Časopis Kontrapost – poziv na sudjelovanje

Posted on Posted in Kreativne_terapije_obavijesti, Kultura_kreativne_obavijesti, Likovni_obavijesti, Studenti obavijesti

Uredništvo časopisa Kontrapost – radovi studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva vas na sudjelovanje likovnim i(li) pisanim radovima u novom broju pod naslovom CIJENA. Rok za predaju dovršenih radova je 20. 3. 2022. Svim zainteresiranim sudionicima bit će dodijeljen mentor, stručan u polju vašeg interesa, s kojim ćete surađivati u unaprjeđivanju rada.

Pozivamo sve studente umjetničkih akademija, dizajna, srodnih studija ili one motivirane na prijavu već dovršenih ili novih radova koji će biti reproducirani u časopisu. Tražimo likovne radove koji na bilo koji način tematiziraju vrijednost umjetnosti ili društvene i ekonomske fenomene vezane uz nju.

Temat otvara mogućnosti istraživanja povijesnih odnosa umjetnika i naručitelja te uloge crkve kao naručitelja. Potičemo razmatranje tržišta umjetnina, i utjecaja ekonomskih okolnosti i kanala izlaganja na umjetničku proizvodnju. Od ove godine časopis će sadržavati rubriku Putopis u kojoj autori mogu istražiti umjetničku scenu ili povijest umjetnosti stranih gradova ili država. Kao i prošle godine pozivamo sudionike na slanje prijevoda strane teorijske i povijesno-umjetničke literature.

Ovogodišnji temat našeg časopisa je cijena. Tema se može interpretirati u vidu tržišta umjetnina, narudžba i njihovih inicijatora kroz povijest, falsifikata i krijumčarenja, slave i sjaja pojedinaca koji su obilježili povijest i scenu. Želimo razmatrati i probleme politike izlaganja, utjecaja politike i crkve na kreativno stvaralaštvo te iznositi probleme s kojima se bore određene umjetničke institucije i kulturne ustanove koje promoviraju određeni vid umjetnosti. Iako na prvu riječ cijena može asocirati na novac (novčanice) ona se može interpretirati i pomalo apstraktno ili, mogli bismo reći, “romantično”; cijena koju nosi umjetnik kroz svoj život, ali i teoretičari iste. 
 
Osim radova na temu broja, mogu se prijaviti pisani radovi na slobodnu temu i studentski prijevodi. Ove godine, odlučili smo uvesti rubriku Putopisi u kojoj autori mogu dočarati povijesno-umjetničku scenu posjećenog područja. Ideja nam je da tekstove u časopisu vizualno poprate likovni radovi studenata likovnih akademija i fakulteta sličnih usmjerenja. 
 
Podijeli...