• image
  • image

Mia Janković Shentser
KREATIVNE TERAPIJE: ART TERAPIJA

 

Stvaranje hrvatske art terapije


Ilustracija - art terapije, foto: Privatni arhivIlustracija - art terapije, foto: Privatni arhivProšle su dvije godine otkada je Hrvatska dobila Studij Kreativnih terapija, a ove godine već je upisana i druga generacija. Rastemo. Toliko smo narasli da virimo iznad površine ekrana u ovom svečanom broju Artosa – našem prvom. U svakom sljedećem broju predstavit ćemo vam teme iz drugih Kreativnih terapija, a u ovom broju namiguje vam svevideće oko art terapeuta.


U zadnje dvije godine imali smo pune ruke posla, obišli smo Hrvatsku (Konferencija „Programi intervencijske podrške za djecu, mlade i obitelji“ u Osijeku i Kongres KoHOM „Sve boje stresa“ u Šibeniku), Francusku (Otvoreni studio u Cite Internationale Universitaire de Paris) i SAD (49-ti Kongres art terapije Američke Asocijacije za Art terpiju, Miami; George Washington University, Washington DC). Naime, naša je misija bila (osim, naravno, završiti studij) prezentirati art terapiju u Hrvatskoj, s obzirom da smo ovdje pioniri, ali i uspostaviti veze sa postojećim profesionalcima u svijetu. Nastavak slijedi, put je dug i, na sreću, zanimljiv, a na slijedećim stranicama ocijenite koliko. Od korijena kreativnosti i kreativnih terapija do stvaranja specifičnog pristupa art terapiji baziranog na multikulturalizmu i specifikumu hrvatskog tradicionalnog naslijeđa prezentiranog na George Washington Sveučilištu te na Kongresu art terapije u Miamiju. Na ovom kongresu prezentiran je i inovativni art terapijski iskustveni zadatak labirinta, kreiran za osvještavanje, izražavanje i nalaženja načina rješavanja osobnog problema, koji ćete ovdje moći upoznati kroz studije slučaja, te prezentacija modela rada otvorenog studija art terapije uz prikaz rada sa umjetnicima na Pariškom Citéu.

 

HART, logo, foto: promoHART, logo, foto: promoI još jedna velika novost, ovog prosinca rodila se prva u povijesti...

 

HART, hrvatska udruga za art terapiju


...kojom predsjeda Mercedes Balbee ter Maat, art terapeutkinja i psihologinja, bivša predsjednica Američke organizacije za art terapiju i divan čovjek, a iza svega i uz nju stoji prva generacija art terapeuta u Hrvatskoj (intervju s Mercedes Balbee ter Maat pročitajte ovdje).


Toliko razloga za slavlje, a tek smo krenuli... Budite s nama, najbolje tek dolazi!

 

Sadržaj teme Art terapija: