Izložba “Objekti traume / Transgresija življenog prostora u prostor umjetnosti” Marije Josipović u Galeriji Knifer

Posted on Posted in Likovni_obavijesti

U Galeriji Knifer u utorak 19. rujna 2023. u 19 sati održat će se otvorenje izložbe pod nazivom Objekti traume / Transgresija življenog prostora u prostor umjetnosti.  

Na izložbi će se predstaviti diplomski rad Marije Josipović, studentice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a nastao pod mentorstvom prof.dr.art. Tihomira Matijevića.

 

O diplomskom radu:

 

Kroz svakidašnje prakse, prostor je dijalektički stvaran kao ljudsko i socijalno mjesto, a kao takvo ovisi o materijalnim i mentalnim konstruktima te o tijelu koje pamti i upija nastale trenutke. Diplomski rad Objekti traume/Transgresija življenog prostora u prostor umjetnosti baziran je na umjetničkom istraživanju prostora kuće. Mjesto i iskustvo na koje se oslanjam je obiteljska kuća, sjećanja i asocijacije tog prostora vežem i gradim u objektnu reprezentaciju kao finalni oblik nečega što se još uvijek akumulira. Objekte traume prostora obitavanja nadovezujem na ideju tijela u prostoru koje percipira, doživljava kroz objekte te na kraju u pogledu rada interpretira kroz vizualno, tijelo je medij koje se sa stvarnim prostorom kuće i objektima iz nje vraća i prisjeća određenih traumatskih događaja. Zemlja, gaza i metal su osnovni materijali pomoću kojih sam realizirala kvazi kuću koja je u ovom radu proučavanje identiteta, topografija intime, raščlanjivanje traume i prostor reprezentacijskog življenog i umjetničkog, formiran u materiji.

 

 

Marija Josipović rođena je 1997. godine u Vinkovcima. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku, kiparski dizajner. Završava studij Vizualne umjetnosti, modul Kiparstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Sudjelovala je na brojnim kiparskim radionicama od kojih su Međunarodna kiparska radionica Jarčevac 2018., 13. Studentskom seminaru skulpture u terakoti 2019., Međunarodnoj radionici umjetničke keramike u Osijek 2020., 5. Punat Sea Art koloniji 2019., Keramičkoj radionici Križevci, 2019. i Keramičkoj radionici Zemlja, Vinkovci, 2021., na 5. Filmskoj rundi u programu studentskih kratkih filmova 2020. godine predstavlja se sa filmom Dnevnik. Izlaže na nekoliko skupnih izložbi: Jarčevac u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, 2018. One su tu u Vinkovcima, 2021. na skupnoj izložbi terakote u Novom Sadu, 2019., Tok i karakter rijeke, 2021. i Tenk servis 2022. u Galeriji Knifer u Osijeku. Dobitnica je Dekaničine nagrade 2021. za uspjeh kroz sve četiri akademske godine.

Izložba ostaje otvorena do 22. rujna 2023.

Radno vrijeme galerije: pon – pet 17-19 h

Galerija Knifer, Istarska bb (kompleks Eurodoma), Osijek

Podijeli...