Studijski posjet Sarajevu u okviru nastavka međunarodnoga studentskog projekta „Interlinking Student Journalism in Southeastern Europe“

Posted on Posted in Kultura_kreativne_obavijesti, Razno

Tim studenata druge godine diplomskoga studija, smjera Mediji i odnosi s javnošću, s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, zajedno s mentorom Tomislavom Levakom, predavačem na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije, od 21. do 24. svibnja 2022. boravio je u studijskom posjetu Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u okviru nastavka međunarodnoga studentskog projekta „Interlinking Student Journalism in Southeastern Europe“.

Taj projekt od 2018. godine provode osječki studenti medijske kulture, odnosno medija i odnosa s javnošću, a sufinancira ga Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku. Ovaj studijski posjet Sarajevu inicijalno je trebao biti organiziran još u jesen 2020. godine, ali je bio odgođen zbog pandemije COVID-19. Glavni cilj projekta – uspostavljanje međunarodne suradnje između studenata osječke Akademije i studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu koji studiraju novinarstvo i komunikologiju te rade u izdavačkoj i medijskoj djelatnosti – uspješno je realiziran. U tri dana boravka studenti i mentor bili su i na terenskoj nastavi na području spomenika prirode Vrelo Bosne nadomak Sarajeva kao i na različitim sarajevskim lokacijama. Terenski rad organiziran je u svrhu intervjuiranja, snimanja i fotografiranja za studentske časopise i društvene mreže.

Posjetili su i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, odnosno tamošnji Odsjek Žurnalistika/Komunikologija. Tamo su bili nazočni zanimljivim predavanjima u okviru kolegija Online novinarstvo i TV novinarstvo, a organizirani su njihovi susreti i razgovori s dijelom nastavnika i studenata koji su im predstavili studentski blog FPN-a, nazvan „Studenti o mladima“. Osječki studenti medija i odnosa s javnošću sarajevskim su kolegama ukratko predstavili Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Akademiju kao i aktualna medijska izdanja: Sveučilišni glasnik, službeno glasilo osječkoga Sveučilišta; studentski časopis Notan te Artos, online časopis osječke Akademije. Razgovaralo se i o novim mogućim projektima i modelima suradnje, posebice u području studentskoga novinarstva.

U okviru ovoga studijskog posjeta, na poziv prof. dr. sc. Lejle Turčilo, 23. svibnja 2022. mentor i predavač Tomislav Levak je studentima 3. godine Odsjeka Žurnalistika/Komunikologija održao gostujuće predavanje na temu „Mediji i novinari u borbi protiv dezinformacija i lažnih vijesti (fake news)“. Predavanje je održano u sklopu nastave kolegija Online novinarstvo. Budući da je riječ o aktualnoj temi, razvila se i zanimljiva rasprava na temu produkcije i širenja dezinformacija te razine medijske pismenosti na ovom području, osobito u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Studenti i mentor zahvaljuju svima, a osobito prof. dr. sc. Lejli Turčilo i izv. prof. dr. sc. Belmi Buljubašić s FPN-a koje su dogovorile i  koordinirale njihove aktivnosti. Prikupljena saznanja i iskustva te snimljeni medijski prilozi osječkim su studentima medija i odnosa s javnošću predstavljeni na jednodnevnoj radionici edukativnoga tipa, organiziranoj 7. lipnja 2022. na Akademiji.

 

Podijeli...