Potpisan Sporazum o suradnji između Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Evropskoga univerziteta u Brčkom

Posted on Posted in Ured za projekte i suradnju_obavijesti

U svibnju ove godine u organizaciji Evropskog univerziteta u Brčkom i Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla održan je IX. međunarodni znanstveni skup na temu „COVID-19 – izazovi i posljedice“. U okviru plenarnog zasjedanja obratio se rektor Univerziteta akademik prof. dr. sc. Nedeljko Stanković te istaknuo važnost međunarodnoga skupa s obzirom na aktualnost teme. Izrazio je nadu da će zaključci sa skupa pomoći objektivnijem pristupanju problemu pandemije koronavirusa. Iako su restriktivne mjere na graničnim prijelazima onemogućile dolazak brojnim sudionicima iz Europe i svijeta, važno je istaknuti da se za ovogodišnji skup prijavilo više od dvije stotine autora i iz 17 država svijeta, a objavljeni zbornik radova sastoji se od 106 radova otisnutih u tri toma na više od 1000 stranica teksta.

Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet „Kallos“ Tuzla svake godine dodjeljuju priznanja istaknutim pojedincima. Ove su godine dobitnici zahvalnica i zlatnih plaketa s osječkoga Sveučilišta bili:

  1. prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić – dobitnica zlatne plakete za poseban doprinos razvoju umjetnosti i kulture
  2. prof. dr. sc. Drago Žagar – dobitnik zlatne plakete za poseban doprinos razvoju elektrotehničkih znanosti
  3. professor emeritus Radoslav Galić – dobitnik zlatne plakete za poseban doprinos razvoju matematičkih znanosti.

Tom je prigodom potpisan i sporazum o akademskoj suradnji između Evropskog univerziteta i Akademije za umjetnost i kulturu pri Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku.

Podijeli...