Artomania

Posted on Posted in Glazba_obavijesti, instrumentalne_obavijesti, Kazaliste_obavijesti, kreativne_teh_obavijesti, Kultura_kreativne_obavijesti, Likovni_obavijesti, Obavijesti, Studenti obavijesti

Artomania – san svakog Artomanijaka!

Sa zadovoljstvom najavljujemo Festival ARTOMANIA koji je osmišljen kao putokaz prema Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku koja je svojevrsna utopijska zajednica na osječkom kampusu gdje se obrazuju i odgajaju upravo umjetnici koji stvaraju umjetnost i kulturu s novom, svježom, vizijom realnosti.

ARTOMANIA je projekt inovativne kulturne prakse kojim se široj javnosti predstavlja bogata i raznovrsna umjetnička produkcija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u javnim prostorima grada — prostorima koji uobičajeno nisu namijenjeni predstavljanju umjetničkih djela. Umjetnička djela obuhvaćat će glazbenu, izvedbenu te likovnu umjetnost od klasičnih do formi nastalih u okviru istraživanja fotografije, novih medija i vizualnih komunikacija te filma i videa, kao i ostvarenja s područja primijenjenih umjetnosti.

Nakon dugog perioda bez kulturnih događanja uslijed paralize uobičajenih­­­ životnih aktivnosti uvjetovanih pandemijom, ovakvo događanje je pokušaj neposrednog približavanja kulture i umjetnosti svima zainteresiranima i izvan prostora u kojima se uobičajeno održavaju, a namijenjeno je najširoj publici svih dobnih skupina. Cilj ovog festivala je povezati i upoznati lokalnu zajednicu s radom i stvaralaštvom studenata Akademije.

Budući da je umjetnost često bila ogledalo prirodi, odnosno trenutnoj realnosti, pozvani ste da sudjelujte kao svjedok i sukreator ljepše, naše realnosti.

Festival Artomania održat će se od 21. do 26. rujna 2021. godine na različitim lokacijama u našem gradu koje su uvijek bile dio naše kulture i koje će, nadamo se, ostati i ubuduće vrijeme. Festival započinje predprogramom koji će trajati 21. i 22. rujna tijekom kojeg svi zainteresirani mogu sudjelovati na dvije kreativne radionice. Službeni program festivala možete posjetiti od četvrtka, 23. rujna.

Festival Artomania idejno bi se mogao predstaviti kao kronike Artomanijaka, stanovnika Artomanie. On obilazi grad te svjedoči i izvještava preko društvenih mreža i medija ljude o novim spoznajama koje je doživio promatrajući umjetničke akcije studenata osječke Akademije. Postoje razni spomenici u Osijeku koji obilježavaju tu ideju i podignuti su upravo u spomen istoj; Kužni pil na Trgu svetog Trojstva, spomen obilježje hrvatskim braniteljima na Trgu Slobode, Spomenik palom domobranu i drugi. To su samo neke od lokacija na kojima će se odvijati bogat festivalski program.

Festival Artomania otvorit ćemo izvedbom jednog od najpoznatijih djela zborske literature – Carmina Burana Carla Orffa – u četvrtak, 23. rujna u 20 sati u dvorištu Stare Pekare.

Djelo će biti izvedeno kao rezultat prekogranične suradnje između Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta u Pečuhu, Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti. Osječka izvedba dio je projekta “CHOIR” sufinanciranog u sklopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. U izvedbi sudjeluju Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zborovođa: dr. Antoaneta Radočaj-Jerković), Pjevački zbor Sveučilišta u Pečuhu (zborovođa dr. Tamas Lakner), solisti: Anja Papa, sopran, Stevan Karanac, tenor i Szabolcs Bognár, bariton, Szabolcs Balásy, klavir i Krisztián Horváth, klavir te udaraljkaški ansambl Panonske filharmonije. Dirigent je prof. dr. Tamás Lakner, dobitnik prestižne mađarske Liszt nagrade za postignuća u kulturi i umjetnosti.

 

Carmina Burana plakat-Artomania

Osječka izvedba, realizirana u suradnji s Kulturnim centrom, prva je u nizu koncerata, koji se već 24. rujna nastavlja u Villanyju u sklopu 25. međunarodnog vinskog festivala te 25. rujna u Pečuhu u poznatoj koncertnoj dvorani Kodaly centar itd.

Ulaz na sve programe u okviru Artomanije je besplatan, do popunjenja mjesta u skladu s epidemiološkim mjerama.

Za sva dodatna pitanja tu je tiskovna konferencija koja će se održati u utorak, 21. rujna u Salonu Akademije (zgrada Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3) s početkom u 12 sati. Detaljan program festivala bit će dostupan na Facebook događaju festivala.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovom bogatom kulturnom festivalu. Odaberite svoju radionicu, koncert, predstavu ili kulturnu instalaciju koja će vas motivirati na daljnje kulturno uzdizanje sebe i svih oko sebe.

Vidimo se!

 Artomania program

Podijeli...