• image

Gordan Marijanović

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Oprez! Lutke ponovo haraju Zagrebom

 

Svi ljubitelji lutkarstva i kazališta općenito razdoblje od 14. do 19.9.2015. proveli su u Zagrebu uživajući u programu 48. Međunarodnog festivala kazališta lutaka (PIF-a). Repertoar niti ove godine nije bio škrt tako da je posjetiteljima ponuđen veliki broj gostujućih predstava, izložbi, promocija i lutkarskih radionica za sve dobne skupine.   

Amsterdam TutuTutu, kazalište Lichtbende. Fotografije ustupila PRESS služba PIF-a http://www.pif.hr/hr/press.htmlPrvi dan festivala, odmah nakon svečanog otvaranja, uslijedila je predstava Tutu nizozemskog kazališta Lichtbende koja je publiku očarala vizualno-auditivnom harmonijom i zanimljivom atmosferom. Naime riječ je o predstavi modernog istraživačkog lutkarstva unutar koje su se animatori poigrali kombinirajući projekcije, sjene i živu glazbenu pratnju. Unatoč odličnoj usklađenosti ansambla, zanimljivoj estetici i sjajnoj glazbi, predstava je svojom nekonkretnom fabulom i monotonijom pomalo postajala dosadna i predvidiva.  

 

Ljubljana Patka smrt i tulipanPatka, smrt i tulipan, kazalište lutaka Ljubljana. Fotografije ustupila PRESS služba PIF-a http://www.pif.hr/hr/press.html

Veliki val oduševljenja uzrokovala je predstava Patka, smrt i tulipan u izvedbi Kazališta lutaka Ljubljana (Slovenija). Ova predstava pomoću teatra sjena na nježan, opušten i humorističan način govori o vrlo teškoj i često izbjegavanoj temi – smrti. Emotivna angažiranost glumica i jednostavna, ali precizna animacija uspjela je publici predstaviti smrt kao simpatičnu prijateljicu koja je sastavni i neizbježni dio svakoga života. Upravo zbog takvog pristupa i predivne atmosfere predstava je ostvarila pun pogodak kod gledatelja svih dobnih skupina i svojim sadržajem uspjela djelovati terapeutski na svakoga od nas.

 

Budimpetta Gutƒar MatijaGuščar Matija, kazalište lutaka Budimpešta. Fotografije ustupila PRESS služba PIF-a http://www.pif.hr/hr/press.html

Kazalište lutaka Budimpešta (Mađarska) počastilo nas je izvedbom predstave Guščar Matija. Klasična mađarska epska priča pretočena u minijaturni svijet vizualno kvalitetnih stolnih lutaka odisala je tradicijom i narodnim motivima. Inače zanimljiva fabula i karakteristični likovi nisu uspjela doprijeti do publike zahvaljujući jezičnoj barijeri i kulturalnoj različitosti. Predstava nije primjerena hrvatskoj publici, tako da većina gledatelja nije imala pozitivne reakcije na viđeno.
 
Predstavom Zmaj i princeze prezentiralo se Lutkarsko kazalište Mostar (BiH). Tehnologija lutaka ove predstave bila je zaista zadivljujuća – lutke koje plaču, mnoštvo iznenađenja i skrivenih patenata nisu nikoga uspjeli ostaviti ravnodušnim. Mladi lutkari najmlađe su zabavili svojom pozitivnom energijom, dinamikom i mnoštvom kreativnih lutkarskih rješenja. Unatoč dobroj atmosferi i točnoj animaciji, veliki nedostatak predstave je sama njezina dramaturgija. Naime, bilo je riječ o četiri priče koje su zaista zanimljive, ali su međusobno potpuno nepovezane zbog čega se gubila sama smisao priče i logičnost njezine cijeline.etočena u minijaturni svijet vizualno kvalitetnih stolnih lutaka odisala je tradicijom i narodnim motivima. Inače zanimljiva fabula i karakteristični likovi nisu uspjela doprijeti do publike zahvaljujući jezičnoj barijeri i kulturalnoj različitosti. Predstava nije primjerena hrvatskoj publici, tako da većina gledatelja nije imala pozitivne reakcije na viđeno.

LG-Maribor-MALI-PLAVI-I-MALI-ZUTIMali plavi i mali žuti, kazalište lutaka Maribor. Fotografije ustupila PRESS služba PIF-a http://www.pif.hr/hr/press.html

 

Nakon Patke smrti i tulipana slovenska kazališta su i dalje nastavila iznenađivati publiku svojim predstavama. Naime ovoga puta je riječ o predstavi Mali plavi i mali žuti u izvedbi Kazališta lutaka Maribor koji su sve dobne skupine uspjeli dirnuti didaktičnom porukom o prihvaćanju različitosti. Igrom boja i magnetnih lutaka na velikom platnu publiku su osvojili dosjetljivom tehnologijom, zaraznom energijom i igrivom vizualnom dinamikom.

 

Dječji niz uslijedio je i dalje predstavom Mali Hawelmann u izvedbi Kazališta noći (Savezna Rebulika Njemačka). Čarobno putovanje dječaka i mjeseca do raja prikazano je na zanimljiv način koristeći instalaciju na tijelu animatorice kao scenografiju. Ova predstava u potpunosti je prilagođena za najmlađe, a animatorica se potrudila približiti publici naučivši nekoliko rečenica na hrvatskom jeziku.Dječja zaigranost nastavila se i na predstavi O janjetu koje je palo s neba u izvedbi Naivnog kazališta Liberec (Češka Republika). Animacijom igračaka najmlađima su na zanimljiv način prikazali priču o prijateljstvu janjeta i djevojčice te njihovom rastanku. Uz minimalno korištenje teksta, živu glazbu na improviziranim instrumentima i zanimljiva lutkarska rješenja uspjeli su u potpunosti zaokupiti pažnju djece te ih nakon predstave iznenaditi sa mogućnošću da se i oni  poigraju s nekim od njihovih lutaka.

Mostar Zmaj i princezaZmaj i princeza, lutkarsko kazalište Mostar. Fotografije ustupila PRESS služba PIF-a http://www.pif.hr/hr/press.htmlDržavno kazalište lutaka – Gabrovo (Bugarska) izvelo je predstavu Ljepotica i zvijer. Vizualno atraktivne lutke nažalost nisu iskorištene za akciju kao svoju osnovnu funkciju tako da se čitava predstava svela na pripovijedanje fabule koju zbog jezične barijere nismo razumjeli. Zanimljiva scenografija i pojedini lutkarski elementi nisu se uspjeli istaknuti zbog cjelokupne monotonije i nedinamičnosti. Lutke apsolutno nisu bile potrebne jer se sve izvedeno moglo odraditi glumački.

More pozitivnih komentara uzrokovala je predstava Duga u izvedbi Ansambla Umjetničke akademija u Osijeku. Naime riječ je o studentskom ispitu na temu poznate priče Dinka Šimunovića koji je ubrzo prerastao u profesionalnu predstavu i ušao u službenu konkurenciju ovogodišnjeg PIF-a.  „Što je to lutkarstvo? Što sve lutkarstvo može biti? Može li lutkarstvo biti i za odrasle?“ Smatram kako je ova predstava uspjela odgovoriti na sva navedena pitanja i zadovoljiti brojne lutkarske entuzijaste željne razvoja istraživačkog teatra i suvremenog kazališta. Prijenos čiste emocije kroz lutkarske elemente bio je izvanredan, a publika je ostala pozitivno iznenađena. Homogenost čitavog ansambla očitovala se izvrsnom scenografijom, zanimljivom atmosferom te sjajnim glumačkim i lutkarskim angažmanima. Ova predstava pokazuje koliko je lutkarsko razmišljanje beskonačno te kako animator pomoću običnog kamena može rasplakati publiku.UAOS DugaDuga, Umjetnička akademija Osijek. Fotografije ustupila PRESS služba PIF-a http://www.pif.hr/hr/press.html  

Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac publiku je počastilo predstavom Peća i vuk nastalom prema motivima iz narodne priče. Mladi lutkari animacijom vizualno atraktivnih stolnih lutaka uspjeli su zabaviti i raspjevati čitavu publiku te pokazati kako zaista uživaju u onome čime se bave.

Kazalište mladih Novi Sad (Republika Srbija) djecu je iznenadilo predstavom Kako je izmišljeno letenje. Priča o rodi i njezinoj želji za letenjem prikazana je pomoću improviziranih lutkaka izrađenih od geometrijskih instrumenata zahvaljujući čemu je predstava poprimila i edukacijsku funkciju. Minimalan tekst te mnoštvo glazbenih brojeva uspjelo je zabaviti publiku te ih usput nešto i naučiti.

Mišja priča u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split nije uspjela dobiti pretjerano dobre komentare. Zanimljiva i didaktična priča o prijateljstvu dva miša nije uspjela doprijeti do publike. Infantilna gluma sa kaotičnim, gigantskim, plošnim lutkama zasjenila je minijaturne marionete miševa koji su predstavljali najljepši dio priče. Sve je bilo prepuno zaigranih elemenata, ali se iz čitavog šarenila nije uspjela izvući poanta fabule.

Publika je također imala priliku pogledati tri studentske predstave Umjetničke akademije u Osijeku koje su bile izvan službene konkurencije. Riječ je o završnim ispitnim predstavama 3. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva: Kuma smrt, O Tolstoju i lavovima i pustim otocima te Mjesečina. Mladi studenti uspjeli su dobiti mnoštvo pozitivnih komentara te poticaja za daljnji razvoj i kreativni rad.

Karlovac Peåa i VukPeća i vuk, GK Zorin dom, Karlovac. Fotografije ustupila PRESS služba PIF-a http://www.pif.hr/hr/press.htmlMeđunarodni stručni žiri u sastavu Igor Tretinjak (Hrvatska), Marijana Petrović (Srbija), Ivan Rajkov (Bugarska) odlučio je Grad Prix dodijeliti predstavi Patka, smrt i tulipan, a nagrada za predstavu s najhumanijom porukom „Tibor Sekelj“ uručena je ansamblu predstave Mali plavi i mali žuti. Dječji žiri nagradu je dodijelio predstavi Duga studenata Umjetničke akademije u Osijeku. Nagradu za režiju i tehnologiju dobio je Miha Golob za predstavu Mali plavi i mali žuti,  a nagrada za kreaciju lutaka dodijeljena je Tamari Kučinović, Maji Lučić i čitavom ansamblu Duge. Nagradu za glazbu osvojio je Mitja Vrhovnik Smrekar, a nagradu za oblikovanje svjetla Fabrizzio Montecchi, obojica za predstavu Patka, smrt i tulipan. Nagrade za animaciju dodijeljene su – izvođačkim duetima predstava Patka, smrt i tulipan (Polonca Kores, Asja Kahrimanović) i Mali plavi i mali žuti (Miha Bezeljak i Anže Zevnik), cijelom glumačkom ansamblu Duge, Saši Latinoviću za predstavu Kako je izmišljeno letenje i Diani Cicmanovoj za predstavu O janjetu koje je palo s neba. Posebne nagrade osvojila je predstava Duga za visoko estetiziranu scensku realizaciju te predstava O janjetu koje je palo s neba za korištenje dječje igre u oblikovanju scenskih događanja u predstavi.

PIFKOPIFKO. Fotografije ustupila PRESS služba PIF-a http://www.pif.hr/hr/press.html48. PIF uspješno je nastavio višegodišnju tradiciju. Lutke su ponovno proharale Zagrebom i dobile nove zaljubljenike u svoje stvaralaštvo. Posjetitelji su uspjeli uživati u brojnim programima te se upoznati s novim trendovima i formama u suvremenom lutkarskom kazalištu. Djeca su se zabavila, a odrasli shvatili kako lutkarstvo nije samo za najmlađe, već da se i za njih može naći ponešto. Može se ustvrditi kako je i ovogodišnji PIF veliki korak u popularizaciji lutkarstva i kazališne kulture općenito. Nestrpljivo iščekujemo iznenađenja onog slijedećeg, 49. PIF-a.

 

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.