4. svibnja 2020.g.

Posted on Posted in Karantena

Studentica Lorena Žunić, Odsjek za kulturu, medije i menadžment

 

Osječke kazališne povjestice, doc. art. Katica Šubarić, Odsjek za kazališnu umjetnost

Zora Vuksan-Barlović – član osječkog kazališta (u kojem je odigrala oko stotinjak uloga i režirala pedeset predstava) ibila je i prvi ženski redatelj u kraljevini Jugoslaviji.
Zora Vuksan-Barlović prvakinja osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (Đakovo, 15. II 1887 — Osijek, 5. V 1935).
Školuje se u zagrebačkome Ženskome liceju na Gornjem gradu i pohađa tečaj glasovira u Glazbenoj školi Hrvatskoga zemljaskoga glazbenog zavoda na kojem osim interesa za glazbu pokazuje i veliko zanimanje za glumu. Ranom udajom 1903. godine za kraljevskoga kotarskog predstojnika Vuksana zapostavlja ideju o bavljenju kazalištu, pa tek nakon njegove smrti vraća se svojoj prvoj ljubavi, ambicijama da postane glumica. Već 1905. godine počela je nastupati s diletantima,u Zagrebu pohađa privatne satove glume kod Andrije Fijana, priželjkujući angažman u Kraljevskom zemaljskom hrvatskom kazalištu, a 1910. nakon smrti supruga, debitirala je u zagrebačkom kazalištu, u ulozi Shakespearove Julije s velikim uspjehom kod publike i kritike, koja ju je proglasila zamjenicom nezaboravne Ruckove. Od 1911. neprestanao radi u Osječkom kazalištu, osim kraćih perioda, kad je bila na studijama u Berlinu ( učila je režiju na akademiji Reinhardt-Seminar) i Parizu (gdje je bila sklopila angažman, ali je tad buknuo rat i vratila se u Osijek) i kad je 1925. bila na godišnjem i radila u ondašnjem splitskom kazalištu ( u Splitu je radilo osječko kazalište 4 godine). Pored kreacije svojih uloga (Shakespeare, Hauptmann, Sudermann, Ibesen, Vojnović itd.), izrežirala je mnogo djela (a također je pisala i predavala o režiji i kazalištu uopće), voljela je pomagati
i mladim diletantima, poučavajući mlade u glumi, pjevanju i plesu, a osim toga nastupala je i kao pjevačica i koreografkinja.

Na đačkim predstavama i matinejama održavala je predavanja o kazalištu.

1935. godine je proslavila u Osijeku uz srdačno učešće prijatelja, poštovatelja i najbolje osječke javnosti, 25-godišnjicu kazališno umjetničkog i 30-godišnjicu humanog rada.

 

Snimka ispita Govor 3: pripovijedanje i narodna poezija – Bajka: Baba Jaga (I. – IV. dio), Odsjek za kazališnu umjetnost, 2. g. Preddiplomskoga studija glume i lutkarstva. Studenti: Vanja Čiča, Anabela Sulić, Dominik Karaula, Grgur Grgić, Lorenco Tolić, Davor Tarbuk Mentorica: Selena Andrić, umj. sur.

 

 

One shot movie – studentica Sunčica Stojanović, Odsjek za kulturu, medije i menadžment

Podijeli...