Izložba Starter 4

Posted on Posted in Likovni_obavijesti, Obavijesti, Studenti obavijesti

Izložba “Starter 4” najboljih nagrađenih studenata s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku otvara se u Centru za mlade u Bunkeru u Samoboru.
Izložba, radi epidemioloških mjera, nema službenog otvorenja, ali će biti otvorena za sve posjetitelje od 5. – 31. 12. 2020.

Centar za mlade Bunker, ulica Savke Dabčević Kučar 8, Samobor
radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 9 – 15h

Izložba predstavlja radove nagrađenih studenata Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u protekle dvije akademske godine.
Za akademsku godinu 2017./2018. nagrađeni su Luka Brico, Maja Biondić, i Martina Kovačević dok su za akademsku 2018./2019. godinu nagrađeni Zorica Gojkov, Ivana Škvorčević, Antonia Magdić i Josip Jelenčić.
Na kraju svake akademske godine žiri sastavljen od profesora Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku dodjeljuje nagrade za izvrsnost u radu tijekom akademske godine. Radovi kojima se mladi umjetnici predstavljaju rezultat su cijelogodišnjeg rada a naglasak se daje na raznorodnosti medija što je ujedno i cilj istraživačkog rada studenata. Na izložbi prezentiraju se studentski radovi sva četiri kolegija: slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimediju.
Izložba će ujedno biti i prvi doticaj mladih umjetnika s relevantnim galerijskim prostorom kao svojevrsni uvod u STARTERsku poziciju, dajući naglasak na činjenicu da je ovo samo „vjetar u leđa“ koji će možda biti dovoljan kako bi potreba za radom iz dana u dan bila izraženija. Afirmirajući mlade umjetnike osvještava se potreba za promidžbom novih nada vizualne umjetnosti i izvan grada Osijeka. Ujedno, izložba je svojevrsni uvod u novu akademsku godinu te samim time jedna vrsta poticaja za buduće, ali i trenutne studente.
Prijašnje izložbe STARTERa, kao i ova predložena, koncipirane su kao likovni događaj kojim je revijalno obuhvaćen presjek najboljih radova i zrcali različita gledišta pedagogijsko-umjetničke izobrazbe. U širokom rasponu od crteža, slika, grafika i kiparskih ostvarenja pa do fotografija, videa i novih medija, studenti demonstriraju vještinu, talent i kreativnost. Izmještanje radova iz Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje su prvobitno nastali, prilika je otvaranja dijaloga o funkciji, značaju i vidljivosti koju bi Akademija trebala imati, kada je riječ o (re)generiranju urbane kulture Osijeka. Revijalne izložbe STARTERa bacaju svjetlo i na nužnost interdisciplinarne i međuinstitucijske komunikacije, pogotovo u sferi kulturne prakse koja se sve više realizira zahvaljujući permanentnom prekoračenju granica između disciplina i različitih diskurzivnih praksi.
Na tom tragu je izložba STARTERa 4 te ju je moguće tretirati kao paradigmatski pokušaj kreiranja novog umjetničkog senzibiliteta čija će kreacija eventualno probuditi uspavani duh grada i ponovno ga učiniti toposom susreta i afirmacije suvremenosti.
(iz teksta: doc. art. Mario Matoković, doc. dr. art. Ana Sladetić Šabić, doc. dr. sc. Andrej Mirčev)

Izlagači:
Luka Brico, Maja Biondić, Martina Kovačević, Zorica Gojkov, Ivana Škvorčević, Antonia Magdić i Josip Jelenčić

 

https://www.samobor.hr/bunker/starter-4

 

Podijeli...