Slider

Odsjek za Glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku u prosincu, tradicionalno, organizira festival glazbe pod nazivom GLAZBOS - Glazbene božićne svečanosti Umjetničke akademije u Osijeku. Festival je 2006. godine pokrenula izv. prof. art. Antoaneta Radočaj Jerković. Festival karakterizira raznolikost sadržaja koji uključuju koncerte, radionice, predavanja, okrugle stolove, predstave, natjecanja…

Do sada je u sklopu festivala održano preko 80 programa od kojih kao najznačajnije treba istaknuti koncertne suradnje u zajedničkim izvedbama Magnificata Andrèa Waigneina, Carmine Burane Carla Orffa s Akademijama iz Pečuha i Novog Sada, samostalne izvedbe glazbenih djela kao što su Magnificat Johanna Sebastiana Bacha, The World of the Spirit Benjamina Brittena, večeri vokalne glazbe posvećene opusu skladatelja Samuela Barbera pod nazivom Sure on this shining night, Magnificat J. Ruttera i dr. Tradicionalno, festival započinje na Svjetski dan zborskog pjevanja koji se svake godine održava druge nedjelje u prosincu, a završava natjecanjem u pjevanju božićnih pjesama ansambala sastavljenih od studenata Umjetničke akademije. U programima sudjeluju studenti Umjetničke akademije u Osijeku i gostujući umjetnici iz Pečuha, Zagreba, Novog Sada i Debrecena.

Razvijanju prepoznatljivosti Sveučilišta J.J. Strossmayera kao sinonima za vokalnu glazbu na široj međunarodnoj glazbenoj sceni pridonosi prezentiranje kvalitetnih glazbenih domaćih i inozemnih ostvarenja, premijerno izvođenje festivalskog programa, premijerno izvođenje vokalno – scenskih djela, intenzivna glazbena naobrazba kao i umjetnička podrška pjevačima za njihove daljnje karijere. Pokretanje ovakvog festivala dodatno je kulturno obogatilo ovaj dio Hrvatske, afirmiralo brojne umjetnike i organizacije, decentraliziralo glazbenu scenu i približilo ju širem krugu publike. Kao cilj valja istaknuti i afirmaciju mladih vokalnih umjetnika. Natjecanje je i dobar promotivni brend grada i Sveučilišta.

GLAZ-B-OS 2020 za sve!

Pozivamo Vas da nam se pridružite u 14. izdanju Glazbenih božićnih svečanosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Hrvatska te sudjelujete u GLAZ-B-OS 2020 VIRTUALNOM GLAZBENOM NATJECANJU međunarodnog karaktera koje će se održati online, 17. i 18. prosinca 2020. godine.

Natjecatelji se mogu prijaviti u više kategorija, a prihvatljive su kvalitetne snimke koje su nastale u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 10. prosinca 2020. godine (npr. snimke s nastupa, koncerata, proba...).

Rok za slanje snimki je 10. prosinca 2020. godine, a u prilogu s Vama dijelimo detaljne propozicije natjecanja te otvoreni poziv za sudjelovanje.

Veselimo se Vašem sudjelovanju i zajedničkom širenju dobrih božićnih vibracija!

GLAZBOS 2020 - Propozicije virtualnog glazbenog natjecanja

GLAZ-B-OS 2019 – 13. glazbene božićne svečanosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

GLAZ-B-OS 2019 – 13. glazbene božićne svečanosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

13. GLAZ-B-OS – glazbene božićne svečanosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku ove će se godine održati od 08. do 10. prosinca 2019. godine. Središnji će se dio festivala održati 09. i 10. prosinca, najvećim dijelom u prostorima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u Sveučilišnom kampusu (Kralja Petra Svačića), ali i u prostoru Salona Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3, Tvrđa). Voditelji GLAZ-B-OS-a 2019, asistentica Majda Milinović i univ. spec. mus. Ivan Karša, viši predavač ističu kako posjetitelje kao i prijašnjih godina očekuje raznolik i bogat program koji su pripremili nastavnici i studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost, ali i gosti. Festival koji karakterizira raznolikost sadržaja u obliku predavanja, izlaganja, radionica, slušaonica, koncerata i u 13. će izdanju tradicionalno započeti na Svjetski dan zborskog pjevanja adventskim koncertom Exsultate justi u izvedbi Pius Choir iz Pečuha, Mađarska. Kako je Odsjek za glazbenu umjetnost poznat po svojoj posvećenosti njegovanju vokalne umjetnosti ono što svakako treba istaknuti jest i Koncert solista i ansambala Odsjeka za glazbenu umjetnost koji će se održati 10. prosinca u 20 sati u prostoru Salona Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Osim toga, u izdvojenom će se terminu 18. prosinca u 19:30 sati u prostoru Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, a u sklopu programa Adventa kreativnosti održati natjecanje studentskih pjevačkih ansambala s kojim GLAZ-B-OS tradicionalno i završava. Ulaz na sva događanja je slobodan, a publici program glazbenih božićnih svečanosti sjajna prilika za uživanje u kulturnim i umjetničkim sadržajima u predblagdanskom razdoblju stoga je ovogodišnji slogan u potpunosti opravdan - 13 može biti ili jest itekako sretan broj.

Program GLAZBOS 2019