Autor: Antoaneta Radočaj-Jerković
Naslov: Zborsko pjevanje u odgoju i obrazovanju
Impresum: Osijek : Umjetnička akademija, 2017.
Materijalni opis: 211 str. ; 24 cm

ISBN 978-953-58055-8-8
Cijena: 148,00

 

O knjizi: Na osnovi analize relevantne literature te rezultata domaćih i stranih istraživanja,

knjiga nudi smjernice za kvalitetnije usklađivanje aktivnosti zborskog pjevanja u školama

s općim ciljevima suvremenog odgoja i obrazovanja, interesima učenika i učitelja

te nastojanjima glazbenih stručnjaka za proširenjem umjetničkog utjecaja

i djelovanja u području kreiranja kulture suvremene škole.

 

https://www.knjizaranova.hr/index.php/zborsko-pjevanje-u-odgoju-i-obrazovanju/

Autor: Antoaneta Radočaj-Jerković
Naslov: Pjevanje u nastavi glazbe
Impresum: Osijek : Umjetnička akademija, 2017.
Materijalni opis: 180 str. ; 24 cm

ISBN 978-953-58055-9-5
Cijena: 148,00 kn

 

O knjizi: Znanstvena monografija Pjevanje u nastavi glazbe predstavlja izuzetno veliki doprinos suvremenoj glazbenoj pedagogiji , budući da se bavi jednom os temeljnih aktivnosti nastave glazbe u općeobrazovnoj školi- pjevanjem. Unatoč važnosti pjevanja kao jedne od središnjih aktivnosti nastave glazbe, u hrvatskoj glazbeno- pedagoškoj literaturi istraživanju pjevanja do sada se nije pridavao veliki značaj. U metodičkom smislu, više se pažnje posvećivalo pjesmama nego aktivnosti te je takav pristup doveo do pojave dominacije sredstva nad ciljem, odnosno pjesme nad pjevanjem. Ono što je posebno zanimljivo u ovoj monografiji jest činjenica da autorica pristupa fenomenu pjevanja kao nečemu što je naučeno i razvojno, a ne kao urođenom glazbenom ponašanju te slijedom toga pokušava ponuditi rješenja koja bi mogla biti od pomoći u ostvarenju tako postavljenog cilja.
izv.prof.dr.sc. Snježana Dobrota

 

https://www.knjizaranova.hr/index.php/pjevanje-u-nastavi-glazbe//

Autor: Brankica Ban
Naslov: Arhivska glazbena građa vukovarskog Franjevačkog samostana
Impresum: Osijek : Umjetnička akademija, 2017.
Materijalni opis: 282 str. ; 23 cm

ISBN 978-953-58055-6-4
Cijena: 199,00

 

O knjizi: Rukopis za knjigu Arhivska glazbena građa vukovarskog franjevačkog samostana autorice Brankice Ban otkriva prije svega istraživača u autorici. Radi se o istraživanju vraćenog glazbenog gradiva Franjevačkog samostana Župne crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Inicijalna ideja bila je franjevački ideološki i skladateljski korpus ugraditi u trajno ostvarivanje nacionalnog identiteta glazbene kulture Vukovara. Ovim vukovarskim franjevačkim korpusom skladatelja u potpunosti je osviješten nacionalni identitet u nas.

 

https://www.knjizaranova.hr/index.php/arhivska-glazbena-grada-vukovarskog-franjevackog-samostana/


Naslov: Bajsom kroz meandar : [zbornik]

Urednici: Barbara Balen Domazetović, Snježana Barić Šelmić, Igor Gajin, Tomislav Levak
Impresum: Osijek : Umjetnička akademija, 2014.

Materijalni opis: 406 str. ; 20 cm

ISBN 978-953-58055-1-9

Cijena: 119,00


Panonski put um(j)etnosti = Pannonian art path / [glavni urednik Zoran Krajišnik ;
autori tekstova Dragan Živančević ... [et al.] ; autori fotografija Aleksandar Ramadanović ... [et al.].
Novi Sad : Akademija umetnosti ; Osijek : Umjetnička akademija, 2014.

Autor: Sanja Nikčević
Naslov: Kazališna kritika ili Neizbježni suputnik
Impresum: Zagreb : Leykam international ; Osijek : Umjetnička akademija, 2011.
Materijalni opis: 315 str. ; 24 cm

ISBN 978-953-7534-78-3
Cijena: 168,00

O knjizi:
Kazališna se kritika piše od 18. stoljeća i, osim što je do sada objavljen doista golem opus toga žanra, on oduvijek izaziva snažne reakcije onih o kojima piše (a i šire). Međutim, o samoj kritici kao o žanru napisano je vrlo malo knjiga, što sadržaju nove knjige Sanje Nikčević „Kazališna kritika ili neizbježni suputnik“ daje dodanu vrijednost. Knjiga je doprinos borbi za dignitet i profesiju kritičara i kazališta kao predmeta o kojem kritičar prosuđuje, zorno pokazujući da je to samosvojna profesija koja ima svoja pravila, razlog i svrhu. Namijenjena je čitateljima koje zanima pisanje o kazalištu, budućim i sadašnjim kazališnim kritičarima i novinarima koji pišu ili žele pisati o kazalištu, a kako je autorica poznata po jasnom, zanimljivom i čitkom pismu, svakako će biti zanimljiva i široj čitateljskoj publici koju zanima kazalište. Nagrada Matice hrvatske za književnu i umjetničku kritiku Antun Gustav Matoš 2013.

http://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=86

Autor: Vladimir Rismondo

Naslov: Prostor, komunikacija, stil
Impresum: Zagreb : Leykam international ; Osijek : Umjetnička akademija u Osijeku, 2010.
Materijalni opis: 244 str. : ilustr. ; 24 cm

ISBN 978-953-7534-55-4
Cijena: 148,00

O knjizi:
Autor već u uvodnom tekstu pruža studentima i zainteresiranim čitateljima uvid u dvije osnovne paradigme o znanosti, čime ostavlja dojam kako pruža čitatelju i temeljnu mogućnost izbora vlastitog mišljenja. Po prvi su puta u isti kontekst stavljeni problemi vezani uz stil, komunikaciju i prostor, s tim da je Vladimir Rismondo za problem prostora odabrao, za naše prilike, inovatorski pristup likovnoj umjetnosti . Prostornost, kao jedno od temeljnih svojstava umjetničkog oblikovanja, u tekstu se propituje ponajprije putem geometrijske analize. Pri tom se čitatelju sugerira kako takva vrsta analize prostora nije i jedina moguća, ali je zasigurno najzornija…
Tekst demonstrira istraživačku metodu utemeljenu na formalnoj analizi i društvenoj kontekstualizaciji, putem koje umjetničko djelo poprima jasno oblikovani identitet, s obzirom na epohu unutar koje nastaje.

http://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=67


Autor: Andrej Mirčev
Naslov: Iskušavanja prostora
Impresum: Zagreb : Leykam international ; Osijek : UAOS, 2009. (Zagreb : Denona)
Materijalni opis: 169 str. : ilustr. ; 24 cm

ISBN 978-953-7534-32-5
Cijena: 158,00

O knjizi:
Knjiga Iskušavanja prostora iz divergentnih vizura tematizira i problematizira posljedice tzv. topological turn-a (topološki zaokret) kojim je - polazeći od prostora kao zajedničkog nazivnika - iz temelja redefiniran pristup humanističkim znanostima. Nastajući na temelju tekstova koje je Andrej Mirčev pisao za različite znanstvene i stručne publikacije, knjiga je svojevrsna čitanka suvremene teorije prostora, koja biva aplicirana na različite slučajeve u rasponu od prostornih metafora u tekstu, do hibridnih umjetničkih žanrova kao što su multimedijalne instalacije i umjetnost performancea. Ono što čini fokus tekstova koji bi bili objavljeni u „Iskušavanju prostora“ je istraživanje prostornih praksi koje se događaju u suvremenim umjetničkim medijima i koje zahtijevaju interdisciplinarno ustrojenu analizu. Tretirajući i sagledavajući problem iz raznolikih perspektiva, pokušavaju se mapirati moguće točke presjeka, dodira te sličnog (ili možda različitog) iskustva prostornosti koje bi moglo postati platformom susreta divergentnih umjetničkih i teorijsko - diskurzivnih praksi.

http://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=43