11.1.2021.

Posted on Posted in Danovnik

Klub čitatelja

Iako ćemo svi 2020. pamtiti uglavnom po lošemu, pandemiji, potresu, gubitcima dragih osoba…, na početku nove godine želim istaknuti ono lijepo, pozitivno i optimistično!
Godina 2020. donijela mi je novu radnu i akademsku sredinu, nova poznanstva, nove kolege i nove studente. Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u zadnjih godinu dana postala je moje novo radno okruženje, gdje sam u nastavnim aktivnostima i radu sa studentima ponajviše surađivala s dragim kolegom Hrvojem Mesićem.
Iako je godina bila izazovna u svim područjima, ono što me iznimno veseli novi su naslovi i nove knjige iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti izašli u 2020. na kojima sam surađivala autorski i/ili urednički: na samome početku godine to je bila knjiga “Digitalno doba : masovni mediji i digitalna kultura”, koju je uredila kolegica Nada Zgrabljić Rotar u Nakladi Jesenski i Turk, a autorski prilog između ostalih predala sam zajedno s kolegicama Jasnom Horvat i Josipom Mijoč s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, potom sredinom godine izašao je u nakladi Sveučilišta u Zadru “Mirna Willer: Festschrift” koji sam uređivala s kolegicom Tinkom Katić, a na kraju godine s neizmjernim sam veseljem iščekivala izlazak knjige “Empowering the Visibility of Croatian Cultural Heritage through the Digital Humanities” čije sam uredništvo dijelila s kolegicama Marijanom Tomić i Mirnom Willer, a knjigu je objavio Cambridge Scholars Publishing.
Unatoč teškome vremenu za gospodarstvo, pa tako i nakladništvo, moram naglasiti da je Naklada Ljevak uspješno realizirala čitav niz nakladničkih projekata te da je ovo bila godina vrhunskih autora i vrhunskih izdanja.
Bila mi je čast surađivati s izuzetnim autorima i kolegama te urediti više knjiga u nekoliko etabliranih biblioteka Naklade Ljevak: dvije osječke autorice ostavile su neizbrisive tragove u području književnosti – Ivana Šojat sa svojim prvijencem dječje književnosti “Zmajevi koji ne lete”, te moja dugogodišnja autorica Jasna Horvat, ovaj se put javlja u vrijeme pandemije kada smo ograničeni putovati upravo s knjigom o putovanjima, odnosno sa svojom trećom knjigom putopisne proze, kulturološkom studijom “Antiradar”. Posebno je veselje bilo uređivati knjige osječkim kolegama s Akademije za umjetnost i kulturu – akademik Krešimir Nemec autor je “Leksikona likova iz hrvatske književnosti” – prvoga takvog leksikona u Hrvatskoj, a kolega Nebojša Lujanović predstavlja intrigantno djelo o polemičkim i interpretacijskim izazovima lika i djela Ive Andrića pod naslovom “U rovovima interpretacija”. “Knjižnična arhitektura” knjiga je koju potpisuju profesorica Tatjana Aparac-Jelušić, jedna od osnivačica Katedre za knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu u Osijeku, i Sanjica Faletar Tanacković, profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Na samome kraju godine Biblioteka Academica obogaćena je za još jedno vrhunsko djelo iz područja kulturne baštine – “Međimurska popevka” autorice Lidije Bajuk, vrhunske etnologinje i etnomuzikologinje.
Hvala vam svima koji ste 2020. učinili sretnijom i ispunjenijom, uz želju da i u 2021. godini zajedničkim naporima nastavimo stvarati otiske vedrine i utjehe. 📚❤️🍀
Nives Tomašević
Podijeli...