• image
  • image

Blažek, Ratio (I), izvor: PromoIGOR LOINJAK: MIRAN BLAŽEK, RATIO (I)  GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ, ZAGREB, 16. III. – 12. IV. 2017.

Jednom zahvaćena Životom, materija ga ne gubi. On u njoj tek mutira, pretače se, prelijeva. Izaći pred Sunce znači donijeti Sunce jer skrivena stvarnost nije nepostojeća – ona je postojeća u tišini i tami; ona je postojeća tišina i postojeća tama. Blažekovi krugovi pokušaj su dohvaćanja jednoga i drugog, odnosno toga jednog u koje je eksponencijalno utkano sve pa i on sam.

 

Blažek, Ratio (III), izvor: PromoIGOR LOINJAK: MIRAN BLAŽEK, RATIO (III), GALERIJA FLORA, DUBROVNIK, 4. – 14. RUJNA 2017.
Vizualni segment Blažekova ciklusa tek je posljedica umjetnikove želje da slikovnim jezikom izrazi promjenjivost stanja u kojem se čovjek svojim življenjem nalazi bivajući istovremeno kap u oceanu postojanja i ocean u tek jednoj kapi života u koju se kompresirala čitava vječnost

 

 

 

Kaniža, 8971, Waldinger, foto: Promo

IGOR LOINJAK: JOSIP KANIŽA, "8971", GALERIJA WALDINGER, OSIJEK, 19. LISTOPADA – 5. STUDENOG 2017.

Za razliku od ranijih frotaža u kojima je arhivirao prostor, Kaniža radom „8971“ počinje na metaforičkoj razini arhivirati vrijeme i događaje koji pred radom žive u određenom trenutku