/ Zelena knjižnica
Slider

Knjižnica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku od samih početaka podržava zelen i održiv način života kako u svom svakodnevnom poslovanju (recikliranje, štednja energije i slično), tako i u promociji brige za očuvanje okoliša (organizacija različitih aktivnosti, izložbi i slično). Svojim angažmanom u organiziranju kulturno-javnih događaja s ciljem promoviranja održivosti kulture i umjetnosti kao i održivosti u kulturi i umjetnosti, te pružajući podršku u znanstvenom istraživanju, umjetničkoj i kulturnoj praksi, te obrazovanju u skladu s ciljevima održivog razvoja UN-a, aktivno podupire strategiju razvoja održivosti u kulturi i umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

/ Projekcije filmova

U sklopu programskih aktivnosti Zelene knjižnice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku organizirane su projekcije dokumentarnih filmova Okolišnog film festivala.

 

            

/ Promocije

U okviru programa Zelena knjižnica AUK, 27. veljače 2023. dekanica Helena Sablić Tomić,  prodekanica Tatjana Ileš i sama autorica Mirela Holy predstavile su knjigu Apokalipsa.

     

/ Humanitarne akcije

U tijeku je akcija prikupljanja plastičnih čepova pod nazivom Plastičnim čepovima do skupih lijekova” . Čepove možete donijeti u knjižnicu bilo kada, a mi ćemo ih predati Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL). Projekt pod nazivom ''Plastičnim čepovima do skupih lijekova'' pokrenut je još 2013. godine, a od sredstava dobivenih prikupljanjem ove vrijedne sirovine, Udruga nabavlja skupe lijekove oboljelima od teških malignih bolesti.

U ovu akciju uistinu se mogu svi uključiti, jer sve što treba učiniti je prikupiti što više plastičnih čepova s boca. Mogu se sakupljati različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača…Sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo.

/ Osvještavanje

U skladu s ciljevima održivog razvoja UN-a (SDG, Agenda 2030) nastojimo promovirati inkluzivno društvo, te zdraviji životni stil.

/ Aktivno za zdravlje

U sklopu postavljenih ciljeva održivog razvoja nastojimo dat svoj doprinos zdravijem životnom stilu svih generacija. Stoga je knjižnica organizirala niz aktivnosti u suradnji s gradskim savezom Sport za sve, te Kineziološkim fakultetom.

Utrka građana Osječki meandar

      

Radionica nordijskog hodanja

   

/ Sajam knjiga

Već tradicionalno, Knjižnica AUK organizira sajam knjiga ''Knjiga za 5'' gdje se može nabaviti studentska literatura. Također, svi su pozvani donirati knjige za ovu akciju, a novac prikupljen tijekom akcije korisiti se u dobrotovrne svrhe. Na taj način pomažemo drugima, a razmjenom knjiga radimo i na održivosti.

          

 

 

/ Dan održivosti

Na Akademiji za umjetnost i kulturu po prvi put je održan Dan održivosti. Bogatom i raznolikom programu koji promovira ekološku svijest, inkluziju i ravnopravnost doprinijela je i knjižnica svojim humanitarnim akcijama. Tako je u sklopu središnjeg programa 6.6.2023. organizirala razmjenu knjiga na štandovima pored malih slobodnih kućica. Uz to je organizirala posjet gostujuće lutkarske predstave za polaznike Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Osijek. Tom prilikom je naša knjižnica darovala knjižnicu Centra novim knjižnim naslovima. Predstavu Krug života izveli su studenti 3. preddiplomske godine glume i lutkarstva pod mentorstvom izv. prof. ArtD. Hrvoja Seršića.

    

    

/ Preporuke