• image

Broj 1., 2014.g.

Majda Milinović

 

 

Izvještaj s Međunarodnog festivala vokalne glazbe InterVox, UAOS, Osijek 2014.

 

InterVox 2014

 

Grad Osijek i Umjetnička akademija nekoliko su dana živjeli  u znaku vokalne glazbe. Od 8. do 12. svibnja 2014. godine održan je još jedan, 2. po redu Međunarodni festival vokalne glazbe InterVox 2014. Organizator je bila Umjetnička akademija u Osijeku uz brojne partnere i sponzore. Festival se sastojao od nekoliko iznimno kvalitetnih glazbenih događanja od kojih kao najznačajnije treba istaknuti: 2. Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski, 1. Smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka i Koncert solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh,


2. međunarodno natjecanje pjevača Lav Mirski

Centralni događaj na festivalu InterVox, osnovano je na inicijativu voditelja Odsjeka za glazbenu umjetnost i profesora pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku izv. prof. mr. art. Berislava Jerkovića. Natjecanje nosi ime priznatog osječkog dirigenta, ravnatelja opere i  intendanta Lava Mirskog (1893. – 1968.). Natjecanje je namijenjeno  mladim pjevačima do 32 godine starosti. Natjecatelji  su Komorni zbor Umjetničke akademije u Osijeku na Smotri pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka, 2014.
Fotografije: Emica Elvedji
se natjecali  u 7 dobnih i žanrovskih kategorija. Na natjecanju je nastupilo čak 64. mlada pjevača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Riječ je o studentima i učenicima solo – pjevanja kao i o diplomiranim mladim vokalnim umjetnicima iz regije. Nastup natjecatelja pratio je stručni ocjenjivački žiri u sastavu: red. prof. art. Milica Stojadinović (Akadmija umetnosti Novi Sad), izv. prof. art. Martina Zadro (Muzička akademija u Zagrebu), Veseljko Barešić (Gradsko kazalište Komedija, Zagreb) i  izv. prof. art. Berislav Jerković (Umjetnička akademija u Osijeku). Partneri i podupiratelji  projekta bili su Grad Osijek, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Muzej Slavonije u Osijeku, Turistička zajednica grada Osijeka, Lions club Mursa, Lions klub Gea,  Studentski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayer, Velebit osiguranje d.d., Erste banka d.d., Elektrotehnički fakultet u Osijeku. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku kao partner Natjecanja, dodijelilo je i posebnu Intendantsku nagradu za najuspješnijeg mladog opernog solistu. U četvrtak, 8. svibnja u 10 sati delegacija Umjetničke akademije,  položila je cvijeće na grob umjetnika Lava Mirskog na Aninom groblju u Osijeku.

Natjecanje je započelo u petak, 9. svibnja u 10 sati svečanim otvaranjem na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a završilo svečanim koncertom, proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada u nedjelju, 11. svibnja u 13 sati u Foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Dodijeljeno je ukupno 20 prvih nagrada, 24 drugih nagrada, 11 trećih nagrada i nekoliko priznanja za sudjelovanje. Laureat natjecanja, kao natjecatelj s najvećim brojem bodova, bio je bas Božo Župić, kojemu je ujedno pripala i intendantova nagrada u obliku koncertnog nastupa s opernim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.


Popis pobjednika po kategorijama:

  1. Kategorija: Magdalena Bačenek
  2. Kategorija: Tea Zec
  3. Kategorija: Johanna Nagy
  4. Kategorija: Josipa Bainac
  5. Kategorija: (pjevači do 32 godine) Božo Župić
  6. Kategorija:  (operni ansambli) Filip Hozjak i Boris Šili
  7. Kategorija: (musical) Jana Pogrmilović.

Ovogodišnje izdanje natjecanja ocijenjeno je iznimno kvalitetnim što potvrđuje i velik broj dodijeljenih nagrada kao i udvostručen broj prijavljenih kandidata u odnosu na prošlu godinu.  Svečanom proglašenju nagrađenih nazočili su zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham, u ime Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, prvak opere Berislav Puškarić, predstavnici pokrovitelja nagrada: dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku prof. dr. Drago Žagar te predstavnici Lions klubova Mursa i Gea, Velebit osiguranja, Erste Banke i osječkog ogranka Matice Hrvatske. 


Smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka
U subotu, 10. svibnja u 11 sati na Trgu slobode održana je 1. Smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka na kojoj je nastupilo 11 gradskih, školskih i crkvenih zborova koji su se zajednički okupili oko ideje promocije grada Osijeka kao Grada zborskog pjevanja. Na Smotri je nastupilo preko 300 pjevača. Nastupili su sljedeći zborovi: Riječ je o zborovima koji su se odazvali inicijativi Umjetničke akademije u Osijeku da u sklopu suradničke promocije potakne ideja afirmacije Osijeka

Filip Hozjak, tenor i Boris Šili,bariton - studenti Pjevanja Umjetničke akademije (pobjednici 6. kategorije), Dario Kardoš, Erste banka Osijek i Martina Zadro, članica Žirija
Fotografije: Emica Elvedji
grada zborskog pjevanja. Dobro je poznato da u Osijeku djeluje više kvalitetnih zborskih ansambala te je ovo bila prilika da  na jedan ležerniji način predstave publici, ali i jedni drugima,  svoj rad. U pripremi su i budući zajednički projekti ovih ansambala ali i svih ostalih koji im se budu željeli priključiti. Nastupili su sljedeći zborovi:

Zbor OŠ Dobriše Cesarića, dirigentica: Marina Hojsak; Zbor OŠ Franje Krežme, dirigentica: Nives Boras; Osječki zumbići, dirigentice: Majda Milinović, Anja Papa; Zbor OŠ Augusta Šenoe, dirigentica: Romana Borš Mačak; Zbor OŠ Svete Ane, dirigentica: Emina Šinka; Djevojački zbor Brevis, dirgentica: Antoaneta Radočaj Jerković; Hrvatsko pjevačko i obrtničko društvo Zrinski, dirigent: Domagoj Jukić; Klapa Zrinski dirgent: Domagoj Jukić; Zbor Preludij, dirigentica: Mateja Tomas; Vokalni ansambl Brevis, dirigentica Antoaneta Radočaj – Jerković; Komorni zbor Umjetničke akademije, dirigentica Antoaneta Radočaj Jerković


Koncert solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh

U ponedjeljak, 12. svibnja u 19:30 sati u Muzeju Slavonije/Gradska straža (atrij) održan je Koncert  vokalnih solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha. Umjetnička akademija u Osijeku njeguje dugogodišnje dobre odnose s ovim fakultetom, a koncert predstavlja nastavak suradnje Božo Župić, bas, laureat 2.međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski i predstavnica Lions cluba Mursa.
Fotografije: Emica Elvedji
između Studija pjevanja u Osijeku i Pečuhu. Na koncertu su nas
tupili sopranistica Mia Malezija, mezzosopranistice Lamja Amer i Judit Farkas te pijanisti Mátyás Kende (solo klavir i klavirska pratnja) i Nikoletta Vukics (klavirska pratnja). Na programu su bila vokalna djela Vivaldia, Dvoraka, Ravela, Lehara, Viardota i Obradorsa te klavirska djela Chopina i Liszta. Tehnička suverenost, muzička dosljednost i izvođačka sigurnost svakako su neke od vrlina koje su krasile izvedbu ovih mađarskih mladih umjetnika. Izuzetno dobro snalaženje u akustički zahtjevnom prostoru muzeja posebno je bilo zapaženo: stalno osluškivanje glazbe u prostoru i spretno prilagođavanje zvuka jasnoći izvedbe nešto je što nismo često imali prilike slušati. Velika glazbena zrelost primjetna je u svim točkama, studiozan pristup radu i koncertiranju još su jedanput potvrdili visoku kvalitetu mađarskog glazbenog obrazovanja na veliku radost i zadovoljstvo publike koja je te večeri posjetila završni koncert InterVoxa 2014. 


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 4.0 međunarodna.