• image

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , urednik teme broja

REZIME VELIKOG EUROPSKOG PROJEKTA

 

All Strings Attached – pioniri europskog lutkarstva

 

U rujnu 2017. godine završen je veliki dvogodišnji europski lutkarski projekt „All Strings Attached“  koji ćemo u Temi broja pristupiti iz teorijskog i povijesnog aspekta

 

All Strings Attached, naslovnica, foto: All Strings AttachedAll Strings Attached, naslovnica, foto: All Strings Attached

 

Od 1. listopada 2015. do 30. rujna 2017. godine u četiri je europske zemlje održan veliki europski lutkarski projekt All Strings Attached – pioniri europskog lutkarstva (više o projektu saznajte ovdje). U projektu nastalom u sklopu Kreativne Europe sudjelovali su talijanska općina Cividale del Friuli kao nositelj, Lutkarsko kazalište Ljubljana iz Slovenije, Títeres Etcétera iz Granade, Španjolska i Umjetnička akademija iz Osijeka kao članovi.

 

 Cilj projekta bilo je očuvanje i promocija tradicije lutkarstva iz prvih desetljeća 20. stoljeća, usmjereno na tri pionira umjetničkog lutkarstva. Riječ je o slavnom Talijanu Vittoriju Podrecci, ocu profesionalnog slovenskog lutkarstva Milanu Klemenčiču i važnom španjolskom likovnom umjetniku i lutkaru Hermenegildu Lanzu. Projekt je lutkarskom triju pristupio s teorijskog i praktičnog kuta. Teorijski kroz brojne seminare i radionice te stručne radove o trima lutkarima u svom vremenu i današnjici okupljenim u četiri biltena. Praktično restauracijom dijela njihovih lutaka te velikom putujućom interaktivnom izložbom koja je prošla sve gradove sudionika projekta. Zajedno s izložbom putovale i tri predstave partnera projekta, između ostaloga zastavši i u Osijeku u sklopu prošlogodišnjeg Lutkokaza.

 

Jedan od vrhunaca projekta bila je premijerna izvedba predstave Fragile, studenata 5. godine glume i lutkarstva i profesora lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku. Režiju predstave potpisuju Tamara Kučinović i ansambl koji čine studenti Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević, Ines Zmazek, Krešimir Jelić, Anamarija Jurišić i Hana Kunić te profesori i asistenti na odsjeku lutkarstva Maja Lučić Vuković, Hrvoje Seršić, Nenad Pavlović i Katarina Arbanas. Autorica scenografije je Alena Pavlović koja s Damirom Šafarom potpisuje i izradu. Predstava je rasla usporedo s projektom, crpeći inspiraciju iz života, životnih okruženja i djela trojice lutkarskih pionira. Umjesto da se naslone na biografske elemente lutkarskog trija, osječki studenti i profesori okrenuli su se njihovim lutkama, progovorivši na sceni o krhkosti i ranjivosti lutkarstva, čime su stvorili čvrst most između prašinom omotane povijesti lutkarstva i umjetnički žive i žilave sadašnjosti s jasnim pogledom prema budućnosti.

 

Tema broja neće se usmjeriti na praksu i izvedbeni aspekt projekta, već na njegov teorijski i povijesni aspekt. Autorski eseji, studije i intervjui s izvornim i posrednim svjedocima vremena približit će čitateljima tri vrlo važna imena europskog lutkarstva te povijesni i kulturni kontekst u kojemu su odigrali svoje pionirske uloge. Osječko i hrvatsko lutkarstvu zastupljeno je kroz esej o hrvatskom lutkarstvu u vrijeme triju lutkara te tekst o problemima s kojima su se susreli osječki članovi projekta u stvaranju izvedbenog mosta povijesti i današnjice. Na kraju teme broja donosimo rezime projekta od strane samih sudionika.

 

Sadržaj teme broja:

Ankete sudionika nakon projekta (uredio Igor Tretinjak):

 

Trailer predstave "Fragile"