Dr. sc. Aldona Vilkelienė

Posted on Posted in Razno

Dr. sc. Aldona Vilkelienė profesorica je na Obrazovnoj akademiji Sveučilišta Vytautas Magnus u Litvi. Zaslužna je za unapređivanje posebnog i inkluzivnog obrazovanja i muzikoterapije. Također je provodila istraživanja iz područja muzikoterapije, a održava i predavanja za studente muzikoterapije na Litvanskoj akademiji za glazbu i kazalište. Više od deset godina vodi Glazbenu školu Alytus.

Posljednjih 30 godina istraživala je znanstvene probleme učenja i osposobljavanja učenika s posebnim obrazovnim potrebama, strategije i načela inkluzije i integracije umjetnosti. Autorica je sljedećih knjiga: Opera, Integrirano obrazovanje iznimne djece, Pedagogija posebnih umjetnosti, Specijalno i inkluzivno umjetničko obrazovanje, Neki aspekti interkulturalnog pristupa muzikoterapiji.

Istraživanje koje je provela prof. dr. sc. A. Vilkelienė, kao i prezentacije koje je održala na konferencijama u Cambridgeu, Parizu, Beču i Seulu, predlažu novi model umjetničkog obrazovanja za učenike s posebnim obrazovnim potrebama zasnovan na slobodno integralnoj interakciji obrazovanja kao nastanka spontane i strukturirane komunikacije u inkluzivnoj učionici.

Podijeli...