Izložba Ilustracija – Marijanović, Mataković, Jerabek u Muzeju likovnih umjetnosti, Europska avenija 9, Osijek, od 17. do 30. listopada 2017. Otvorenje izložbe 17. listopada u 19 sati.

 

 

Marijanović, Mataković, Jerabek

Silnice i vektori životnih i umjetničkih putanja Dražena Jerabeka, Stanislava Marijanovića i Dubravka Matakovića, poklapaju se u nekoliko točaka – generacijski su bliski, studirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, mlade posvećenike umjetnosti obrazuju u Osijeku te se bave (i) ilustracijom. Ovo „i“ u zagradi odnosi se prvenstveno na Matakovića, koga obično prepoznajemo kao autora stripa, i Marijanovića, koga najčešće doživljavamo kao grafičara. U svakom slučaju, bez dvoumljenja se može reći kako se radi o trojici umjetnika koji su dali vrlo značajan doprinos na području ilustracije, pa su s respektom ugošćeni u Muzeju likovnih umjetnosti.

Kako se ove akademske godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku otvorio Diplomski sveučilišni studij ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj i širem okruženju, nastala je još jedna poveznica ovih autora. Naime, na novom su studiju Stanislav Marijanović i Dubravko Mataković nositelji nekih od temeljnih stručnih kolegija, dok Dražen Jerabek uvodi studente Preddiplomskog studija likovne kulture u prve tajne  ilustracije i vizualnih komunikacija. Naravno, u spletu brojnih i raznolikih kolegija koje ovaj studij nudi veći je broj autora koji su već imali priliku u drugim prigodama ovdje pokazati svoj rad, slikarski, kiparski, grafičarski, fotografski, multimedijalni… Od mlađih autora, koji će svojim znanjem i talentom oplemeniti Diplomski sveučilišni studij ilustracija te ga obogatiti novim kreativnim tehnologijama i izričajima, s pravom očekujemo to isto.

Vratimo se s Akademije u Muzej. Razložno sterilne izložbene sale i ovaj put su osvjetljene novim prozorima-prizorima. Krenimo za autorima; Jerabek će nas nježnom i sigurnom rukom kao djecu uvesti u brižno odnjegovani svijet bajki, Marijanović će nas suptilnim, duhovitim i lucidnim umjetničkim zrcalom dovesti do prigušene čudovišne psovke, a Matakovićeva stripovska bećarenja odvest će nas do neuralgičnih točaka svijeta oko nas. Slijedimo ih!


<< Nazad