Edukativni video “Zašto volim pjevati u zboru?”

Posted on Posted in Obavijesti

Edukativni video na kojem su radili naši profesori Odsjeka za glazbenu umjetnost pod nazivom Zašto volim pjevati u zboru? nominiran je za European Video Award on the Benefits of Collective Singing 2021 (Europska video nagrada na temu dobrobiti zborskog pjevanja). U finalu se nalaze samo četiri video uratka za koje je moguće glasati putem službene glasačke platforme:  https://bit.ly/eva2021vote.

U obrazloženju nagrade stoji: Dokazano je da je skupno pjevanje puno više od samo još jedne aktivnosti slobodnog vremena. Njegov potencijal u stvaranju, jačanju i razvijanju snažnih veza između različitih pojedinaca i skupina, kao i pozitivan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje pjevača, čine ga izuzetno privlačnom aktivnošću za pojedince svih dobnih skupina, kulturnog i društvenog podrijetla.

Stoga, Europska video nagrada o dobrobitima zborskog pjevanja 2021., inicijativa Odbora za mlade Europskog zborskog udruženja – Europa Cantat, ima za cilj iznijeti nadahnjujuće i poticajne priče o kolektivnom pjevanju i njegovom utjecaju na društvo.

Video Zašto volim pjevati u zboru? je nastao kao rezultat edukativnog projekta Četiri godišnja doba – Sinergija glazbe i poduzetništva koji je proveo Institut za zborsku glazbu Polifonija u suradnji s partnerima: Centrom za poduzetništvo, Centrom za autizam, Osnovnom školom Višnjevac, Osnovnom školom Fran Krsto Frankopan, Osnovnom školom Darda te Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Projekt je uključivao 160 djece osnovnih škola grada Osijeka koji su putem zborskih, poduzetničkih i muzikoterapijskih radionica radili na razvijanju glazbenih, socijalnih i emocionalnih vještina. U godini u kojoj su mnogi zborovi zbog pandemije otežano radili, najmlađi pjevači su nas podsjetili zašto je zborsko pjevanje važno, što sve donosi u živote onih koji u njemu sudjeluju i zašto nam trenutno toliko nedostaje.

Autorski tim video projekta čine: Josip Grizbaher iz Cinematica (snimanje i montaža) te izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković, Majda Milinović, ass. i Davor Dedić, v. pred.

Ulazak u finale ovog prestižnog video natjecanja još je jedna potvrda o kvaliteti dugogodišnjeg rada naših profesora na afirmaciji zborske umjetnosti među mladima.

Glasanje publike za video koji najbolje promovira dobrobiti zborskog pjevanja je otvoreno za sve zainteresirane  do 12. travnja.

Poveznica na video:

https://woobox.com/a6a3eu/gallery/JzwzBrJ9K8Y

The European Video Award is an initiative of the Youth Committee of the European Choral Association – Europa Cantat, supported by the Creative Europe Programme of the European Union.

Podijeli...