EMAIL: itretinjak@uaos.hr 
KONZULTACIJE: srijedom od 14 do 15 sati
 

Rođen 1977. godine u Zagrebu. Godine 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao kroatistiku i informatologiju, a 2010. godine teatrologiju. Iste godine na istom fakultetu upisao doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, na kojemu je trenutno na šestom semestru te piše doktorsku disertaciju.

Od 2014. godine zaposlen na Umjetničkoj akademiji u Osijeku kao asistent na programu za lutkarstvo Odsjeka za kazališnu umjetnost. Prije toga, od 2008. do 2014. godine radio kao novinar na Internet portalu tportal.hr, 2012. godine vršio dužnost pomoćnika glavnog urednika u Književnom listu za književnost, umjetnost i znanost Vijenac.

Od 2006. do 2008. godine radio kao profesor hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Grigora Viteza, a od 2005. do 2006. kao profesor hrvatskog jezika u Zdravstvenom učilištu.

Znanstveni i kritički rad

Sudjelovao na Međunarodnom znanstvenom skupu Europske odrednice pojma lutke i stručno lutkarsko nazivlje, znanstvenim skupovima Dani hvarskog kazališta i Krležini dani kao i na međunarodnom stručnom skupu Lutka je sve! Sve je lutka.

Voditelj osječkog dijela dvogodišnjeg projekta Kreativne Europe "All Strings Attached: pioniri europskog lutkarstva" (2015.-2017.) u kojemu su uz Umjetničku akademiju u Osijeku sudjelovali grad Cividale dei Friuli iz Italije kao nositelj projekta te Lutkovno gledališče Ljubljana iz Slovenije i Titeres Etcetéra iz Španjolske.

Kazališne kritike i stručne tekstove objavljuje od 2008. godine u kulturnim i stručnim novinama, publikacijama, časopisima i internet portalima: Vijenac, Kazalište, Hrvatsko glumište, Hrvatski filmski ljetopis, Književnost i dijete, Niti, tportal.hr, kazaliste.hr i drugim.

Pokretač i glavni urednik portala o kazalištu kritikaz.com (2015.-) te glavni urednik online časopisa Umjetničke akademije u Osijeku Artos (2017.-).

Autor monografske studije Fenomen Pinklec - od rituala do igre; 30 godina Kazališne družine Pinklec (Čakovec, 2017.).

Član Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatskog centra UNIMA i umjetničkog savjeta Međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF.

 


<< Nazad