Jedan od ciljeva Bolonjske deklaracije je promicanje mobilnosti i prevladavanje zapreka slobodnom kretanju studenata, nastavnika i istraživača. 
 
Mobilnost studenata odnosi se na razdoblje studiranja u mjestu različitom od mjesta boravka zbog stjecanja novih znanja, vještina, iskustva i kvalifikacija. 
Pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osnovana je Služba za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju (http://www.unios. hr/?g=5&i=40
 
Svake godine Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku objavljuje natječaj za studente, putem kojega se mogu prijaviti na Erasmus programe. 
 
Na natječaj se mogu prijaviti svi studenti Sveučilišta u Osijeku, koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske ili neke druge države, sudionice Erasmus programa (države EU, EFTA države i Turska), studenti sa statusom izbjeglice, studenti bez državljanstva, odnosno studenti koji imaju registrirano stalno boravište u Republici Hrvatskoj. 
 
Prilikom prijave na natječaj za Erasmus programe student se može obratiti za pomoć koordinatoru na Umjetničkoj akademiji. 
Powerpoint prezentaciju Erasmus+ možete preuzeti ovdje.
 
Koordinatori na Akademiji: 
  1. Doc. dr. sc. Iva Buljubašić – glavna ERASMUS koordinatorica
  2. Mario Matoković, asistent, koordinatorica
  3. Dr. sc. Tihana Škojo, poslijedoktorandica, koordinatorica
  4. Josip Horvat, mag. oec., stručni suradnik u Uredu za studente, koordinator
 
Popis institucija za koje studenti mogu prijaviti Erasmus (izvor: www.unios.hr):
 

Sveučilište u Osijeku objavljuje natječaj za dodjelu financijskih potpora iz ERASMUS+ programa za individualnu mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka na inozemnim visokoškolskim ustanovama u ljetnom semestru  akademske godine 2018./2019., te u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemstvu u razdoblju 01.11.2018.-31.05.2020.

Natječaj, upute za prijavu na natječaj i provedbu mobilnosti te prijavni obrasci dostupni su na web stranci:

http://www.unios.hr/natjecaj-za-erasmus-ka1-mobilnost-studenata-u-akad-godini-2018-2019/

Erasmus Student Network (ESN) je najveća studentska organizacija u Europi koja djeluje pod krilaticom "Studenti pomažu studentima". 

Erasmus studentska mreža Osijek (ESN Osijek) nastoji pomoći svim studentima na razmjeni koji dolaze u Osijek, svim odlaznim studentima te studentima našega Sveučilišta koji se tek vraćaju s razmjene.

Jedan od projekata ESN-a je ESN Buddy u koji za cilj ima olakšati integraciju stranih studenata u lokalnu zajednicu. Putem navedenoga projekta jača se povezanost lokalnih studenata s inozemnima. Lokalnim studentima se pruža mogućnost rada u interkulturalnom okruženju, stvaranje međunarodnih kontakata i prijateljstva izvan granica matične države.

Više na linku:

Link: https://www.facebook.com/ESNOsijek/posts/1452722828110948

 Voliš upoznavati nove ljude i različite kulture? Želiš steći internacionalne prijatelje te provesti semestar u multikulturalnom društvu? Iskusi internacionalizaciju kod kuće te upoznaj Europu bez da napustiš Osijek - prijavi se na naš Buddy program i postani najbolji prijatelj studentu na razmjeni/praksi, pomozi mu da upozna ljepote našega grada te upozna našu kulturu!