Proglašenje i predstavljanje najboljih studentskih videouradaka na temu govora mržnje i elektroničkog zlostavljanja

Posted on Posted in Kultura_kreativne_obavijesti

U petak, 17. siječnja 2020., s početkom u 10 sati, u Salonu 33 Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3, 1. kat) bit će održano proglašenje i predstavljanje najboljih studentskih kratkih videouradaka (filmića) usmjerenih na temu suzbijanja i borbe protiv produciranja i širenja govora mržnje (hate speech)  i elektroničkog zlostavljanja (cyberbullying) putem medija.

Izbor najboljih studentskih videouradaka proveden je u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencije za elektroničke medije i nacionalnoga internetskog portala medijskapismenost.hr. Tijekom proteklih mjesec dana studenti 3. godine preddiplomskog studija, smjera Medijska kultura, kao praktičan zadatak u okviru obveznog stručnog kolegija Medijska pismenost i civilno društvo, osmišljavali su, snimali i montirali videouratke na navedene aktualne teme, a potom ih je ocijenilo i bodovalo peteročlano stručno povjerenstvo. Rezultate ovoga izbora sutra (petak, 17. siječnja) objavit će troje od petoro članova povjerenstva: Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije; Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr te Tomislav Levak, asistent na ovom kolegiju i Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije. Tom prigodom najboljim studentima bit će uručene prigodne nagrade.

Odmah nakon proglašenja i predstavljanja, s početkom oko 10,30 sati, bit će održana kraća gostujuća predavanja. Robert Tomljenović govorit će studentima na temu „Zašto je potrebno regulirati medije?“, a Ana Dokler na temu „Kako putem medija poticati medijsku pismenost?“.

___________________________________________________________________________________________________

 

Rezultate ovoga izbora pred svim studentima sudionicima te predstavnicima niza nacionalnih i lokalnih medijskih kuća objavilo je troje od petoro članova povjerenstva: Robert Tomljenović, Ana Dokler i Tomislav Levak. Kako je istaknuto, većinom glasova pobijedio je studentski videouradak pod naslovom „Pazi što govoriš!“ koji su zajednički potpisali Ana Ajhenberger, Iva Martinović, Šimun Padovan i Lora Vukušić. Tom prigodom oni su dobili i simbolične darove Agencije, dok su ostalim studentima uručeni promotivni tiskani materijali i izdanja usmjerena na razvoj medijske pismenosti. Nakon toga prikazan je prvo pobjednički, a potom i svi ostali videouratci koje su članovi povjerenstva analizirali i prokomentirali zajedno sa studentima.

„U našem videouratku obradili smo teme govora mržnje i elektroničkog zlostavljanja kao, na žalost, sastavnog dijela internetskog prostora. Kroz glumce i njihove izraze lica te kroz komentare koji su izvučeni s interneta pokušali smo najbolje dočarati na koji način i u kojem opsegu takvi komentari utječu na čovjeka. Odabirom i muškog i ženskog glumca prikazujemo kako zapravo ne postoji razlika između spolova kada su emocije u pitanju te smo time probali razbiti stigmu kako muškarci ne plaču”, izjavila je Iva Martinović, jedna od članica tima koji je snimio najbolji video. „U lipnju 2019. godine Agencija za elektroničke medije i portal medijskapismenost.hr potpisali su sporazum o suradnji s deset hrvatskih visokoškolskih institucija, a jedna od njih je i osječka Akademija. Kolega je Tomislav Levak koordinator te suradnje. S osječkom Akademijom za sada najkvalitetnije i kontinuirano surađujemo, a ovaj je izbor prvi konkretan i zajednički osmišljen i realiziran projekt Agencije, portala i Akademije. Zahvaljujem svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji, a moram priznati da me ugodno iznenadila kvaliteta studentskih videouradaka. Izbor najboljih bio je zbilja težak“, naglasila je Ana Dokler. „Cilj je ovakvih uradaka ukazivati na potrebu kritičkog razmišljanja i razvijanja medijske pismenosti kako bismo znali tko je što objavio. Medijski su prostori prepuni tzv. junk news ili ‘vijesti smeća’, ali i elektroničkog nasilja, što znatno utječe na mlade i  razvoj njihove psihe. Mladi, ali i njihovi roditelji moraju se naučiti zaštiti od manipulacija i medijske propagande posebice na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama koje su znatno opasnije od klasičnih medija“, dodao je Robert Tomljenović. „Budući da sam u okviru kolegija Medijska pismenost i civilno društvo tijekom zimskoga semestra s tim studentima na teorijski i praktičan način obrađivao navedene i druge aktualne i osjetljive teme iz domene medijske pismenosti, u prvom redu iznimno sam zadovoljan visokom razinom znanja i upućenosti u teme koje su im bile zadane. Još više me raduje činjenica da su studenti iskazali kreativnost, inovativnost i empatiju prema osobama, posebice djeci i mladima, koji su, na žalost, izloženi govoru mržnje i elektroničkom zlostavljanju. Po mojem mišljenju, barem tri ili četiri pristigla videouratka mogla bi mirne duše, uz tek sitnije tehničke ili sadržajne korekcije, biti emitirani u okviru neke stvarne, a ne samo fiktivne kampanje protiv navedenih problema koji ponekad imaju i, na žalost, tragičan epilog“, zaključio je Tomislav Levak, uz najavu kako će svi videouratci biti objavljeni na službenoj internetskoj stranici osječke Akademije.

 

 

 

Podijeli...