ScArt Lab: Noći performansa u Osijeku

Objavljeno: Posted in Kazaliste_obavijesti, Obavijesti

Noć performansa u Osijeku predstavlja seriju predavanja i performans Zdravo Marijo, milosti puna!

U sklopu prve suradnje Festivala Ganz nove Perforacije (Domino) i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 13. listopada, 2019. održat će se performans Milijane Babić Zdravo Marijo, milosti puna na oglasnim pločama katoličkih crkvi u Osijeku, dok će 14. listopada od 11 do 15 sati studenti AUKOS-a imati prilike sudjelovati u edukativnom programu Noći performansa kada će umjetnici i kustosi Zvonimir Dobrović, Milijana Babić i Nataša Rajković održati tri predavanja, prezentacije projekata i razgovora. Zvonimir Dobrović studente će uvesti u dinamični svijet artivizma, suvremene umjetničke scene i aktivizma, a saznati će više o političkom performansu, društveno angažiranom artu, participativnim umjetničkim praksama i sličnim pravcima. Milijana Babić predstaviti će izbor iz svojih umjetničkih projekata, među kojima i triptih-izložbu Zdravo Marijo, milosti puna, koja se bavi temom negativnog utjecaja Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj. Nataša Rajković govorit će o važnosti dramaturgije scenskog djela definirajući ju kao strukturu koja povezuje sadržaj i formu, razlog i smisao, ideju i rezultat rada i koja se bez obzira na razlike u metodama rada, procesima, izričaju pa čak i disciplinama nalazi u svakom uspješnom i cjelovitom scenskom djelu.

U nastavku detaljnije o programima i predavačima:

Zvonimir Dobrović: Artivizam – pričaj mi o artu! (predavanje, razgovor)

Voditelj Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Domina (Queer Festival, Perforacije, Noć performansa), predavač i kustos izvedbenih umjetnosti, uvest će nas u dinamični svijet artivizma, suvremene umjetničke scene i aktivizma, a saznat ćete više o političkom performansu, društveno angažiranom artu, participativnim umjetničkim praksama i sličnim pravcima.

Milijana Babić: Zdravo Marijo, milosti puna (performans i prezentacija umjetničkih radova)

Umjetnički rad Milijane Babić temelji se na performativnoj umjetničkoj praksi i često razvija u smjeru kontekstualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru. Tematska odrednica rada proizlazi iz propitivanja vlastite pozicije žene i umjetnice u suvremenom hrvatskom društvu. U sklopu svog izlaganja na AUKOS predstavit će dokumentaciju projekta Zdravo Marijo, milosti puna i izbor iz svojih drugih umjetničkih radova. Triptih-izložba Zdravo Marijo, milosti puna, bavi se temom negativnog utjecaja Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj. Zasniva se na umjetničkim akcijama u javnom prostoru te na istraživanju sadržaja katoličkih medija u razdoblju između 2015. i 2016. godine. Akcija 7 dana za ženu u formi mirnog protesta nastala je kao reakcija na katoličku molitvenu inicijativu ”40 dana za život” čiju retoriku preuzima. Izvedena je 2016. uoči Međunarodnog dana žena na različitim lokacijama u Rijeci, u suradnji s građankama i građanima Rijeke i Centrom za nenasilje i ljudska prava – SOS Rijeka. Publikacija Mudrih misli sadrži selekciju spornih izjava iz katoličkog tiska u Hrvatskoj, koje iz perspektive crkve govore gdje je ženi mjesto u obitelji, društvu i crkvi. Molitva gospi koja simulira feminističku molitvu žena njihovoj zastupnici na nebu u obliku teksta na tipičnoj pozadinskoj slici, izvedena je kao intervencija na oglasnim pločama katoličkih crkvi u Rijeci, Ljubljani, Zagrebu i Zadru. Rad je nastao u produkciju Drugog mora.

Nataša Rajković: Dramaturgija scenskog djela (predavanje, razgovor)

Nagrađivana kazališna redateljica i dramaturginja, autorica programa Kultura promjene i dugogodišnja umjetnička voditeljica Kulture Studentskog centra u Zagrebu (do 2018.) u svom će predavanju govoriti o važnosti dramaturgije scenskog djela. Naime, bez obzira radilo se o plesnoj predstavi, predstavi suvremenog cirkusa ili dramskoj predstavi, scensko se djelo ne može zaokružiti bez dramaturgije. To je ime strukture scenskoga djela koja povezuje sadržaj i formu, razlog i smisao, ideju i rezultat rada i koja se bez obzira na razlike u metodama rada, procesima, izričaju pa čak i disciplinama nalazi u svakom uspješnom scenskom djelu.  Dramaturgija se primjenjuje na sve elemente uključene u scensko djelo od scenografije i kostimografije do izvedbenog prostora i produkcijskih uvjeta, od imena do opisa predstave, od izbora izvođača do stila njihove igre, od ideje koja je inicirala scensko djelo pa do svakog i najmanjeg  detalja kojim se priča priča. Dramaturgiju se uči komponirati i to tako da se radi na svijesti o kompoziciji svih uključenih elemenata u izvedbu scenskoga djela u cilju zaokruženja scenske izvedbe kao cjelovitog umjetničkog djela. Dramaturgija se može i treba poučavati u svim izvedbenim disciplinama, jer bez nje ne bismo govorili o cjelovitim i uspješnim djelima.

Noć performansa u Osijeku realizira se u sklopu Mreže izvedbenih umjetnosti uz potporu Zaklade Kultura Nova.