• image
  • image

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

YANISBEL V. MARTINEZ, TITERES ETCETERA, ŠPANJOLSKA

 

„Odnos između prošlosti i suvremenog lutkarstva vrlo je tijesan“

 

Yanisbel V. Martinez u predstavi "Duh lutkarske prošlosti", foto Titeres EtceteraYanisbel V. Martinez u predstavi "Duh lutkarske prošlosti", foto Titeres Etcetera

Kakva su bila vaša očekivanja prije samog projekta?


Prije početka projekta imali smo velika očekivanja. Nama je ovo prvo iskustvo u europskom projektu, veliki smo štovatelji rada Vittorija Podrecce, a projekt nam se učinio i kao novi važan korak u ključnoj misiji naše družine - širenju lutkarske umjetnosti općenito te nasljedstva Hermenegilda Lanza.

 

Jesu li se očekivanja ispunila?

 

Uglavnom smo zadovoljni projektom.

 

Koje su po vama njegove slabe točke?

 

Slabost projekta vidimo u površnosti. Iz našeg kuta gledanja previše se energije i pažnje posvetilo dizajnu, a manje samom sadržaju (kojemu bi dizajn trebao služiti). Također, u nekim nas je gradovima razočarao slab odaziv publike.

 

Što ovaj projekt znači za vas, vašeg pionira i Titeres Etcetera?

 

Na osobnoj razini, ovaj projekt je nama bio silan izazov i velika škola. Dobra stvar za naše kazalište bila je pojačana vidljivost na međunarodnom planu, iako uz visoku cijenu - za vrijeme obaveza oko projekta naša gostovanja i igranja su mirovala. Što se tiče samog Hermenegilda Lanza, ovaj projekt označio je dodatnu međunarodnu afirmaciju njegova rada i djela.

 

Koliko ovaj i slični projekti znače za europsko lutkarstvo?

 

Smatramo da su projekti poput ovog silno važni za lutkarstvo jer povezivanjem s međunarodnim organizacijama i institucijama povećavaju se vidljivost i područje djelovanja. Naše nasljedstvo i umjetnost moraju se širiti kako bi društvo shvatilo i cijenilo njegovo bogatstvo.

 

A na koji način vi vidite odnos tog nasljedstva i današnjeg lutkarstva?

 

Današnje i suvremeno lutkarstvo ne može se razumjeti bez poznavanja povijesti lutkarstva, stoga odnos je direktan i vrlo tijesan.

 

Trailer predstave "Duh lutkarske prošlosti"