• image

Igor Gajin, asistent

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Srednjovjekovno zidno slikarstvo u Slavoniji

 

Doc. dr. sc. Rosana Ratkovčić, docentica na Odsjeku za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku (gdje predaje kolegije Umjetnost ranog srednjeg vijeka, Umjetnost kasnog srednjeg vijeka i Osnove likovne umjetnosti I i II), objavila je monumentalno monografsko izdanje pod naslovom „Srednjovjekovno zidno slikarstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj“.

 

rosana - knjiga - naslovnica

 

Rasvjetljavanje srednjeg vijeka

Riječ je o kapitalnom i uistinu vrijednom izdanju koje značajno upotpunjuje dosadašnja saznanja o srednjovjekovnim slikama i freskama u mahom sakralnim objektima na području od Zagorja preko Slavonije, pa sve do Iloka. Ovaj autoričin opsežni rad utoliko je dragocjeniji ukoliko uzmemo u obzir da su tragovi srednjovjekovlja na kontinentalnom području Hrvatske rijetka, ponajprije zbog devastacija koje su se provodile u okviru mnogobrojnih vojnih i osvajačkih pohoda tijekom povijesti na ovome prostoru – od osmanskih pa sve do nedavnih, tijekom velikosrpske agresije. Premda ni domaća kulturna i baštinska politika u svom nemaru (ili besparici) nije nevina u doprinosu procesu ruiniranja tih preostalih kulturno-umjetničkih tragova kontinentalnoga srednjovjekovlja.

Pored toga, hrvatsko srednjovjekovlje se uglavnom promovira i percipira kroz izdašnije nalaze po jugu Hrvatske, dok se kulturno-umjetnička svjedočanstva o kontinentalnom srednjovjekovlju smatraju čak nepostojećima ili barem nerelevantnima. Upravo zato knjiga doc. dr. sc. Rosane Ratkovčić intenzivnom koncentracijom svih podataka na jednome mjestu, u luksuznom izdanju od 300-njak stranica, pokazuje da ipak nije riječ o zanemarivim tragovima srednjovjekovne kulture na ovim prostorima te da, unatoč mnogobrojnim ugrozama kroz povijest, kontinentalna Hrvatska i Slavonija nude respektabilne primjere srednjovjekovne umjetnosti.

Vrijedne fotografije

Osim reafirmacije obezvrjeđivanog kontinentalnoga srednjovjekovlja, knjiga Rosane Ratkovčić dragocjena je i kao katalog svih lokacija na kojima se mogu naći ostaci, tragovi i fragmenti srednjovjekovne umjetnosti. Najatraktivniji dio knjige zacijelo čine fotografije kao materijal koji ne svjedoči samo o ljepoti srednjovjekovne umjetnosti u kontinentalnom dijelu Hrvatske, nego nas u većini slučajeva dokumentaristički upozorava i u koliko katastrofalnim razmjerama nastavljamo ostavljati svoje kulturno blago zapuštenim.

Knjigu je dizajnerski oblikovao ugledni dvojac Bachrach & Krištofić, izdavač je Umjetnička organizacija Kultura umjetnosti, a knjiga je dijelom financirana sredstvima iz internog projekta Sveučilišta J. J. Strossmayera pod nazivom „Srednjovjekovna umjetnost u Panoniji“. 

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.