. lipnja, u 13 sati, u Istarskoj ulici u kompleksu Eurodoma otvara se izložba nastavnica i nastavnika Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti u prostoru novootvorene galerije Knifer.

Važan je to događaj kako za grad Osijek i njegovu publiku tako i za osječko Sveučilište, odnosno Akademiju za umjetnost i kulturu. Naime, od njezina osnutka 2004. godine Akademija nikada nije posjedovala vlastiti izložbeni prostor pa su se sve relevantne izložbe zaposlenika i studenata Akademije održavale u nekima od postojećih osječkih galerija poput Galerije Kazamat, Galerije Waldinger, Muzeja likovnih umjetnosti ili pak na hodnicima zgrade u kojoj se održavana nastava Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost.

U suradnji s tvrtkom Eurodom d.o.o. Akademiji za umjetnost i kulturu dodjeljen je prostor koje se nalazi u sklopu poslovno-trgovačkog centra Eurodom sa zapadne strane i s izlazom na Istarsku ulicu. Novi je izložbeni prostor naziv dobio po umjetniku cjenjenom i izvan granica Hrvatske, umjetniku Juliju Kniferu, rođenom Osječaninu.

Galerija Knifer zamišljena je kao ferkventan prostor namijenjen najširim oblicima suvremene umjetničke prakse, profesoricama i profesorima Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnosti kao i onima s drugih odsjeka, studenticama i studentima, ali i gostujućim programima iz područja vizualne umjetnosti. Budući da se Galerijom Knifer kompenzira dugogodišnji nedostatak izložbenog prostora nužan za adekvatan rad Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost, njime će u ime Akademija za umjetnost i kulturu rukovoditi upravo Odsjek za vizualnu i medijsku umjetnost. Iz toga će razloga na prvoj izložbi koja će se predstaviti u novootvorenoj galeriji prezentirati rad zaposlenika toga odsjeka. Moći će se tako vidjeti radovi Mirana Blažeka, Marija Čaušića, Krunoslava Dundovića, Hrvoja Duvnjaka, Vladimira Freliha, Vjerana Hrpke, Ivice Kurtza, Margarete Lekić, Kristine Marić, Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića, Ines Matijević Cakić, Tihomira Matijevića, Marija Matokovića, Ane Petrović, Ane Sladetić Šabić, Domagoja Sušca, Gorana Tvrtkovića i Marka Živkovića.

 

 

Podijeli...