Umjetnička akademija u Osijeku 2014. godine projektom naslovljenim “Godina Julija Knifera” obilježila je 90. obljetnicu rođenja i 10. obljetnicu smrti vrhunskog hrvatskog te u svjetskim razmjerima priznatog likovnog umjetnika.
 

Godine 2016. Akademija je realizirala prvi festival “Dani Julija Knifera” koji planira usustaviti kao godišnju manifestaciju. Cilj ove manifestacije jest uspostavljanje interdisciplinarnog dijaloga među umjetnicima i znanstvenicima s područja likovne umjetnosti, znanosti o umjetnosti, primijenjene i izvedbene umjetničke prakse.
 

Uz to, cilj je aktivnim umjetničkim djelovanjem kroz realizaciju polivalentnih kulturnih sadržaja re-aktualizirati vrijednosti hrvatske nacionalne umjetničke baštine, stvoriti platformu za predstavljanje mladih umjetnika i znanstvenika te senzibilizirati širu javnost za dvosmjernu komunikaciju i bolje poimanje likovnih umjetnosti.
 

“Dani Julija Knifera 2017.” će u svojem programu obuhvaćati predstavljanja znanstvenih knjiga i monografija usko vezanih uz umjetnički opus Julija Knifera, ali i publikacija koje se odnose na suvremena stremljenja u likovnim umjetnostima u širem europskom kontekstu. Festival obuhvaća realizaciju izložbi, intermedijalno propitivanje, analizu i sintetiziranje umjetničke ostavštine Julija Knifera kroz medije izvedbene umjetnosti i dizajna, intervencija u javnim prostorima grada te transponiranje dvodimenzionalnosti likovnog djela u oprostorenu i vremenom određenu dimenziju čime za cilj ima približiti umjetnost najširem krugu publike.
 

Uz umjetničke i znanstvene sadržaje, manifestacija će obuhvaćati i radionice obrazovnog karaktera namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola.
 

Sudionici festivala bit će hrvatski i strani priznati umjetnici iz prakse likovnih umjetnosti, dizajna i izvedbenih umjetnosti, zatim znanstvenici čiji je rad od izuzetne važnosti za širenje diskursa o poziciji i funkciji suvremene umjetnosti — kako za studente umjetnosti, tako i za najširu publiku. Stoga je očekivani doprinos redovitog godišnjeg realiziranja festivala “Dani Julija Knifera” razvoj komplementarnog djelovanja znanosti i umjetnosti sa svrhom njihovog aktivnog djelovanja u razvoju društva.

29.04.2016. predavanje dr.sc. Krešimir Purgar: Paradigma vidljivosti – Julije Knifer i teorija apsolutne slike.


29.04.2016. predstavljanje monografije izv.prof.art. Božice Dee Matasić.

  


28.04.2016. potpisivanje Sporazuma o suradnji Umjetničke akademije u Osijeku i Memorijalnog centra domovinskog rata u Vukovaru i promocija Grafičke mape studenata Odsjeka za likovnu umjetnost UAOS.

    

27.04.2016. održana je promocija zbornika „Osijek Kniferu“.

  


23.04.2016. na rođendan Julija Knifera održana je 1. utrka  „Osijek trči za Knifera“. Start utrke bio je na Promenadi ispred ZOO vrta, a cilj ispred zgrade Dekanata UAOS.

    

 


Kreativna intervencja u javnom prostoru INTERAKTIVNI ZID VEDRI DANI, dvorište DV Vedri dani, Osijek. Autori fotografija su Margareta Turkalj Podmanicki i Toni Podmanicki.

 

      

 


 
Poštovani,
 
Umjetnička akademija u Osijeku poziva Vas na svečano otvaranje
Dana Julija Knifera koje će se održati 27. travnja 2016. (srijeda) s početkom u 13 sati
u Svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Osijeku.
 
Veselimo se Vašem dolasku!