Umjetnička akademija Osijek prvi je puta nositelj IPA prekograničnog projekta Hrvatska-Srbija pod nazivom "Panonski put umjetnosti - osnaživanje suradnje i umrežavanja institucija za visoko obrazovanje na području umjetnosti i ekologije", u kojemu surađuje s Akademijom umetnosti iz Novoga  Sada. Projekt je predstavljen na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić, dekanica UAOS, izv.prof. Robert Raponja, prodekan za međunarodnu i međuakademijsku suradnju i projektni koordinator, te doc. Vladimir Frelih, s Odsjeka za likovni na UAOSu. Koncept projekta predstavio je Darko Pecotić, predstavnik partnera Zeleni Osijek, dok je u ime partnerske Akademije umetnosti iz Novog Sada govorio prof. Dragan Živančević, projekt koordinator. Glavni rezultati projekta bit će postavljanje umjetničkih instalacija uz biciklističku stazu "Panonski put mira", koja se proteže od Osijeka do Sombora, kao i na području općina Apatin i Bač u Vojvodini.
Projekt "Panonski put umjetnosti " započeo je 15. svibnja 2013. godine, a trajat će 15 mjeseci. Za njegovu provedbu Europska unija odobrila je sredstva u visini 117.374,28 eura, od čega Umjetničkoj akademiji u Osijeku pripada iznos od 58.660,73 eura. Partneri na projektu su udruga Zeleni Osijek, te Regionalna agencije Alma Mons iz Novog Sada, a projektne aktivnosti provodit će se na području općina Bilje i Kneževi Vinogradi, te u gradu Osijeku, a u Srbiji u općinama Apatin i Bač, te u Novom Sadu.

  

Prva konferencija za medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu prigodom projekta "Panonski put umjetnosti" održana je u četvrtak 20. lipnja 2013. Na konferenciji su govorili: prof. Zoran Krajišnik, dekan (AUNS), prof. Dragan Živančević, koordinator projekta (AUNS), Milica Vračarić, predstavnica partnera Regionalne agencije Alma Mons iz Novoga Sada, izvr. prof. Robert Raponja, prodekan za međunarodne odnose i projektni koordinator Umjetničke akademije u Osijeku, doc. Vladimir Frelih sa Odsjeka za likovnu umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Darko Pecotić, predstavnik partnera Zeleni Osijek i Kristina Koprivšek, voditeljica projekta na AUNS.

  
U svibnju 2013. prvi puta su se sastali timovi Umjetničke akademije u Osijeku i Akademije umetnosti iz Novoga Sada. Na pripremnom sastanku dogovoren je plan aktivnosti na projektu "Panonski put umjetnosti", te predstavljanje projekta u javnosti. Nakon sastanka na UAOS, projektni tim posjetio je prostor Zlatne Grede gdje će biti održane ekološke i umjetničke edukacije i radionice. Svi su izrazili zadovoljstvo uvjetima i mogućnostima koje pruža prostor u Zlatnoj Gredi.

    
U Upravni odbor projekta "Panonski put umjetnosti" jednoglasno su izabrani:
izv.prof. Robert Raponja, UAOS,
Kristina Koprivšek, Akademija umetnosti, Novi Sad,
Darko Pecotić, Zeleni Osijek,
Milica Vračarić, Alma Mons, Novi Sad,
Vladimir Frelih, UAOS,
Dragan Matić, Akademija umetnosti Novi Sad,
Stojan Petrović, Općina Kneževi Vinogradi (HR) i
Ljiljana Bursać, Općina Apatin (SR).

Projekt financiran 
sredstvima EU.
Ove web stranice
izrađene su
uz pomoć Europske
unije. Njihov sadržaj 

isključiva je odgovornost
Umjetničke akademije
u Osijeku i ne odražava 

nužno gledišta
Europske unije.