Nagrađeni radovi u izazovu #Usudisebitikreativan

Posted on Posted in Studenti obavijesti, Obavijesti

Završio je online natječaj „#Usudisebitikreativan challenge“

Imamo troje kreativaca koje karantena nije spriječila da se usude biti kreativni

Akademija za umjetnost i kulturu pokrenula je u travnju ove godine online natječaj „#Usudisebitikreativan challenge“ te su se tijekom dva mjeseca mnogi kreativci i studenti mogli prijaviti na natječaj čija je tema bila „Sačuvati sebe“. Među 18 prijava, stručni žiri u sastavu: doc. art. Dubravko Mataković, Igor Loinjak, izv. prof. artD. Ria Trdin, izv. prof. dr. sc.  Vladimir Rismondo i  doc. art. Branko Čegec, odabrao je tri najbolja rada.

Prvo mjesto odnio je MJ (Matija Dijanović) i njegov rad „Dvije zelene maskice“, a za isti su ga inspirirala pitanja poput U kontekstu toga zaštitne maske postaju dio nas i našeg međusobnog funkcioniranja, naših odnosa i komunikacije. Kako se dakle može biti s nekim blizak, a istovremeno i distanciran? Kako ostvariti bilo kakav socijalni život uz distancu i udaljenost?„.

Drugo mjesto osvojila je studentica diplomskog studija Kostimografija (AUKOS) Larisa Vukić sa svojim radom „Ispod kišobrana“, a zašto baš kišobran kao odgovor na temu natječaja „Prva pomisao dok sam razmišljala o temi je bio kišobran koji predstavlja simbol zaštite, pa tako ispod njega prikazujem čovjeka koji ga čvrsto drži i stoji ispod njega.“

Treće mjesto odlazi kreativnom paru kolega Ivi Martinović i Mateju Matagiću i njihovom radu „Pazi koju masku skidaš“. Iva je dobila ideju „ Sjetila sam se te jedne poznate ilustracije nepoznatog autora koja je napravljena u nekom polustrip formatu, a prikazuje ženu koja skidajući masku s osmijehom ostaje sa svojim licem koje je tužno/ljuto/ogorčeno. Idealno mi se činilo, uz slogan, na lice žene staviti masku.“, a onda je istu podijelila s kolegom Matagićem koji je, kako kaže, nešto spretniji u Photoshopu od nje te je njezinu ideju realizirao kao grafičko rješenje.

Pobjedničke i ostale radove publika će imati priliku vidjeti na online izložbi koja počinje 26. lipnja, a bit će dostupna preko svih online platformi Akademije za kulturu i umjetnost.

Facebook @AUKOsijek

Twitter @aukos_hr

Instagram @akademijazaumjetnostikulturu

www.uaos.unios.hr

 

O svom nagrađenom radu „Dvije zelene maskice“ autor kaže:

„Ograničavanje doticaja s drugima putem zaštitne opreme bio je glavna inspiracija ovog rada. Nastojao sam ideju razvijati kroz što vjerodostojni prikaz paradoksa nastalog iz ove situacije kojoj smo svjedočili posljednjih mjeseci. Živjeti u okolnostima u kojima zbog vlastite ‘zaštite’ moramo paziti na ‘distancu’ teško je jer je socijalizacija potreba svakoga od nas jednako kao i samoobrana odnosno zaštita sebe. U kontekstu toga zaštitne maske postaju dio nas i našeg međusobnog funkcioniranja, naših odnosa i komunikacije. Kako se dakle može biti s nekim blizak, a istovremeno i distanciran? Kako ostvariti bilo kakav socijalni život uz distancu i udaljenost? Samo su neka od pitanja koja sam pokušao izraziti kroz ovu ilustraciju.“ MJ (Matija Dijanović)

 

  1. Rad „Dvije zelene maskice“ autora MJ, nagađen prvim mjestom

 

Drugonagrađena Larisa Vukić o svome radu kaže:

„Na ovaj natječaj sam se prijavila kako bih se okušala u nečemu novom i kroz ilustraciju prikazala svoj doživljaj teme. Prva pomisao dok sam razmišljala o temi je bio kišobran koji predstavlja simbol zaštite, pa tako ispod njega prikazujem čovjeka koji ga čvrsto drži i stoji ispod njega.“ Larisa Vukić

  1. Rad „Ispod kišobrana“, autorice Larise Vukić, druga nagrada

 

Trećenagrađeni Iva Martinović i Matej Matagić, o svom nagrađenome radu „Pazi koju masku skidaš“ kažu:

Do ideje je došlo spontano, razmišljala sam o samom naslovu i o maskama kao primarnom zaštitnom alatu u novonastaloj situaciji. Ironično mi je došlo kasnije kako ljudi često, svjesno ili nesvjesno, nose maske i bez virusa koji nam plovi zrakom. Sjetila sam se te jedne poznate ilustracije nepoznatog autora koja je napravljena u nekom polustrip formatu, a prikazuje ženu koja skidajući masku s osmijehom ostaje sa svojim licem koje je tužno/ljuto/ogorčeno. Idealno mi se činilo, uz slogan, na lice žene staviti masku.

Misao sam podijelila s kolegom Matagićem kojemu se ideja svidjela, a s obzirom da je nešto spretniji u photoshopu od mene, sam se ponudio pomoći mi i ideju pretvoriti u stvarnu ilustraciju.“ Iva Martinović

„ Budući da sam završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna ponudio sam se izraditi grafičko rješenje kolegici koja je u konačnici bila zadovoljna samim dizajnom.

U slobodno vrijeme se bavim pisanjem konkretne poezije i ilustracijom. Iza sebe imam nekoliko publikacija u književnim časopisima i pokoju izložbu.“ Matej Matagić

  1. Rad „Pazi koju masku skidaš“, rad autora Ive Martinović i Mateja Matagića, treća nagrada

 

Svi pristigli radovi:

Za više informacija o pobjednicima natječaja, ostalim sudionicima ili samom natječaju možete se obratiti na kontakte na snjezanja.baric@gmail.com/  iris.tomic2@gmail.com.

 

 

Podijeli...