• image
  • image

Studentski tekstovi - Zrinka Liščić

40. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE, 1.– 4. LIPNJA, 2017.

 

Najbolja najava novog studija tambure

 

Jubilarni 40. međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe potvrdio je svoju važnost u svijetu tambure i zaljubljenika u taj žičani instrument te je na najbolji način najavio novi studij žičanih instrumenata na UAOS

 

40. MFUTG, vizual, izvor: Promo40. MFUTG, vizual, izvor: Promo

 

U Osijeku, Valpovu i Belišću, od 1. do 4. lipnja održan je 40. jubilarni Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. Na festivalu se predstavilo 28 tamburaških orkestara i komornih ansambala u koje ubrajamo preko 750 glazbenika na tamburama iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Ljubitelji tamburaške glazbe mogli su i više nego uživati u četverodnevnom izvođenju novih ili starijih skladbi napisanih isključivo za tamburaške orkestre, te instrumentalnim i vokalnim solistima i ansamblima. Stručno povjerenstvo činili su Sanja Drakulić, Siniša Leopold, Zdravko Šljivac i Franjo Batorek, dok je program vodila hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Vlasta Ramljak, svojim doprinosom podigavši kvalitetu festivala na zavidnu razinu.


Na kraju festivala Franjo Batorek dodijelio je plakete za najbolji orkestar, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta i vokalnog solistu. Odaziv na festival bio je iznimno velik, te su mnogi profesori, studenti, srednjoškolci, umirovljenici i ostali ljubitelji tambure došli poslušati orkestre i ansamble. Publika je bila i više nego zadovoljna, što se moglo vidjeti svakim nagrađenim pljeskom za trud mladih glazbenika i njihovih dirigenata. Ovogodišnji je festival poseban i po tome što akademske godine 2017./2018., Umjetnička akademija Osijek otvara studij nove glazbe, četiri nova smjera koji čine kompozicija s teorijom muzike, žičani instrumenti u koje ubrajamo tambure i gitaru, te tamburaško umijeće kao diplomski studij. Prve festivalske večeri dekanica Umjetničke akademije Osijek, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić je u HNK-u Osijek i predstavila nove smjerove.

 

40. MFUTG, izvor: hrt.hr40. MFUTG, izvor: hrt.hrPromoviranju novih smjerova i brigom o samom festivalu značajno su doprinijeli profesori i studenti Umjetničke akademije Osijek koji su sudjelovali i suorganizatori festivala, te članovi tamburaškog orkestra „Batorek“ koji su maksimalno pomogli kako bi se sve odvijalo uspješno, uključujući brigu o orkestrima i ansamblima, smještaju te snalaženju po Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, kojeg su mnogi natjecatelji prozvali „labirintom“ nakon bezuspješnog traženja pozornice, izlaza, kazališne kavane i sl.


Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe je još jedna dugogodišnja kulturna manifestacija u gradu Osijeku. No ovaj festival znači puno više jer su na njemu sklopljena nova prijateljstva, nekolicina je naučila i usvojila nešto korisno i kvalitetno, mnogi su zavoljeli i bolje upoznali tambure, upoznali se s problematikom zapostavljanja tambure kao umjetničkog instrumenta, pojedinci su se odlučili pridružiti nekom tamburaškom orkestru i više raditi na vježbanju tambure, dok su neki oduševljeni Osijekom kao gradom i njegovim kulturnim znamenitostima. Mnoštvo lijepog i korisnog krije se iza samog naslova, posebice ako ulazimo u srž samog festivala i njegovih prednosti te pozitivnih ishoda.

 

Dobitnik zlatne plakete „Tambura Paje Kolarića – s najvećom pohvalom“ je Tamburaški orkestar općine Semeljci koji je osvojio najviše bodova na 40. MFUTG. Subotičkom tamburaškom orkestru dodijeljena je zlatna plaketa „Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom“ u kategoriji tamburaških orkestara s najviše osvojenih bodova. Tamburaškom orkestru općine Semeljci također je dodijeljena zlatna plaketa „Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom“, ali u kategoriji komornih tamburaških orkestara. U kategoriji komornih ansambala najviše osvojenih bodova dobio je Tamburaški kvartet KUD-a Kašina, te im je uručena zlatna plaketa „Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom“.

 

Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je plaketu dr. Josip Andrić tamburaškom orkestru za najbolju praizvedbu koncertne skladbe, a dobitnik plakete je tamburaški orkestar općine Semeljci, za izvedbu skladbe Slavonska svitanja autora Vlade ČatićaDirigentici Marijani Marki uručena je plaketa „Zlatna dirigentska palica 40. MFUTG-a“ kao najuspješnijem dirigentu. Robert Adamček dobitnik je plakete „Zlatni glas 40. MFUTGa“ za najbolju vokalnu izvedbu. Tamburaškom orkestru tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ iz Samobora dodijeljena je plaketa „Zlatna izvedba 40. MFUTGa“ za najbolje interpretiranu instrumentalnu skladbu odnosno izvedbu skladbe Tamburaške varijacije autora Deana Koprija. Za kraj je dodijeljena plaketa „Zlatna trzalica 40. MFUTGa“ najboljem instrumentalnom solistu na Festivalu, a nagradu je zasluženo osvojio Vlado Čatić na bisernici, član tamburaškog orkestra općine Semeljci.