• image

Nataša Belaj

Studentica Odsjeka za novu glazbu UAOS

3. UMJETNOST I ŽENA, 16. I 17. SVIBNJA 2018.

 

Val uzbuđenja i kreativne energije

 

Festival „Umjetnost i žena“ ove je godine ostavio iznimno pozitivne utiske, podigao val uzbuđenja i kreativne energije te uspio nadmašiti svoja prošla izdanja

 

Borjan Oliver, „Glazbenice u izdanjima Cantusa i Muzičkog informativnog centra", foto: PromoBorjan Oliver, „Glazbenice u izdanjima Cantusa i Muzičkog informativnog centra", foto: Promo

 

 Međunarodni festival Umjetnost i žena, čiji je organizator Umjetnička akademija u Osijeku, održan je 16. i 17. svibnja 2018. godine. Umjetnička voditeljica Sanja Drakulić, u uvodnim je riječima istaknula kako je nositelj festivala ove godine Odsjek za novu glazbu, stoga je program „odraz pogleda glazbenih stvaraoca u kaleidoskop novih umjetničkih sintaksi“. Također, zahvalila je partnerima i sponzorima Gradu Osijeku, Gradskim Galerijama Osijek, Osječkoj glazbenoj srijedi, HDS Cantusu i Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Muzičkom informativnom centru, kao i svim sudionicima koji će, kako će se pokazati, festival učiniti bogatim i uspješnim.


Tijekom dvodnevnog programa publika je mogla prisustvovati brojnim događanjima. Dekanica Helena Sablić Tomić pozdravila je sve posjetitelje u dvorani UAOS u srijedu u 13 sati, nakon čega je uslijedio seminar skladateljice elektroničke glazbe Ane Horvat. Nakon njezinog izlaganja, posebna je zanimljivost bila što je svatko mogao prići elektroničkim instrumentima koje je donijela te se okušat u stvaranju glazbe.


Studenti 2. godine glume i lutkarstva, "Žaba carevna", foto: PromoStudenti 2. godine glume i lutkarstva, "Žaba carevna", foto: PromoNakon Elektronike, održana je po drugi put predstava „Žaba carevna“, u izvedbi studenata druge godine glume i lutkarstva (prethodno su je izveli u 11 sati u OŠ Franje Krežme u Osijeku). Potom su sveučilišne profesorice Ana Popović i Blanka Gigić Karl vodile radionicu „Body Percussion“, čije su vježbe bazirane na BAPNE metodi (biomehanika, anatomija, psihologija, neurologija i etnomuzikologija).


Od ritma tijela do grafike“ naziv je multimedijalnog istraživanja Ivane Škvorčević. Riječi ove autorice su da je tijelo „tihi generator umjetničkog djela. Krajnji rezultat je nemoguće predvidjeti jer ovisi o otkucajima srca pojedinca.“ Uslijedio je autobiografski film „Iza lica zrcala“ redateljice  Katarine Zrinke Matijević, koja je nesebično ispričala svoju životnu priču. Uz nju, u razgovoru s publikom nakon projekcije sudjelovao je i snimatelj filma Vjeran Hrpka.

 
Održano je i predavanje „Zašto baš o umjetnosti i ženi“. Osmislila ga je sociologinja Anita Dremel (Filozofski fakultet Osijek) čiji su znanstveni interesi sociološka teorija, sociologija kulture, sociologija roda i analiza diskursa.


Ovakvo okupljanje bilo je odlična prilika za najavu međunarodnog projekta Odsjeka za novu glazbu, odnosno Quercus Guitar Festa kojega je budući voditelj gitarist Xhevdet Sahatxhija predvidio za svibanj 2019. godine. Prigodno su studenti gitare Antonio Kolovrat, Antonio Knezović i Juraj Radić odsvirali „High SpiritsSanje Drakulić.


U suradnji s Osječkom glazbenom srijedom, na Građevinskom je fakultetu održan koncert na kojemu su nastupile tri mlade umjetnice: Divna Šimatović (gitara), Ivana Vukićević (ritualno-plesna minijatura) i Marija Turšijan (bayan). Koncert je bio odlično posjećen i uspješan te je završio združenim ovacijama publike preplavljene bogatstvom izraza – od senzualnosti, istančanosti, pritajenosti i nježnosti do temperamenta, energičnosti, snage i eksplozivnosti.


Za kraj prvoga dana, u dvorištu Akademije nastupio je poznati osječki rock sastav The Red Roosters, a kako bi svoj nastup prilagodili tematici ovog festivala, izvodili su pjesme koje su autori posvetili ženama, stoga su svoj koncert nazvali „Layla...“

 

Ispunjena predavanja, foto: PromoIspunjena predavanja, foto: PromoDrugi dan festivala započeo je osvrtom pijanista Borjana Olivera pod nazivom „Glazbenice u izdanjima Cantusa i Muzičkog informativnog centra“. Naime, povodom festivala Umjetnost i žena, izdavačke kuće Cantus d.o.o. i MIC donirale su svoja „ženska“ notna i CD izdanja knjižnici UAOS-a, a zainteresirani studenti su doslovno ispunili knjižnicu do zadnjeg mjesta. Nakon toga uslijedilo je izlaganje muzikologinje Diane Grgurić (Kulturalni studiji, Sveučilište u Rijeci) koja je objasnila kako su „Riječke ženske priče“ povijesno utemeljene. Diskusija je dovela do najsuvremenijih kritičkih promišljanja o zvuku u umjetnosti i kulturi u današnjem svijetu. Potom je prikazan dokumentarni film „Zašto“, redateljice Ljubice Janković Lazarić koja kaže kako njen rad dokazuje „koliko laži i hipokrizije ima u našem društvu“. 


Viktorija Križanović, asistentica na Odsjeku za likovnu umjetnost, izložila je svoje intermedijalno istraživanje „Zvuk u vizualnoj umjetnosti“, dok je Mario Tomašević, student 3. godine Kazališnog oblikovanja, prezentirao svoj istraživački projekt „The Mark - Trag“ koji dočarava plesne emocije u kostimu.


Popodnevni koncert pod nazivom „Tebi kojoj pišem“ okupio je brojne izvođače u opsežnom, raznolikom i dinamičnom programu, pa je ovaj koncert djelovao kao festival u festivalu. U fokusu su bile kompozicije koje su skladatelji posvetili konkretnim ženskim osobama. Voditeljica koncerta bila je pijanistica Sandra Mikulandra Tutavac, koja je prvo prikazala svoje viđenje žene u umjetnosti, a kasnije i sama zasvirala. Svoj obol ovom svečanom koncertu dali su naši najistaknutiji glazbenici dobro poznati u Osijeku poput Sanje Toth, Ivane Medić, Igora Valerija, Vlatke Peljhan, Ivana Batoša i Kristine Tomljanović. Ovom prigodom prvi put u Osijeku je gostovao Duo AccoVoice - sopranistica Ljubov Judčenko Košmerl i harmonikaš Dražen Košmerl. Dobar dio programa izveli su pijanisti i tamburaši, profesori i studenti preddiplomskih i diplomskih studija: Yuliya Krasnitskaya, Silvija Bauer, Petra Hrženjak, Mario Zbiljski, Tihomir Damjanović te Fran Pogrmilović koji se predstavio kao skladatelj i izvođač, praizvevši vlastitu skladbu „Tebi kojoj pišem“ za brač solo.

 

"Isadora", foto: GK Požega"Isadora", foto: GK PožegaPretposljednje događanje festivala bilo je otvorenje izložbe suvremene vizualne umjetnosti „Odgajanje budućnosti“ u galeriji Waldinger. Izložba kustosica Ines Matijević Cakić i Marte Kiš nastala je kroz zajedničke želje promišljanja suvremene uloge žene i majke. Festival je završio predstavom u Barutani. Bila je to monodrama „Isadora“, autorski projekt lutkarice i glumice Marijane Matoković i plesne pedagoginje na osječkoj akademiji Maje Đurinović.

 

Sudeći po velikoj posjećenosti i oduševljenim komentarima, nema sumnje da je festival „Umjetnost i žena“ ove godine ostavio iznimno pozitivne utiske, podigao val uzbuđenja i kreativne energije te uspio nadmašiti svoja prošla izdanja.