Erasmus+ potpora za stručnu praksu u inozemstvu

Posted on Posted in Obavijesti Erasmus, Erasmus savjetovalište

Novosti vezane uz Erasmus+ Natječaj za 2020. su sljedeće:

  • povećavaju se iznosi financijske potpore za mobilnost studenata na način da se iznos za svaku kategorija zemalja uvećava za 20 EUR u odnosi na prethodni Natječaj:

 

  • uvećava se iznos dodatka za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse za 100 EUR tako da sada iznosi 200 EUR
  • širi se interpretacija termina skupine u nepovoljnom položaju izvan okvira socio-ekonomskog statusa na način da skupine u nepovoljnom položaju imaju pravo na dodatak (top-up) od 200 EUR na mjesečni iznos financijske potpore u slučaju kad:
    • dokažu da prosječni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 85 % proračunske osnovice (2.827,10 kuna) à (u prethodnim natječajima prag je bio na 65% proračunske osnovice)
    • status izbjeglice, tražitelja azila ili migranta
    • dodatno: visoka učilišta mogu samostalno odlučiti žele li ovu mogućnost otvoriti i za ostale podzastupljene i ranjive skupine studenata sukladno Nacionalnom planu za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj 2019. – 2021.  (VU ovo moraju jasno istaknuti u natječajima za studente).

(Napomena: dodatak za stručnu praksu i dodatak za skupine u nepovoljnom položaju međusobno su isključivi. Dakle, student koji ide na stručnu praksu, a također pripada skupini u nepovoljnom položaju, ne može ostvariti pravo na oba dodatka, već samo na jedan).

Natječaj za studente, proces selekcije i odabira, podrška i praćenje provedbe mobilnosti obavljaju se na razini visokih učilišta gdje sve relevantne informacije pružaju Erasmus koordinatori i za sva pitanja valja se prvo obratiti njima. Prema dosadašnjem iskustvu vjerojatno će najveća sveučilišta uskoro raspisivati natječaj za 2020. godinu.

Za sva ostala pitanja ili pojašnjenja, slobodno se javite na adresu Erasmus@mobilnost.hr kao i Erasmus koordinatoru na svojem visokom učilištu.

Podijeli...