• image

Silva Vrankić; Davor Vrankić

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Aktualije iz New Yorka

 

The End is here Jim Shaw

The New Museum, New York

Jim Shaw The Deluge 2014 akrilik na platnu 152 x 233 cm Jim Shaw, The Deluge, 2014, akrilik na platnu, 152 x 233 cm. Fotografija: Silva Vrankić Izložba The End is Here (Kraj je ovdje) američkog umjetnika Jim Shawa (1952., Midland, Michigan) je prva velika retrospektiva njegovog tridesetogodišnjeg rada u Muzeju The New Museum u New Yorku.  Izložba se proteže na tri kata i predstavlja neke od umjetnikovih najpoznatijih projekata, uključujući crteže rađene kombinacijom airbrush-a i olovke Distorted Faces,  veliki izbor iz serije Dream Drawings i Dream Objects, kao i veliku labirint instalaciju I Dreamt I was Taller than Jonathan Borofsky postavljena na trećem katu muzeja kao svojevrsna kazališna scena. Kombinirajući slikarstvo , kiparstvo i crtež, Jim Shaw gradi vezu između svojih osobnih fantazija i šireg političko-socijalnog, američkog povijesnog konteksta.

Jim Shaw I only wanted you to love me 2014 akrilik na platnu 152 x 233 cmJim Shaw, I only wanted you to love me, 2014, akrilik na platnu, 152 x 233 cm. Fotografija: Silva Vrankić

 

Na drugom katu muzeja izloženi su radovi iz Shawove privatne kolekcije. Slikarski amaterski radovi nepoznatih autora  kupovanih na buvljacima, bizarne religijske ilustracije i tekstovi,  naslovnice stripova i konspiracijski časopisi, pružaju nam uvid u izvore umjetnikove inspiracije i otkrivaju korijene njegovog širokog i inventivnog opusa. Istovremeno, taj visoko kalorični ikonografski miks, predstavlja i sliku podsvijesti američke nacije.

 

 

Sarah Sze 

Tanya Bonakdar Gallery, New York

Izložba od trideset sedam instalacija i skulptura američke umjetnice Sarah Sze (1969., Boston, Massachusetts) u Galeriji Tanya Bonakdar u New Yorku. Poznata po svojim originalnim prostornim konstrukcijama koje brišu granice između skulpture, instalacije i slikarstva, umjetnica istražuje kako svakodnevni materijali i predmeti (drvo, boja, kamen, ogledalo, voće) prerastaju u poetske, metafizičke konstelacije, preispitujući granice naše percepcije. Sam promatrač je pozvan konstruirati smislenu cjelinu od suptilnih, fragmentiranih dijelova. Iz serije skulptura « Fragment » izdvajamo rad Long White Paint Fragment  gdje je prolivena bijela boja na najlonu, nakon sušenja i stvrdnjavanja, skinuta i poput plahte, obješena u prostor. Kao i instalacija Measuring Stick gdje umjetnica kombinira ogledala, kamenje, vodu, voće i travu  s videom svemirske letjelice Voyager, evocirajući time prikaz svemira u malom.

 

Green Street Mural Roy Lichtenstein

Gagosian Gallery, New York

            U suradnji sa Roy Lichtenstein Fondacijom i Galerijom Gagosian iz New Yorka, izložba Roy Lichtensteina Green Street Mural je rekonstrukcija istoimenog murala koju je umjetnik 1983. godine kreirao na pročelju Galerije Leo Castelli u 142. ulici Green Street u New Yorku. Više od tridest godina poslije, prema dokumentaciji iz Lichtensteinovog studija napravljena je replika murala formata 5 x 30 m pod nadzorom njegovog nekadašnjeg asistenta. 

Uz mural, izložbu prate i izvorni materijali, crteži i skice,  kao i slike i skulpture iz 1983. godine koje su u isto vrijeme bile izložene u Galeriji Castelli.

 

Red Yellow Blue Chuck Close

PACE Gallery

          Izložba ulja na platnu Red Yellow Blue američkog slikara i fotografa  Chuck Close (1940., Monroe, Washington) u Galeriji Pace.  Poznat po svojim portretima velikog formata, u svom najnovijem radu umjetnik nastavlja istraživati sistem rešeteke (mreže) kao organizacijskog sistema slike. Koristeći transparentnost crvene, žute i plave boje, aplicira tanke namaze u svaki modul mreže, te na taj način preklapanje triju boja u konačnici daju sliku jakog kolorita. I nakon svoje šesnaeste izložbe u Galeriji Pace u kojoj izlaže od 1977. godine, Chuck Close i ovaj put iznova obnavlja i daje novu svježinu motivu kojim se bavi cijeli život.

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.