Međunarodni festival kazališnih akademija – Dioniz, u organizaciji Odsjeka za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, već deset godina u ožujku okuplja kazališne akademije i fakultete, domaće i gostujuće studente glume i lutkarstva te kazališne pedagoge i profesore.
 

Dosadašnji sudionici festivala Dioniz bile su akademije iz Zagreba i Splita, Hrvatska; Cluja i Sibiua, Rumunjska; Leedsa i New Castlea, Engleska; Istambula, Turska; Tuzle i Sarajeva, BiH; Novog Sada, Srbija; Skoplja, Makedonija; Ljubljane, Slovenija;  Linza, Austrija; Békéscsabe, Mađarska; Praga, Republika Češka; Bratislave, Slovačka; Cetinja, Crna Gora; Wrocława, Poljska; Sofije, Bugarska i Sankt Peterburga, Rusija.
 

Dioniz se svake godine odvija pod drugačijim geslom (Igrom do istine, Igrom do sebe, Gestom do igre, Igrom do strasti, Igrom do grada, Igrom do smijeha i dr.), predstavljajući spoj edukacije, kulture, tradicije te se kroz kazališni medij i obrazovanje, kao i kroz doticaje kultura i tradicija, koje predstavljaju baštine različitih umjetničkih akademija, izmjenjuju iskustva, znanje, vještine – kako u odnosu na profesore i pedagoge, tako i odnosu na studente koji se upoznaju s radom drugih pedagoga i svojih kolega na drugim akademijama.
 

U okviru Festivala održavaju se ispitne prezentacije/produkcije studenata iz područja glume, pokreta/plesa ili govora, a značajan dio čine radionice namijenjene studentima koje vode ugledni profesori i pedagozi.
 

Ciljevi Dioniza su poticanje izlaska kazališnog medija iz zatvorenog akademskog prostora, snažnije uključivanje obrazovnih ustanova za kazališnu i scensku umjetnost u kulturni život grada i regije, razvijanje suradnje neovisno o jezičnim barijerama, senzibiliziranje mladih za različite kazališne trendove u zemlji i u svijetu, popularizacija studija glume i lutkarstva i obilježavanje Međunarodnog dana kazališta i Svjetskog dana lutkarstva. U organizaciji i realizaciji Dioniza, zbog interdisciplinarnog pristupa temama koje se propituju, sudjeluju i ostale sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, primjerice Prehrambeno-tehnološki fakultet, Poljoprivredni fakultet, Fakultet odgojnih znanosti, Medicinski fakultet, kao i svi odsjeci Umjetničke akademije u Osijeku.

 
Dionizijev festival

Međuprostori kazališne igre

(ples, gluma, lutka)

Umjetnička akademija u Osijeku (UAOS), na čelu s dekanicom izv. prof. dr. sc. Helenom Sablić Tomić, te katedra za glumu i lutkarstvo, pod vodstvom Roberta Raponje, organiziraju međunarodni festival pod nazivom Dionizijev festival – međuprostori kazališne igre koji će se održati od 25.03. – 29.03. 2008. Festival će putovati iz Osijeka vinskim cestama u tri pravca: prema Iloku, Vukovaru i Slavonskom Brodu. Svečano otvaranje festivala će biti 27.03. u prostorima UAOS.

Inicijatori festivala, žele afirmirati kazališni medij u prostorima (vinskim podrumima i klijetima) gdje teatar rijetko zalazi, a zagovaraju zaigranost, inventivnost, komunikativnost, otvorenost teatarskog čina.

Inicijatori imaju do sad već veliko iskustvo u kreaciji i organizaciji kazališnih događanja i teatarskih svečanosti, te u pedagoškom radu. Također imaju uvid u europsku kazališnu produkciju, te u rad europskih umjetničkih akademija.

U organizaciju i kreiranje Dionizijeva festivala, osim profesora, uključeni su i studenti studija glume i lutkarstva UAOS. Osim osječke akademije na festivalu će sudjelovati studenti i profesori dramskih akademija iz Zagreba, Novog Sada i Sibiua (Rumunjska), Bratislave.

U okviru festivala održat će se profesionalne i studentske predstave: Joško Ševo «Govorite li hrvatski?», Boris Isaković i Jasna Đuričić «Gretica, stranica 89», Mona Chirila «Klaunovi», Birute Mar «Ljubavnik», a na UAOS će se održavati seminari i radionice koje će voditi ugledni kazališni pedagozi, kao npr. Constantin Chiriac, iz Sibiua , Joško Ševo i Aida Bukvić iz Zagreba, Boris Isaković i Jasna Đuričić iz Novog Sada, Carmencita i Gabriel Brojboiu, Dan Glasu iz Sibiua. Festival također sadržava natjecateljski dio pod nazivom «Mojih pet minuta» za studente. Svatko će pripremiti svoj originalni petominutni nastup na temu: Dionizijeve suze. Ovaj program odvijat će se u večernjim satima u vinskim klijetima.

Osim umjetničkog, te natjecateljskog djela, festival uključuje i natjecanje u sportovima između akademija – sudionika, kao i između ekipa gostiju koji će pratiti festivalska događanja.

Festival, dakle, prati vinske putove, a svaka zemlja sudionik će istovremeno prezentirati vina iz svog podneblja. Cilj festivala je izlaženje kazališnog medija iz zatvorenog akademskog prostora, povezivanje ove regije s ostalim regijama Europe, pružanje prilike mladim ljudima da upoznaju rad drugih akademija, te im je to ujedno i prilika da se prezentiraju javnosti. Projekt – Dionizijev festival, međuprostori kazališne igre želi se nametnuti na ležeran, jednostavan i neposredan način, u nadi da će zaživjeti i prerasti u jedinstven i prepoznatljiv međunarodni kazališni festival.

FOTOGALERIJA

PRESS RELEASE<< Nazad