• image
  • image

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

REZIME BOGATE GODINE

 

Najvažniji projekti i aktivnosti Umjetničke akademije u Osijeku u akademskoj godini 2016./2017. 

  

Umjetnička akademija u Osijeku tijekom protekle akademske godine 2016./2017. dinamičnim je tempom kreativne studentske produkcije iznjedrila niz međunarodnih projekata i kulturnih sadržaja, značajno time obogaćujući kulturni život grada Osijeka, ali i regije

 

Budući da pet odsjeka Umjetničke akademije (Odsjek za glazbenu umjetnost, Odsjek za kazališnu umjetnost, Odsjek za likovnu umjetnost, Odsjek za primijenjenu umjetnost i novoosnovani Odsjek za novu glazbu) pokriva velik spektar umjetničkih područja, od glume, lutkarstva i kazališnih tehnologija preko likovnosti, kiparstva i dizajna, pa do raznih glazbenih žanrova (od tamburaške glazbe do jazza), svi su navedeni odsjeci gotovo svakodnevno ispunjavali kulturni kalendar raznovrsnim umjetničkim ostvarenjima, ponajprije u obliku predstava, izložaba, performansa, koncerata, festivala, projekcija, promocija, predavanja, tribina, organiziranja umjetničkih gostovanja, izdavačkom produkcijom te organiziranjem interdisciplinarnih umjetničko-znanstvenih skupova...

 

10 godina Dioniza

 

Plakat 10. DionizaPlakat 10. Dioniza

U selekciji događanja iz obilja manifestacija, projekata i kulturnih ostvarenja Umjetničke akademije u Osijeku o kojima još nismo pisali u Artosu svakako prednost treba dati najstarijoj manifestaciji, Međunarodnom festivalu kazališnih akademija Dioniz, budući da je u ožujku ove godine održano jubilarno, deseto izdanje. Inicijalno organiziran 2008. godine, kada je Umjetnička akademija bila tek u počecima organizacijskog razvoja do današnjeg kompleksnog sustava sa skoro 20 preddiplomskih i diplomskih studija (uključujući i Poslijediplomski specijalistički studij Kreativne terapije), festival Dioniz se, uporedo s rastom Akademije, gradio u relevantan kulturnodruštveni projekt, programski sve atraktivniji, a proporcijama (odnosno, po broju uključenih kazališnih akademija iz inozemstva) sve značajniji i u percepciji visokog europskog školstva, da bi se to na koncu okrunilo i uspostavljanjem suradnje s američkim sveučilištima.

 

Deseti Dioniz je pak tematski bio posvećen društvenom problemu nasilja, ne zlorabeći prigodu desetogodišnjice da retrospektivno tematizira vlastitu bogatu biografiju, nego se Dioniz, kao izraz angažirane i osviještene Akademijine kulturnodruštvene politike, nastavio baviti animiranjem i senzibiliziranjem javnosti kroz poruke kulture o najaktualnijim pitanjima.

 

 

Interakcija umjetnosti i pedagogije


Jubilarno, deseto izdanje spektakularnog Glaz-b-osa, izvor: UAOSJubilarno, deseto izdanje spektakularnog Glaz-b-osa, izvor: UAOSI Odsjek za Glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku pridonio je isticanju UAOS kao relevantnog kulturnog subjekta grada Osijeka i regije. Uz tradicionalne manifestacije kao što su međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski te međunarodni festival vokalne glazbe InterVox, Odsjek je po drugi put organizirao veliki međunarodni interdisciplinarni skup, odnosno znanstveni i umjetnički simpozij o pedagogiji i umjetnosti pod naslovom „Komunikacija i interakcija umjetnosti i pedagogije“, okupivši niz renomiranih stručnjaka koji su pridonijeli ovoj temi svojim istraživačkim radovima i zanimljivim izlaganjima. Odsjek je također obilježio i jubilarno, deseto izdanje Glazbenih božićnih svečnosti Glaz-b-os.


Do sada je u sklopu te manifestacije održano preko 100 programa od kojih kao najznačajnije treba istaknuti koncertne suradnje u zajedničkim izvedbama Magnificat Andrèa Waigneina, Carmine Burane Carla Orffa s Akademijama iz Pečuha i Novog Sada, samostalne izvedbe glazbenih djela kao što su Magnificat Johanna Sebastiana Bacha, The World of the Spirit Benjamina Brittena, te večeri vokalne glazbe posvećene opusu skladatelja Samuela Barbera pod nazivom Sure on thisshiningnight, Magnificat J. Ruttera i dr.

 

 

Označavanje grada Kniferom

 

„Je li to nit u meandru ili meandar u niti?“, autorice Zdenke Lacine, izvor: Promo„Je li to nit u meandru ili meandar u niti?“, autorice Zdenke Lacine, izvor: PromoJoš jedna inicijativa s Umjetničke akademije u Osijeku ima dugoročno važnu ulogu u kulturnom identitetu grada Osijeka i Hrvatske, a to je manifestacija „Dani Julija Knifera“ kao godišnja interdisciplinarna umjetničko-znanstvena aktivnost koja afirmira kulturni značaj Kniferova umjetničkog opusa, raznim interdisciplinarnim tematizacijama ukazuje na neiscrpljivost bogatstva značenja u njegovom djelu i što je najvažnije, ovom se manifestacijom potiče na trajno, snažno i vidljivo označavanje, odnosno markiranje Osijeka kao Kniferovog rodnog Osijeka.

 

U kojoj mjeri su Knifer i njegov ikonički meandar kao trajni, prepoznatljivi motiv njegova opusa, inspirativni ponajbolje svjedoči programska atraktivnost i ovogodišnjih „Dana Julija Knifera“, okupivši eminentne teoretičare kao što su Krešimir Purgar, Leo Rafolt ili pak Marijan Krivak, potaknuvši studente Kazališnog oblikovanja na zapaženi performans „Krug“ kod Bastiona, a na koncu rezultiravši i iznimno hvaljenom izložbom „Je li to nit u meandru ili meandar u niti?“ autorice Zdenke Lacine s Odsjeka za primijenjenu umjetnost UAOS. Zdenka Lacina je, naime, uspostavila intrigantan dijalog između slojevitosti Kniferove estetike s fascinantnom vizualnošću japanske umjetnice Chihare Shiotom, čiji je paviljon na Venecijanskom bijenalu 2015. bio jedan od najfotografiranijih i najzapaženijih.

 

I na posljetku, kao relevantno postignuće svakako treba istaknuti podatak da Umjetnička akademija od ove akademske godine kreće s čak sedam novih studijskih programa, što svjedoči o razvojnoj dinamici Akademije, a također i o njenoj organizacijskoj sposobnosti da studentima nudi sve bogatiji izbor raznovrsnih i atraktivnih studija koji korespondiraju s prepoznatim potrebama i kulture i tržišta rada.

 

Atraktivni novi studiji

 

Diplomski studij ilustracije, izvor: UAOSDiplomski studij ilustracije, izvor: UAOSNaime, nakon što se usustavio prije tri godine Preddiplomski sveučilišni studij Kazališnog oblikovanja kao jedini prvostupanjski tropredmetni studij s područja primijenjene umjetnosti u Hrvatskoj, ali i u široj regiji na kojem se obrazuju budući kostimografi, scenografi, oblikovatelji lutaka i lutkarski tehnolozi, Umjetnička akademija je dovršila nadogradnju i sada studentima omogućuje Diplomski sveučilišni studij Kostimografija, Diplomski sveučilišni studij Scenografija i Diplomski sveučilišni studij Oblikovanje i tehnologija lutke.

 

Na temelju dosadašnjih iskustava s Odsjeka za likovnu umjetnost uvidjela se potreba za zasebnim studijem ilustracije, pa je tako od ove akademske godine moguće na Umjetničkoj akademiji u Osijeku pohađati Diplomski sveučilišni studij ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj i regiji, dodatno specifičan ne samo po tome što nudi stručno kvalificiranje za profesiju ilustratora kompletnom i sustavnom visokoobrazovnom edukacijoma, nego i po tome što će značajan naglasak biti na umjetnosti stripa.

 

Novi odsjek

 

I na posljetku, novi studijski programi iz područja glazbe doveli su do toga da se uz postojeći Odsjek za glazbenu umjetnost formira i Odsjek za novu glazbu, koji će zainteresiranim polaznicima omogućiti čak dva preddiplomska sveučilišna studija, Kompoziciju s teorijom muzike te Žičane instrumente, i jedan diplomski sveučilišni studij, Tamburaško umijeće. S ovim posljednjim navedenim studijem po prvi se put i u povijesti hrvatske glazbe i u povijesti visokog školstva tambur(ic)a uvodi u sveučilišni sustav RH kao instrument vrijedan stručnog educiranja na dvogodišnjem visokoobrazovnom studiju. Uz to, svakako treba napomenuti da polaznici preddiplomskih sveučilišnih studija na Odsjeku za novu glazbu također stječu i kvalifikacije za glazbenog urednika i producenta.