Predavanje prof.dr.sc. Žarka Paića Homo Kybernetes – Tehnosfera kao nova estetika

Posted on Posted in Glazba_obavijesti, instrumentalne_obavijesti, Kazaliste_obavijesti, kreativne_teh_obavijesti, Kultura_kreativne_obavijesti, Likovni_obavijesti, Obavijesti, Razno

U sklopu priprema za uvođenje potpuno novih diplomskih studija na našoj Akademiji od sljedeće akademske godine, pripremili smo za studente svih godina i svih studijskih programa iznimno zanimljivu seriju predavanja vrhunskih gostujućih profesora iz Hrvatske, Europe i Sjedinjenih Američkih Država koji će na originalan način govoriti o suvremenoj umjetnosti i teoriji u kontekstu digitalne tehnologije i društvenih mreža. Pridružite se revoluciji u vizualnoj umjetnosti i teoriji!

Utorak, 5. studeni u 16.30 sati, Aula Rektorata Sveučilišta, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek

Prof.dr.sc. Žarko Paić, Sveučilište u Zagrebu

HOMO KYBERNETES 

Tehnosfera kao nova estetika

Suvremene tehnoznanosti u složenoj transformaciji proizvodnje znanja više se ne bave prirodom i životom kao čistim objektom istraživanja. Umjesto toga one same postaju stvaralačko-proizvodnom snagom kojim se ono živo tehnologizira, a sama se tehnologija preobražava u prirodno-životni sklop samoproizvodnje “umjetnoga života” (A-life) iz konstrukcije “umjetnoga uma” (A-intelligence). Čime god se bavimo i kamo god krenemo, tragovi ove sudbonosne promjene paradigme svugdje su vidljivi: od umjetnosti do arhitekture, od medicine do društva, kulture, pa čak i politike. Priroda postaje zamijenjena umjetnim tvorevinama, a sam život postaje tehničkom konstrukcijom uvjeta mogućnosti nastanka “novoga” zahvaljujući tehnoznanstvenome načinu mišljenja. Što se događa s “čovjekom” u takvom novom funkcionalno-operativnome svijetu? Je li njegova stvaralačka moć na putu prema jednoj novoj estetici koja više neće biti samo mišljenje o lijepome i sud o istini u umjetnosti, nego proizvodnja vizualnih događaja koji presudno utječu na život, mijenjaju bit čovjeka i sliku o njegovu položaju u svijetu?

 

 

 

 

Podijeli...