• image
  • image

Anja Papa, Martina Proleta i Petra Španić

Studentice Odsjeka za glazbenu umjetnost UAOS
6. LAV MIRSKI, 4. - 6. svibnja 2018.


Umjetnički događaj od nacionalnog i međunarodnog značaja

 

Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski održalo se u Osijeku od 4. do 6. svibnja 2018. potvrdivši da je riječ o događaju od nacionalnog i međunarodnog značaja

 

6. Lav Mirski, foto: Promo6. Lav Mirski, foto: Promo


Iako je od samog osnutka bilo naznaka da će manifestacija prerasti okvire festivala umjetničko-obrazovnog karaktera namijenjenog mladim i još neafirmiranim pjevačima, nakon šestog izdanja možemo potvrditi da se pjevačko natjecanje Lav Mirski, u organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, nametnulo kao prestižni umjetnički događaj od nacionalnog i međunarodnog značaja koji svake godine raste s obzirom na broj i kvalitetu sudionika. Razlog tomu leži u profesionalnoj organizaciji te činjenici da su u prosudbu nastupa izvođača svake godine uključeni vokalni umjetnici iz Hrvatske i inozemstva čija imena jamče vjerodostojnost i nepristranost u ocjenjivanju.


Na ovogodišnjem je izdanju natjecanja nastupilo preko 90 izvođača iz devet europskih zemalja: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Poljske, Nizozemske, Španjolske, Austrije, Srbije i Hrvatske. Natjecali su se u sedam kategorija, praćeni službenim korepetitorima, priznatim osječkim pijanistima Antom Blaževićem, Davorom Dedićem, Ivanom Karšom i Renatom Karšom koji su svojim izvedbama doprinijeli sigurnosti i uspjehu pjevača.

 

Nastupe natjecatelja pratio je stručni ocjenjivački žiri u sastavu: idejni začetnik i umjetnički ravnatelj natjecanja Berislav Jerković (Umjetnička akademija u Osijeku) kao predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda te Elem Eley (Westminster Choir College, Princeton, USA), Barbara Jernejčič Fürst (Akademija za glasbo Ljubljana), Martina Zadro (Muzička akademija u Zagrebu), Senka Nedeljković (Muzička škola Isidor Bajić u Novom Sadu) i Filip Pavišić (ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku) kao članovi.

 

Pobjednica prve kategorije je Gabrijela Šipek (Glazbene škole Virovitica), druge Nikolina Hrkač (Muzička akademija Zagreb), treće Blaž Galojlić (Umjetnička akademija u Osijeku), četvrte Milan Perišić (Akademija umetnosti u Novom Sadu), a sedme Kristyna Krčmova (Music Conservatory in Pilsen, Češka), dok je tenor Stevan Karanac (Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu) nagrađen u opernoj kategoriji. Pobjednici su se predstavili na svečanom koncertu u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Karanac je proglašen laureatom natjecanja s osvojenim maksimalnim brojem bodova (100) od svih članova žirija te mu je tradicionalno pripala statua Lav Mirski i posebna Intendantova nagrada koja osigurava profesionalni angažman u jednom od budućih glazbenih projekata Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

 

Laureat Stevan Karanac

 

Svim su nagrađenim natjecateljima dodijeljene prigodne nagrade, a zahvaljujući podupirateljima i sponzorima natjecanja Ministarstvu kulture RH, Gradu Osijeku, Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, Lions clubu Mursa, Lions clubu Kuna NC, Lions clubu Valpovo-Belišće, Lions clubu Buga Đakovo, Studentskom zboru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Fakultetu elektrotehnike i računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, pobjednicima su pripale i novčane nagrade sponzora.

 

Nagrađeni student UAOS Blaž Galojlić, foto: PromoNagrađeni student UAOS Blaž Galojlić, foto: PromoDodijeljene su i dvije posebne nagrade. Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Stjepan Ćurčić dodijelio je posebnu nagradu natjecatelju s osječkog Sveučilišta s najboljim rezultatom, studentu 2. godine Pjevanja na UAOS Blažu Galojliću, dok je predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Berislav Jerković dodijelio posebnu nagradu laureatu natjecanja Stevanu Karancu u obliku organizacije koncertnog recitala u Akademskom ciklusu u Osijeku, što samo znači da će osječka publika imati dodatnu priliku za uživanje u izvedbama ovog sjajnog mladog umjetnika.