Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski utemeljeno je 2013. godine. Natjecanje promovira i pomaže mlade pjevače na putu njihovog obrazovnog i profesionalnog formiranja. Zasniva se na visokim profesionalnim načelima organizacije i umjetničke kvalitete, kontinuirano generira pjevačku izvrsnost te predstavlja bogatstvo i raznovrsnost vokalne umjetnosti, talenata i kreativnosti mladih umjetnika.
 

Natjecatelji pristižu iz brojnih zemalja: Mađarska, Bosna i Hercegovina, Izrael, Hrvatska, Srbija, Norveška, Irska, Crna Gora, Rumunjska, Austrija, Slovenija, Sjedinjene Američke Države. Riječ je o mladim pjevačima: učenicima, studentima i završenim, školovanim umjetnicima do 32 godine starosti. Do sada ih je u Osijeku nastupilo više od 250. Broj izvođača na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski svake godine raste, kao i broj glazbenih institucija i zemalja iz kojih kandidati dolaze. Natjecatelje ocjenjuje stručni ocjenjivački žiri kojeg čine renomirani pjevači, vokalni pedagozi i dirigenti međunarodnog ugleda.
 

Za najbolje izvođače osigurane su brojne vrijedne nagrade partnera i sponzora natjecanja. Prvonagrađeni natjecatelji pored novčanih i prigodnih nagrada, osvajaju i posebnu intendantovu nagradu što im omogućava nastup u opernom ili koncertnom programu Hrvatskog Narodnog Kazališta u Osijeku u sklopu redovite sezone. Nastup na natjecanju prilika je za prezentaciju postignuća ustrajnog pjevačkog rada, krajnji izvođački trenutak višegodišnjeg glazbenog obrazovanja, uvježbavanja i pripreme te profesionalna prilika za izlazak na solističku scenu.
 

Natjecanje Lav Mirski jedino je natjecanje ovog tipa u istočnom dijelu Republike Hrvatske te specifično i jedinstveno prema svojoj programskoj koncepciji u cijeloj državi (raznovrsnost glazbenih stilova i programska otvorenost, brojne pjevačke kategorije formirane prema dobi pjevača kao i prema vrsti glazbene literature). Grad Osijek je ovim natjecanjem dobio međunarodno prepoznatljiv kulturni brend, visoke kvalitete i umjetničke profiliranosti te se time upisao kao važan glazbeni centar na planu umjetničkih događanja šireg internacionalnog značenja. Ovo natjecanje ima karakter javne kulturne manifestacije, stoga su svi događaji na natjecanju ujedno i izuzetni koncerti koje prati šira društvena javnost. Svakog proljeća tokom trajanja natjecanja, grad Osijek živi u znaku višednevnih svečanosti vrhunske vokalne glazbe. Postignuća ostvarena na natjecanju Lav Mirski svoju daljnju diseminaciju pronalaze u vidu profesionalnih angažmana mladih pjevača, permanentnog umjetničkog usavršavanja, razmjeni iskustava i uspostavljanja kulturnih suradnji u zemlji i inozemstvu.

Pozivamo Vas na koncerte u sklopu 4. međunarodnog festivala vokalne glazbe InterVox 2016:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomaš Ondrušek, udaraljke i studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost UAOS
ponedjeljak 9. svibnja 2016. u 20 sati, Muzej likovnih umjetnosti

 

Koncert vokalnih solista muzičkih akademija Osijek, Zagreb, Beograd i Pečuh,
utorak 10. svibnja 2016. u 19 sati, Muzej Slavonije, Glavna straža

 

Koncert Akademskog pjevačkog zbora UAOS John Rutter: Magnificat
Pozivamo Vas na koncerte u sklopu 4. međunarodnog festivala vokalne glazbe InterVox 2016

Srijeda 11. svibnja 2016. u 19 sati, Župna crkva Preslavnog Imena Marijina


 

Umjetnička akademija u Osijeku organizira od 6. do 8. svibnja 2016. četvrtomeđunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski.
Tim povodom, predstavnici Umjetničke akademije u Osijeku u četvrtak, 05.svibnja 2016., u 10 sati na groblju sv. Ane položili su cvijeće na grob Lava Mirskog (1893.- 1968.), istaknutog hrvatskog dirigenta i violončelista koji je svojevremeno obnašao dužnost zamjenika predsjednika osječkog ogranka Matice hrvatske i ravnatelja Osječke opere. Bio je i osnivač Osječke filharmonije, ravnatelj Glazbene škole te intendant Hrvatskog narodnogkazališta u Osijeku.

Ove godine obilježava se 123. obljetnica njegova rođenja i 48. obljetnica smrti.