Izložba “Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021.” u Galeriji Knifer

Posted on Posted in Likovni_obavijesti, Obavijesti

U ponedjeljak 13. lipnja 2022. godine u Galeriji Knifer u 20 sati otvara se izložba “Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021.“

 

Izložbeni projekt „Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021.“ predstavlja diplomske radove studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu.

 

Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić diplomirali su u klasi doc. art. Vedrana Perkova.

Teorijska mentorica njihovih diplomskih radova je doc. dr. sc. Blaženka Perica, a mentor Fotografije je izv. prof. art. Ivan Kolovrat. Tekst za katalog izložbe potpisuje as. Božo Kesić.

 

Izložba je bila premijerno održana u Sveučilišnoj galeriji u Splitu (8. – 18. 3. 2022.), a nakon Osijeka će biti prezentirana u Zagrebu u Galeriji SC (26. 6. – 9. 7. 2022.).

 

Izložba je dio programa obilježavanja 25. godišnjice osnutka Umjetničke akademije u Splitu.

 

OPŠIRNIJE O PROGRAMU

Jedan od ciljeva Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije Split je kontinuirano predstavljanje studenata i njihovih radova najširem sloju publike. Osim na lokalnoj razini Slikarski odsjek djeluje i na nacionalnoj razini putem izložbi ili likovnih radionica, te drugim vidovima prezentacije ili kolaboracije s ostalim dionicima likovne scene. Jedan od vidova kolaboracije je i ova izložba koja se organizira u suradnji s partnerima:  Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku odnosno Galerijom Knifer te Studentskim centrom Zagreb odnosno Galerijom SC. Cilj ovog projekta razviti je mrežu najmlađih aktera na umjetničkoj sceni, potaknuti razmjenu znanja, informacija i likovnih postignuća.

U ovogodišnjem projektu će sudjelovati pet diplomanata  Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije Split: Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo, i Ivona Pupačić.

Ovaj projekt izuzetno je važan zbog povezivanja gradova unutar Hrvatske kroz mladu umjetničku populaciju. Sadašnji studenti/diplomanti uskoro će biti nositelji i pokretači društvenih promjena te je bitno pružiti im uvjete za međusobno upoznavanje i povezivanje.

U današnjem trenutku brze i virtualne izmjene podataka, potrebno je dati vremena i napraviti prostora za dublju i svrhovitu komunikaciju koja će jednog dana rezultirati vezama između gradova i ljudi, ali i njihovim zajedničkim prezentiranjem van tih granica.

TEKST IZ KATALOGA IZLOŽBE

PIŠE Božo Kesić

Aktualna izložba dio je višegodišnje izlagačke djelatnosti Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu usmjerene prema osposobljavanju studenata za samostalno izlaganje i za njihovo pozicioniranje na nacionalnoj umjetničkoj sceni.

Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić recentno su diplomirali slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesora Vedrana Perkova. O stvaralačkim mogućnostima ove obećavajuće generacije umjetnika svjedoče dosadašnja skupna i samostalna izlaganja te umjetnički radovi što su okosnica trenutne izložbe. Predstavljene autore zanimaju teme poput post-panoptizma (pomak sa nadzora i pojedinaca i „javne sfere“ na sveprisutni tehnologijski nadzor „privatne“ i svake druge „sfere“, ali bez prisutnosti ili uz dehumanizaciju subjekta kao njenog središta); „metaverzuma“ (ali kao metaslike – slike o slici – pa i neke vrste onoga što William John Thomas Mitchell naziva hiperikonom); polusvjesnog procesualnog slikarstva koje kroz medij crteža nanovo razotkriva slikovnu „rešetku“ (grid) i iluzionizam kojima „fizička“ slika nikako ne uspijeva umaći; i konačno, reprezentacije ili tumačenja specifičnih pojava u našemu društvu putem osobnih ikonografija ili „likovnih semiotika“.

Podijeli...