• image

Matko Brekalo

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

 

Spoj teorije i prakse

 

U Osijeku se, od 8. do 10. svibnja održao 38. Međunarodni Festival Hrvatske Tamburaške Glazbe u organizaciji Hrvatsko Tamburaškog Saveza u Osijeku. Festival je svečano Hrvatsko Pjevačko Društvo Lipa, pod ravnanjem dirigentice Valerije Fischbach, otpjevajući himnu Republike Hrvatske. Na festivalu je nastupalo 14 tamburaških orkestara iz Hrvatske i Srbije. Orkestri su se dijelili u tri kategorije, dječji, juniorski i seniorski, s obzirom da je festival bio natjecateljskog karaktera. Svaki orkestar izvodio je tri skladbe, zadanu skladbu u određenoj kategoriji, vokalno instrumentalnu skladbu zabavnog karaktera (starogradske pjesme, folklorni napjevi...) te jednu instrumentalnu skladbu po slobodnom izboru.11221631 837476042989543 7153482137458471068 o

U dječjoj kategoriji natjecalo se sedam orkestara, juniorskoj šest te u seniorskoj samo jedan orkestar. Razlog zašto se za seniorsku kategoriju prijavio samo jedan orkestar objasnit ću u nastavku osvrta. Velika novina ovogodišnjeg Međunarodnog Festivala Hrvatske Tamburaške Glazbe bile su zadane skladbe koje su naručene od tri hrvatske skladateljice: Sanje Drakulić, Sande Majurec i Biance Ban. Sve tri skladbe bile su praizvedene na ovom festivalu za koji su i naručene. Za najnižu kategoriju, dječji tamburaški orkestar, zadana skladba bila je „Stari Vergl“ skladateljice Sande Majurec. Ova skladba pisana je modernijim glazbenim jezikom sa zanimljivim ritmičkim obrascima i njihovim međuodnosima unutar orkestra. S obzirom da je ova skladba pisana za dječji tamburaški orkestar iznenađujuća je količina vantolnalnih disonanci u samoj temi skladbe te njena nestabilna formalna struktura koja je zapravo više zbunjivala mlade tamburaše nego što ih je nekim svojim programnim svojstvima podsjećala na „Stari Vergl“. Koristeći sekcije tamburaškog orkestra češće naizmjence, više nego u tuttiu karakterističnom za tamburaške orkestre, izbjegnut je vrhunac skladbe koji zapravo iznenadno dolazi tek u Codi, što je na mlade tamburaše utjecalo vrlo dezorijentirajuće i zbunjujuće. U ovome leži razlog zašto nijedan orkestar u dječjoj kategoriji ovu skladbu nije odsvirao samouvjereno niti efektno. Titulu najboljeg tamburaškog orkestra u dječjoj kategoriji zasluženo je odnio Tamburaški orkestar OGŠ „Kontesa Dora“ i Tamburaško društvo „Dora Pejačević“ iz Našica  pod ravnanjem dirigentice Marine Kopri. Dječji pobjednički orkestar izveo je slijedeći program:

  1. Sanda Majurec: „Stari Vergl“
  2. Daniel Kopri: „Štorije iz Dalmacije“
  3. Stjepan Mihaljinec: „Bijeli Jasmini“ (Antonia Dunjko)
  4. Bianca Ban: „Zavjetrina“
  5. Emil Cossetto: „Napjev i Čardaš“ iz Međimurja“
  6. Božo Potočnik: „Turopoljski Svati“ (VA „Samoborke“)

U juniorskoj kategoriji zadana skladba bila je „Zavjetrina“ skladateljice Biance Ban. Ova skladba pokazala se kao najprikladnija i najuvjerljivija od sve tri praizvedene skladbe. Svojom jasnom sugestivnošću i dinamičnošću ova skladba pokaza se punim pogotkom te će se sigurno uvrstiti u buduće repertoare tamburaškoh orkestara kao vrlo reprezentativna skladba. U svojoj naizglednoj jednostavnosti ova skladba u sebi krije domišljato ritmizirane odlomke te jasnu, preglednu ali zabavnu tematsku razradu spretno prilagođenu za sviračku dob juniorskih tamburaških orkestara. Najbolji orkestar u juniorskoj kategoriji bio je Tamburaški orkestar TD „Ferdo Livadić“ iz Samobora pod dirigentskom palicom Petre Vojvodić. Juniorski pobjednički orkestar izveo je slijedeći program:

U seniorskoj kategoriji nastupio je samo jedan orkestar: Tamburaški orkestar KUD-a „Gaj“ Zagreb, pod ravnanjem dirigenta Krešimira Račića. Razlog zašto se za ovu kategoriju prijavio samo jedan orkestar leži upravo u zadanoj skladbi. Skladateljica Sanja Drakulić za seniorsku kategoriju skladala je skladbu „Domino Song“ koja je na puno načina odudarala od standardnog zvuka i načina pisanja za tamburaško orkestar. Kroz svoju ritmičku raznovrsnost, kompleksnost te neobičnu motivsku razradu, ova skladba postavila je vrlo težak zadatak pred tamburaške dirigente i orkestre, pred kojim je većina, nažalost, posustala te u konačnici odustala od prijave na festival. Ne treba pomisliti da ova skladba nije visoke umjetničke razine, čak bih rekao da je previsoke umjetničke i tehničke razine na koju tamburaški orkestri nisu navikli. Iz tog razloga, kao najbolji i najhrabriji orkestar s ovogodišnjeg Međunarodnog Festivala Hrvatske Tamburaške Glazbe izdvajam Tamburaški orkestar „Gaj“ iz Zagreba koji je izveo slijedeći program:

  1. Sanja Drakulić: „Domino Song“
  2. Adalbert Marković: „Dva Kontrasta“ (Lento i Allegro)
  3. Julije Njikoš: „Osječki Romeo“ (Marija-Katarina Jukić, Antea Poljak, Luka Ivoš i Martin Feller)

10498588 837158186354662 4027271866640729133 oOstale nagrade koje su podijeljene na ovom festivalu bile su: Nagrada „Josip Andrić“ za najbolju praizvedbu zadane skladbe koju je dobio Tamburaški orkestar TD „Ferdo Livadić“ iz Samobora. Slijedeća nagrada bila je nagrada za najboljeg dirigenta koju je osvojila dirigentica Mira Temunović koja je ravnala Tamburaškim orkestrom „Festival Bunjevačkih pisama“ iz Subotice. Nagradu za najbolju vokalnu izvedbu dobila sopranistica Lidija Horvat Dunjko i posljednju nagradu za najviše osvojenih bodova, kao laureat natjecanja osvojio je Tamburaški orkestar TD „Ferdo Livadić“ iz Samobora. Još jedna važna novina ovog festival bio je tamburaški simpozij na kojem su sudjelovali mnogi uvaženi tamburaški pedagozi, dirigenti, aranžeri, skladatelji i simpatizeri. Na ovom simpoziju zaključeno je da još uvijek postoje mnogi problemi vezani uz tamburašku notnu i opću terminologiju te da se trebaju tražiti i poticati novi pravci u kojem će tamburaška orkestralna glazba napredovati i sve više stvarati i jaku umjetničku tradiciju osim folklorne.

 

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.